(advertenties)
(advertentie)
slaapproblemen cannabis

Slaap is niet voor iedereen vanzelfsprekend en reguliere slaapmiddelen zijn vaak schadelijk of verslavend. Maar gelukkig is er cannabis. Dat is namelijk wél veilig en natuurlijk en laat je slapen als Doornroosje. Zo zorg je voor een goede nachtrust met medicinale wiet.

Naast pijn en (de bijwerkingen van de behandeling tegen) kanker, is slapeloosheid één van de meest gehoorde aandoeningen waarvoor men cannabis gebruikt. Ook mensen met (chronische) pijn of andere ziekten kunnen door hun klachten moeite hebben met in slaap komen of de nacht doorslapen. Ook voor deze mensen biedt mediwiet verlichting, want naast een betere nachtrust is wietolie ook een natuurlijke pijnstiller. Gelukkig maar, want een gebrek aan nachtrust kan de genoemde klachten ook nog eens verergeren.

Slapen met wiet

Slaapproblemen behandel je echter effectief met cannabis. Het werkt helemaal goed als je de juiste wietsoort en toedieningsvorm voor jezelf hebt gevonden.  Of slapeloosheid nu zoals hierboven beschreven een pijnlijke oorzaak heeft, of dat het te maken heeft met een mentale kwaal zoals een posttraumatische stressstoornis, depressie of ernstige nachtmerries. Zelfs bij slaapgebrek door ernstig snurken en/of slaapapneu kan mediwiet mogelijk dé oplossing zijn waardoor je ineens heerlijk doorslaapt tot de wekker je ’s ochtends wekt.

Het blijkt voornamelijk indica-dominante THC-rijke cannabis die de slaap bevordert

Dat komt mede omdat wiet het lichaam ontspant, maar voornamelijk omdat cannabis de lichte REM-slaap verkort. Daardoor verkeert het lichaam langer in de diepe slaap. In dit stadium herstelt het lichaam zich van schade, slijtage en vermoeidheid. Daarom is het belangrijk genoeg van deze slaap te krijgen. Maar hoe ondersteun je dat het beste met cannabis?

Slaapgebrek is erg frustrerend en verergert vaak bestaande klachten en symptomen. [Foto: shutterstock/amenic181]

Wietolie voor een diepe slaap

Voor wie vooral moeite heeft met ’s nachts doorslapen, en dus vaak onnodig wakker is, kan wietolie uitkomst bieden. Door een aantal druppels THC-olie onder de tong te druppelen voor je de ogen sluit, wordt de wietolie pas actief als je (bijna) slaapt. Het duurt immers 20 minuten tot soms wel anderhalf uur voor cannabisolie werkzaam wordt. Het effect houdt echter langer aan, waardoor je de gehele of bijna de hele nacht prettig doorslaapt.

Niet alle wietolie is even goed geschikt als slaapmiddel. CBD zou zelfs een negatieve invloed kunnen hebben op de slaap bij gebruik in de avond. Het blijkt voornamelijk indica-dominante THC-rijke cannabis die de slaap bevordert. Dit komt onder meer door de in deze wietsoorten aanwezige terpenen (aromatische stoffen) die in verschillende samenstellingen de geur maar ook het effect van een specifieke wietsoort vormgeven. In indica-wiet zit voornamelijk meer van de kalmerende aromatische stof myrceen die erg bevorderlijk werkt op de slaap.

Marokkaanse hasj is vaak zeer geschikt om wietolie mee te maken tegen slaapproblemen. [Foto: Amsterdam Genetics]

Ook hasjolie gemaakt van Marokkaanse hasj blijkt voor veel patiënten een effectief slaapmiddel. Wietplanten voor Marokkaanse hasj worden namelijk in de zon gedroogd, waardoor een relatief groot deel van het in de planten aanwezige delta-9-THC, omgezet wordt in cannabinol (CBN). Dit is een zeer verdovende afbraakstof van THC en bijzonder geschikt om goed mee door te slapen. CBN komt verder vooral voor in oude wiet, gezien het lang duurt voordat THC is geoxideerd naar CBN.

LEES OOK: Full spectrum CBN olie: alle cannabinoïden, behalve THC

Edible in plaats van wietolie

Niet iedereen is fan van de gebruiksvorm of smaak van wietolie, maar hiervoor bestaan goede alternatieven. Een andere manier om langdurig effect te hebben van je cannabismedicijn, om in dit geval beter te kunnen doorslapen, is wiet doorslikken. Uiteraard bedoelen we niet dat je nu op een wiettop uit de coffeeshop moet knagen. Capsules met wietolie of bijvoorbeeld edibles zijn een stuk smakelijker!

Het effect van geïnhaleerde cannabis is snel en duidelijk merkbaar en duurt wat korter. Dat maakt verdampen ideaal om makkelijker mee in slaap te vallen

Edibles zijn namelijk eetbare vormen van wiet. Met andere woorden een gerecht (of drank) met een basisingrediënt zoals bijvoorbeeld wietboter, cannabis-kokosolie of cannabis-olijfolie. Ook bij deze inname-vormen duurt het wat langer voor het effect optreedt. Dit maakt het perfect om langer door te kunnen slapen in de nacht. Het effect van gegeten cannabis kan wel een stuk heftiger zijn dan van een druppel wietolie, omdat eetbare wiet vaak wat lastiger is te doseren. De oplossing hiervoor is echter eenvoudig: je begint gewoon met een kleine dosis en bouwt die rustig op tot je weet hoeveel je moet nemen voor de beste nachtrust.

Inslapen met een vaporizer

Het gebruik van wietolie en edibles blijkt vaak niet genoeg voor patiënten die moeite hebben met inslapen. Dit komt waarschijnlijk door de trage inwerktijd van deze toedieningsvormen. Waardoor het effect niet acuut genoeg is om vermoeidheid te omarmen en in slaap te vallen.

Een trekje van een pure joint of gezonder nog: een vaporizer (verdamper) met daarin wederom indica-dominante cannabis, is dan een goed alternatief om ervoor te zorgen dat het effect eerder merkbaar wordt. Dit kun je natuurlijk ook doen als aanvulling op de wietolie of edible. Het effect van geïnhaleerde cannabis is snel en duidelijk merkbaar en duurt wat korter. Dat maakt verdampen ideaal om makkelijker mee in slaap te vallen.

De gebruikte wiet uit de vaporizer (AVB)  is na afloop ook nog eens te gebruiken om edibles of wietolie van te maken, zoals je hier kunt lezen.

Deze AVB (already vaped buds) bevatten nog genoeg medicinale stoffen om te hergebruiken.

Patiënten zelf geven aan dat ze, door cannabis te inhaleren voor het slapen gaan, ontspannen in hun hoofd en lichaam. Ongeacht van de aard van hun klachten – mentaal of bijvoorbeeld (chronische) pijn in spieren en gewrichten – vallen ze daardoor makkelijker in slaap. Welterusten!

[Openingsfoto: shutterstock/Ljupco Smokovski]