(advertenties)
(advertenties)

De invloed van cannabis op de hersenen is een veelbesproken onderwerp. Jarenlang werd aangenomen dat regelmatig cannabisgebruik niet zo goed was voor ons brein. Maar nu wetenschappers veel onderzoek doen naar de plant, komen ook andere dingen aan het licht. Hoe zit dat nou met die invloed? Je leest het hier.

De relatie tussen wiet en de hersenen is een interessant onderwerp. Het in kaart brengen van de verschillende manieren waarop cannabis ons brein beïnvloedt, is ingewikkeld. Eigenlijk zijn we nog maar net begonnen met het ontrafelen van veel geheimen. Het is bovendien verbazingwekkend hoeveel tegenstrijdigheden daarbij al zijn ontdekt.

Aan de ene kant zijn er veel berichten die zeggen dat cannabis cognitieve functies van een gebruiker schaadt. En dan met name het kortetermijngeheugen. Aan de andere kant horen we dat cannabis een neuroprotectieve werking heeft en mogelijk zelfs het ontstaan van neurodegeneratieve ziektes zoals Alzheimer kan voorkomen.

Waar komt de tegenstelling vandaan?

Cannabis is een hele bijzondere, maar ingewikkelde plant die bestaat uit honderden werkzame bestanddelen. Twee van de meest prominent aanwezige bestanddelen – THC en CBD – hebben op diverse manieren invloed op ons brein. Om dit goed te begrijpen, is het goed als je snapt hoe het endocannabinoïden-systeem (ECS) werkt.

Het ECS is een systeem dat bestaat uit een groep cannabinoïden-receptoren die zich bevinden in de hersenen en allerlei organen. Deze receptoren kan je zien als een soort ontvangertjes die reageren op lichaamseigen cannabinoïden. Die reactie zet vervolgens allerlei processen in gang die bijdragen aan onze gezondheid. Zo speelt het systeem onder meer een bepalende rol in de regulatie van onze stemming, het geheugen, de stofwisseling, pijnsensatie en eetlust.

Het primaire doel van het ECS is het behouden van een balans in ons lichaam. Oftewel het onderhouden van een stabiele en gezonde inwendige omgeving.

Wetenschappers hebben twee cannabinoïden-receptoren geïdentificeerd: de CB1- en CB2-receptor. Die receptoren reageren ook op plantaardige cannabinoïden in cannabis. CB1-receptoren bevinden zich voornamelijk in de hersenen en het zenuwstelsel, maar ook in andere organen en bindweefsels. CB1 is bovendien de receptor waar THC uit cannabis zich aan hecht. Hierdoor kan het psychoactieve effect van cannabis optreden. Ofwel de high.

CB2-receptoren worden voornamelijk aangetroffen in organen. Ze zijn verantwoordelijk voor de ontstekingsremmende effecten van cannabis. Ontstekingen spelen een belangrijke rol bij veel ziektes. De CB2-receptor maakt onderdeel uit van het immuunsysteem en gaat ontstekingen tegen.

Cannabis bevat overigens ruim 100 verschillende cannabinoïden die een interactie aangaan met CB-receptoren. Maar de twee bekendste cannabinoïden zijn THC en CBD.

Zoals gezegd hecht THC zich aan receptoren in de hersenen en is dit bestanddeel verantwoordelijk voor de psychoactieve effecten van de cannabisplant. Door deze hechting kan THC je creativiteit bevorderen, je gedachten versterken voor meer focus zorgen. Maar THC heeft ook allerlei heilzame kwaliteiten.

Zoals je ziet werken alle bestanddelen in de cannabisplant, waaronder het psychoactieve THC, samen met het lichaamseigen ECS. Dit is enerzijds heel positief en heilzaam. Maar het kan ook verkeer uitpakken. Dit valt of staat met de juiste dosering.

Belang van juiste dosering

Welke vorm van cannabis je ook gebruikt: begin altijd met heel weinig en bouw langzaam op. [Shutterstock/Wollertz]

De effecten van cannabis (en dus ook THC) variëren per persoon en zijn sterk afhankelijk van de soort,  de manier waarop iemand het gebruikt en de dosering. Het is belangrijk om te melden dat cannabinoïden (met name THC), net als veel andere bestanddelen een ‘bifasisch effect’ hebben. Dit betekent dat lage en hoge doseringen tegengestelde effecten kunnen hebben bij de gebruiker.

Dit is gedeeltelijk de reden waarom veel mensen zich ontspannen na een kleine dosis cannabis, maar ook waangedachten kunnen krijgen als ze een te grote hoeveelheid tot zich nemen. De meeste mediwietdeskundigen adviseren patiënten daarom te beginnen met een lage dosering en de dosis geleidelijk te verhogen. Dit ophogen gebeurt aan de hand van hoe de patiënt zich lichamelijk en geestelijk voelt.

Een andere reden om stil te staan bij het bifasische effect, is de therapeutische werking van cannabis. Om een optimale therapeutische werking te ervaren, komt het met de dosering heel nauw. Een heel klein beetje teveel THC kan de uitwerking dusdanig beïnvloeden, dat die doorslaat naar de andere kant. Iemand kan dan juist meer klachten ervaren in plaats van minder.

Neem bijvoorbeeld chronische pijn. De meeste onderzoeken naar cannabis en chronische pijn melden dat patiënten verlichting vinden bij een lage tot matige dosering, maar dat de pijnklachten verergeren wanneer de dosering te hoog is.

Ook de verhouding CBD/THC, die enorm verschilt per cannabissoort, beïnvloedt het effect. Het is dus belangrijk dat mensen zich verdiepen in de soort cannabis die ze willen gebruiken om een aandoening te verlichten of bestrijden. Gelukkig kan je op internet over zo ongeveer iedere soort informatie vinden.

Hetzelfde geldt voor recreatieve gebruikers: de ene soort kan ervoor zorgen dat iemand zich slaperig of zelfs angstig voelt, terwijl een andere soort een ontspannen en gelukzalig gevoel geeft. Ieder mens heeft een andere lichaamschemie, dus hoe iemand reageert op cannabis kan enorm variëren. Lees je bijvoorbeeld in over de verschillen tussen indica en sativa.

Het verschil tussen hoge en lage doseringen

Bij een optimale dosering (lage tot matige doseringen):

 • Verbetert cannabis de stemming
 • Ervaart men gevoelens van euforie en ontspanning
 • Wordt de nachtrust bevorderd
 • Neemt creativiteit toe
 • Neemt pijn af
 • Neemt misselijkheid af
 • Wordt de eetlust op een positieve manier beïnvloedt

Bij een suboptimale dosering (hoge doseringen):

 • Kunnen milde tot matige hallucinaties ontstaan
 • Kan men tijdelijk waangedachten krijgen
 • Kan iemand angstig worden
 • Ontstaat er mogelijk desoriëntatie
 • Kan pijn verergeren

Dr. Michael Hart: “Resultaten tonen ook aan dat bij een matige dosering, cannabis een neuro protectieve werking heeft”. [Foto: mikehartmd.com]

Een arts aan het woord

Dus, waarom zijn er dan zoveel tegenstrijdige berichten over cannabis? Dr. Mike Hart, hoofdarts bij Marijuana for Trauma geeft een uitleg:

“Frustrerend genoeg bestaan er veel te weinig menselijke studies van hoge kwaliteit, die de potentiële lange termijnvoordelen of juist negatieve effecten van cannabisgebruik op de hersenen onderzochten.

“Maar net zoals cannabis acute effecten heeft, kan hetzelfde ook gelden voor het gebruik op de lange termijn. Te veel, te vaak en te lang cannabisgebruik, zou volgens sommige onderzoeken negatieve effecten kunnen veroorzaken, zoals een minder goed geheugen. Daar lijnrecht tegenover staan de onderzoeksresultaten die juist de voordelen uitlichten van langdurig cannabisgebruik. Deze tonen aan dat bij een matige dosering, cannabis een neuro protectieve werking heeft en het neurodegeneratieve aandoeningen kan vertragen of laten afnemen.”

Conclusie

Er is geen eenduidig antwoord over de exacte invloed van cannabis op de hersenen, op lange en korte termijn. Het is net als bij het gebruik van conventionele medicatie, helemaal afhankelijk van iemands persoonlijke omstandigheden. De hoeveelheid die iemand gebruikt per keer en de frequentie zijn ook bepalend. Er zijn simpelweg te veel variabelen die invloed hebben. En er is een tekort aan klinische studies die in een wetenschappelijke verklaring voorzien.

Wil je optimaal profiteren en minimaal risico lopen. Overweeg dan mirco-doseren. Hierbij neem je een dosis die precies genoeg is om een kwaal te behandelen. Het lichaam reageert daar dus goed op. Een benadering die haaks staat op jezelf als recreatieve gebruiker iedere dag knetter stoned blowen. Want dat is niet perse goed voor lichaam en geest.

Kortom, zoek een dosis die jouw endocannabinoïden-systeem optimaal ondersteunt. Dan beïnvloedt cannabis je hersenen, maar dan wel op de beste manier.

[Openingsfoto: Shutterstock/Shidlovski]

(advertenties)