(advertenties)
(advertentie)

Er zijn sterke signalen dat bestanddelen in wietolie bepaalde vormen van kanker stabiliseren en soms zelfs genezen. Hoewel dit helaas niet altijd werkt, is het ’t proberen waard. Maar hoe doe je dat? Een veelgebruikte methode is de RSO-kuur.

NB: De informatie in dit artikel biedt geen garantie tot genezing. Raadpleeg bij twijfels over je gezondheid altijd een arts.

Nu het verbod op wiet wereldwijd afbrokkelt neemt onderzoek naar deze heilzame plant enorm toe. Een van de onderzoeksgebieden is wiet bij kanker. Veel mensen hebben tijdens chemo- en bestralingstherapie namelijk baat bij cannabis. Het gaat misselijkheid tegen en stimuleert eetlust en slaap. En dat is niet alles.

Er zijn namelijk signalen dat bestanddelen in wiet de groei van bepaalde kankervormen stabiliseren. In sommige gevallen verdween de tumor zelfs volledig. Het is nog te vroeg voor uitspraken als ‘wiet geneest kanker’. Maar de signalen zijn absoluut hoopgevend. Een kwestie van tijd dus voordat de wetenschap beter begrijpt hoe dit werkt en artsen het gaan toepassen.

Maar wat als jij nu al wil proberen of wietolie bij kanker helpt? Hoe pak je dat aan? Een veelgebruikte leidraad is de RSO-kuur. Wat dat is en hoe het werkt lees je hier.

LEES OOK:

Rinus Beintema van Suver Nuver, Rick Simpson en Wernard Bruining (vlnr) tijdens Cannabis Bevrijdingsdag 2017.

Wat is RSO?

RSO staat voor ‘Rick Simpson Oil’. Rick Simpson is een Canadees die in 1997, na een bedrijfsongeval, cannabis probeerde tegen pijn en duizeligheid. Dat werkte waarna hij zich meer en meer ging verdiepen in wiet als medicijn. Toen hij in 2002 huidkanker kreeg maakte hij een cannabis-extract en smeerde dat op zijn gezicht en nek. Tot Simpsons stomme verbazing verdwenen de plekjes op zijn huid.

De medische wereld erkende zijn herstel door het gebruik van wietolie natuurlijk niet. Dat weerhield Simpson er niet van om zijn leven te wijden aan wietolie en het verspreiden van kennis. Eerst verstrekte hij het gratis aan vrienden en mensen in nood. Dat nam al snel toe; naar eigen zeggen behandelde Simpson  meer dan 5.000 mensen.  Hierbij claimt hij een succespercentage van wel 70 procent bij patiënten die in 90 dagen 60 gram van zijn medicijn nemen.

De meeste wietoliën worden aangelengd met olijf-, kokos- of hennepzaadolie. RSO is een puur extract

RSO wordt altijd gemaakt met indica-wietsoorten. Simpson gelooft dat deze soorten over de meeste medicinale waarde beschikken. De olie kenmerkt zich tevens door hele hoge niveau’s THC in vergelijking tot andere soorten wietolie. Dat komt omdat RSO niet wordt verdund. De meeste wietoliën worden namelijk aangelengd met olijf-, kokos- of hennepzaadolie. RSO is een puur extract.

Het recept voor die olie is overigens niet per se nieuw. Maar dankzij de inspanningen van Simpson is het recept (dat je verderop vindt) verbonden aan zijn naam. Ook verkoopt Simpson geen RSO. In plaats daarvan moedigt hij mensen aan hun eigen olie te maken met zijn methode als leidraad.

LEES OOK:

RSO wordt gemaakt met indica-wietsoorten. [Shutterstock/Soru Epotok]

RSO gebruiken bij kanker

We herhalen nogmaals het advies om altijd een arts te raadplegen voordat je met een alternatieve behandeling begint. Veel artsen weigeren helaas om met hun patiënten over cannabis te praten. In dat geval is het gebruik van medicinale wiet in het algemeen en een RSO-kuur in het bijzonder op eigen risico.

Goed, we weten nu dat RSO een extract is uit de wietplant. Het kan dus worden toegepast bij dezelfde kwalen als andere wietproducten. Echter, beperken we ons in dit artikel tot de RSO-kuur van 90 dagen die velen toepassen als alternatieve of ondersteunende behandeling bij kanker. Hoe effectief dat is, hangt af van allerlei persoonlijke omstandigheden en het type kanker. Het is dus niet zo dat deze kuur gegarandeerd kanker geneest!

Tijdens deze kuur is het de bedoeling dat een patiënt in een periode van 90 dagen 60 gram RSO inneemt

Goed, hoe werkt het? Tijdens deze kuur is het de bedoeling dat een patiënt in een periode van 90 dagen 60 gram RSO inneemt. Dit is inclusief een opbouwfase om het lichaam te laten wennen aan deze hoge dosering. Na de opbouwfase is de dosering één gram RSO per dag.

Hierbij het schema:

Week 1: Begin met drie doses elke dag

Elke dosis moet ongeveer de helft van een rijstkorrel zijn. Neem elke 8 uur een dosis. Dus ’s ochtends,’ s middags en laat in de avond. Houd elke dosis minimaal 60 seconden onder je tong alvorens door te slikken.

Week 2 tot en met 5: Verdubbel elke 4 dagen de dosis

De gemiddelde persoon heeft tussen drie tot vijf weken nodig om de volledige dosering van één gram RSO per dag te bereiken. Je zal merken dat je in deze vier weken tolerantie opbouwt.

Week 5 tot en met 12: Neem dagelijks één gram RSO

Uiteindelijk neemt de patiënt om de acht uur ongeveer 8 à 9 druppels RSO ter grootte van een rijstkorrel. Dit komt neer op circa een gram per dag. Doe dit tot je de volledige 60 gram hebt verbruikt.

Bijwerkingen en aandachtspunten

De Bijwerkingen zijn meestal slaperigheid, wat een natuurlijk onderdeel is van het genezingsproces. Ook kunnen mensen high en stoned worden. In uitzonderlijke gevallen komt duizeligheid voor. Bestuur dus geen voertuigen en bedien geen machines. De meeste mensen melden dat slaperigheid overdag na drie tot vier weken verdwijnt.

Veel patiënten die medicijnen nemen om hun bloeddruk te verlagen, kunnen daarmee stoppen. Gelijktijdig gebruik kan de bloeddruk naar onaangenaam lage levels brengen.

Neem RSO overigens alleen oraal in. Druppel het onder je tong, wacht minimaal een minuut en slik het daarna door. Ga de olie niet roken of verdampen. Dit is slecht voor de gezondheid.

Veel patiënten willen na afloop van de 90 dagen doorgaan met RSO. Een onderhoudsdosis is dan ongeveer een tot twee gram RSO per maand of een tot twee druppels olie per dag vlak voor het slapen gaan.

MEER LEZEN:

Rick Simpson met een injectiespuit RSO. Dit is een puur, onverdund extract en dus sterker dan verdunde wietolie.

Zo maak je zelf RSO

Wietolie is niet legaal in Nederland. Er zijn een paar apotheken die wietolie maken met legale medicinale wiet van het Bureau Medicinale Cannabis. Dit gaat om verdunde olie die bovendien erg duur is. Wil je RSO wietolie gebruiken? Wend je dan tot stichtingen als Suver Nuver, SNSH of maak het zelf. Hieronder vind je het recept.

Benodigdheden:

 • 3 Schone plastic emmers
 • 1 Schone houten pollepel
 • Koffiefilter of zeefdoek
 • Rijstkoker
 • Ovenwanten
 • RVS pan
 • Doseerspuit voor de olie
 • 500 Gram droge indica wiet (goed voor circa 60 gram olie)
 • 6 liter oplosmiddel (alcohol van 90% of meer. Gebruik geen gedenatureerde alcohol. Dit is ongeschikt voor consumptie en maakt RSO onveilig om te gebruiken.)
 • Water

Bereidingswijze:

 • Vul een van de emmers met je wiet.
 • Giet oplosmiddel over de wiet heen tot alle wiet ondergedompeld is.
 • Roer en plet met de pollepel ongeveer 3 minuten in het wiet/oplosmiddel mengsel.
 • Giet het oplosmiddel over in een andere emmer en dompel de wiet nog eens onder met de rest van het oplosmiddel voor een tweede ronde.
 • Nadat je de wiet twee keer hebt ‘gewassen’ verzamel je het gebruikte oplosmiddel en filter je al het plantmateriaal met een koffiefilter.
 • Gebruik de rijstkoker om je oplosmiddel te laten indampen. Waarschijnlijk past niet al het oplosmiddel in een keer in de rijstkoker, wacht dan gewoon tot een deel ingedampt is, en vul het steeds aan.
 • Als ook het laatste oplosmiddel in de rijstkoker zit, voeg je er 10 druppels water aan toe.
 • Stel je rijstkoker in op de laagste stand, en gebruik je ovenwanten om met een RVS lepel het mengsel voorzichtig in beweging te houden tot alle alcohol verdampt is. Giet wat overblijft over in een RVS pan.
 • Zet de pan op een heel zachte warmtebron, zoals de warmhoudplaat van een koffiezetter. Dit is om ook de allerlaatste alcohol en het water te laten verdampen en kan een paar uur duren.
 • Giet de oplossing over in een doseerspuit of een klein glazen potje of flesje.
 • Optioneel: vind je RSO te sterk? Verdun het dan met olijf-, kokos- of hennepzaadolie.

Het hele proces zoals hierboven beschreven is kan door iedereen gedaan worden, maar is wel potentieel gevaarlijk in verband met de brandbare en schadelijke damp die vrijkomt bij het indampen van de alcohol. Doe het bij voorkeur buiten of in een heel goed geventileerde ruimte en op eigen risico.


LEES OOK:


Ten slotte delen we de film Run from the cure van Rick Simpson waarin onder andere ook RSO wordt gemaakt.

[Openingsfoto: Shutterstock/Chris Radzikowski]