(advertenties)
(advertenties)

Cannabis wordt steeds vaker succesvol ingezet bij het behandelen van misselijkheid, onder meer veroorzaakt door chemotherapie. In dit artikel ontdek je hoe de heilzame eigenschap van wiet bij misselijkheid werkt.

Oorzaak van misselijkheid en braken

We zijn allemaal wel eens misselijk geweest. Dat ongemakkelijke gevoel in de keel en maag wordt soms gevolgd door de aandrang om te braken. Die drang heeft twee doelen. Enerzijds jou ontmoedigen om hetgeen de gezondheid verstoorde, niet nog eens te nemen. Anderzijds is braken een manier om het lichaam te ‘zuiveren’, ofwel te ontdoen van hetgeen de gezondheid verstoorde.

Talloze factoren kunnen misselijkheid veroorzaken. Maaginfecties, voedsel- en drankvergiftiging, angst, hypoglykemie, gastro-intestinale infecties, vroege zwangerschap, chronische angst, stress en depressie, galblaasaandoeningen, hersenschudding, migraine, bijwerkingen van medicijnen en ontstekingsziektes zoals Crohn; het zijn slechts enkele voorbeelden van oorzaken.

Meestal is misselijkheid kortstondig. En braken is iets waar we ons in de meeste gevallen geen zorgen over hoeven maken. Hoe onplezierig het ook is. Mensen herstellen meestal na een paar uur zonder enige behandeling.

In uitzonderlijke gevallen kunnen misselijkheid en braken lang aanhouden. Sommige vrouwen hebben tijdens de zwangerschap bijvoorbeeld last van hyperemesis gravidarum. Dit is een ernstige vorm van misselijkheid en braken. Ook kunnen medicijnen langdurige misselijkheid geven. En bijna iedereen die chemotherapie ondergaat, ervaart heftige episodes van misselijkheid en braken.

LEES OOK: Medicinale cannabis en kanker; een startpunt voor patiënten

Pas als misselijkheid en braken lang aanhouden, kan er schade ontstaan. Langdurig overgeven kan bijvoorbeeld leiden tot onbalans in essentiële voedingsstoffen (elektrolyten-onbalans), ernstige uitdroging, schade aan het gebit en irritaties aan het strottenhoofd. Zorg ervoor dat je altijd veel vocht drinkt, als je misselijk bent en moet braken.

Anti-misselijkheidsmedicijnen

In de meeste gevallen duiden misselijkheid en braken niet op iets ernstigs. Vervelend is het wel. [Shutterstock/Aaron Amat]

Als je misselijk bent, neemt de maagfunctie af en wordt er minder maagzuur gevormd. Ook neemt de speekselproductie toe en wordt voedsel vanuit de twaalfvingerige darm omhoog geduwd. Als misselijkheid overgaat naar braken, treedt tegelijkertijd een hevige samentrekking van de buikspieren en een ontspanning van de slokdarm op.

Braken kan gepaard gaan met hevig transpireren en een vertraagde hartslag. Ook het hormoon serotonine speelt een rol. Dit is de reden waarom veel anti-misselijkheidsmedicijnen serotonine blokkeren.

Anti-misselijkheidsmedicijnen zijn overigens vaak de eerste middelen die worden voorgeschreven. Veel van deze medicijnen mogen zelfs tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Toch reageert niet iedereen even goed op anti-misselijkheidsmedicijnen. Met name kankerpatiënten die agressieve chemo’s ondergaan hebben er niet zoveel baat bij.

En dat is waar cannabis een rol kan spelen.

Onderzoek naar wiet bij misselijkheid

Uit onderzoek blijkt dat cannabinoïden kunnen helpen bij het onderdrukken van misselijkheid en overgeven. Met name THC speelt een grote rol omdat het bepaalde receptoren van het endocannabinoïden-systeem activeert. Met name de inwerking van cannabinoiden op de CB1-receptoren maken van cannabis een geweldig anti-misselijkheidmedicijn.

Eén van de eerste studies naar wiet tegen misselijkheid komt uit 1975, toen een groep onderzoekers diepgaand onderzoek deed naar de anti-emetische effecten van THC bij twintig kankerpatiënten die chemotherapie kregen. De onderzoekers waren meer dan verbaasd om te zien dat alle deelnemers zich onmiddellijk opgelucht voelden, na een dosis THC.

Vanaf dat moment begon de beeldvorming over cannabis langzaam maar zeker te veranderen. Toch hebben allerlei latere studies, zoals deze, keer op keer moeten bevestigen dat wiet goed werkt tegen misselijkheid. Dit om het grote publiek ervan te overtuigen dat cannabis wonderen kan verrichten op dit vlak.

Naarmate de tijd verstreek, evolueerde cannabisonderzoek. En steeds meer wetenschappers beseften dat wiet meer is dan alleen THC. Andere cannabinoïden zoals CBDV en THCV, die in lagere concentraties voorkomen in wiet, tonen een groot potentieel om misselijkheid bij ratten te verminderen.

En hoewel deze studies werden uitgevoerd op dieren, geven ze toch een beeld van de invloed van cannabis op zoogdieren met een endocannabinoïden-systeem, waaronder de mens.

LEES OOK: Boost je gezondheid met het endocannabinoïden-systeem

Synthetische cannabinoïden bij misselijkheid

Tien jaar en vele onderzoeken later raakte de wereld overtuigd van wiet als middel tegen braken en misselijkheid. Zelfs de FDA, de voedsel- en medicijnwaakhond van de VS, zag in dat wiet werkt.

Vanwege een positief gestemde FDA, dook de almachtige farmaceutische industrie er meteen bovenop. In een wanhopige poging deze nieuwe tak van sport in handen te krijgen, creëerden ze een aantal medicijnen die bestaan uit kunstmatig gecreëerde synthetische cannabinoïden (niet te verwarren met Spice/K2 en dergelijke). Misschien heb je wel eens gehoord van Marinol of Dronabinol?

Veel experts vinden synthetische vormen van cannabis echter minder effectief als de wietplant zelf. Dit geldt ook voor op cannabis gebaseerde medicijnen die later zijn gemaakt, zoals Sativex en Epidiolex.

Ten eerste bevatten deze medicijnen slechts één of enkele cannabinoïden. En daarmee gaat zo’n middel voorbij aan het feit dat de cannabisplant heel veel cannabinoïden en heilzame terpenen bevat. In totaal zijn er honderden werkzame stoffen die synergetisch samenwerken. Hierdoor nemen de medicinale voordelen in kracht toe; een proces dat men ook wel het entourage-effect noemt.

MEER LEZEN: Entourage-effect: hoe cannabinoïden in wiet samenwerken

Veel patiënten verdragen synthetische cannabinoïdes bovendien niet goed. Ze kunnen de maag van streek brengen; iets dat je juist niet wil bij misselijkheid.

Tijdens een grote studie kregen 1.366 kankerpatiënten Nabilon, Dronabinol en een placebo. Patiënten die synthetische cannabinoïden kregen, meldden een aantal verbeteringen voor hun misselijkheid. Maar ze ervoeren ook negatieve effecten, zoals vermoeidheid, duizeligheid, angst en depressie, bloeddrukdalingen en zelfs hallucinaties en paranoia.

Je zou kunnen denken dat natuurlijke cannabis ook paranoia en angst kan veroorzaken. Ja, cannabis heeft haar eigen bijwerkingen, maar die kunnen allemaal gemakkelijk worden vermeden. Alles valt of staat met het nemen van de juiste hoeveelheid. Iemand die net kennismaakt met cannabis, is nog niet gewend aan het psychoactieve, cerebrale effect (ook bekend als ‘de high’) van THC. Voor sommigen kan dit overweldigend zijn.

LEES OOK: High en stoned van mediwiet; dit kan je verwachten

Zo neem je wiet bij misselijkheid

Met een draagbare verdamper kan je overal een paar haaltjes wiet nemen. [Door AHPhotosWPG]

Plantaardige cannabis heeft dus de voorkeur boven synthetische varianten. Maar hoe neem je mediwiet als je misselijk bent?

Ten eerste is het belangrijk dat je een toedieningsvorm kiest die geen weerstand opwekt, omdat je misselijk bent. Het roken van een joint bijvoorbeeld, zal in veel gevallen niet lekker samengaan met misselijkheid. Bovendien is roken niet de meest gezonde methode omdat er schadelijke stoffen vrijkomen. Zeker als je wiet combineert met tabak.

Gelukkig zijn er veel andere manieren om medicinale wiet te nemen. Je kan een paar druppels wietolie onder je tong druppelen. Dit geeft een licht plantaardige smaak, die niet heel storend is. Het effect treedt doorgaans binnen een half uur op.

Je kan ook kiezen voor een verdamper. Dit is een apparaat dat de werkzame stoffen in wiet verhit tot een temperatuur waarbij ze verdampen, maar niet verbranden. Deze schone damp kan je vervolgens inhaleren.

Ervaren gebruikers van mediwiet kunnen ook voor edibles kiezen. Dit is een eet- of drinkbaar product met wiet. Het voordeel is dat edibles heel lang werken. Het nadeel is dat ze lastig zijn te doseren. Neem je per ongeluk te veel? Dan is het effect mogelijk veel sterker dan gewenst.

LEES OOK: 7 vormen van mediwiet en hun voor- en nadelen

Ten tweede is het belangrijk dat je de juiste dosis neemt. Om die te vinden, begin je altijd met een hele lage dosis. Neem één druppeltje olie, één haaltje van een joint of verdamper of één kleine hap of slok van een edible. Wacht vervolgens een uur om te kijken wat het met je doet.

Werkt het voldoende? Neem dan niet meer. Merk je niets? Neem dan een nieuwe, iets grotere dosis.

Wat overigens goed is om te weten, is dat je de psychoactieve effecten van THC kan verzachten met CBD. Deze cannabinoïde is namelijk in staat om de effecten van THC te temperen.

Vijf wietsoorten tegen misselijkheid

Wiet staat niet alleen bekend om het afzwakken van misselijkheid, maar ook om het stimuleren van eetlust. Dit is belangrijk, want als je misselijk bent, heb je geen zin in eten.

In de meeste gevallen zal een indica-soort of indica-dominante soort de gewenste effecten geven. Maar er zijn ook enkele sativa en sativa-hybride soorten die helpen om de eetlust te bevorderen.

Ten slotte geven we je, om je een beetje op weg te helpen, vijf wietsoorten tegen misselijkheid en braken. Ze staan op de menukaart van veel coffeeshops. En ze zijn goed verkrijgbaar als zaadjes, om zelf te kweken.

Sour Diesel (Sativa)

Sour Diesel is een wereldwijde favoriet, dus je zal het in veel coffeeshops vinden. Bovendien is het een geliefde soort om te kweken, dus ook veel winkels die cannabiszaden verkopen, hebben deze soort op voorraad. Sour Diesel kalmeert effectief de misselijkheid. En net als andere sativa-soorten biedt Sour Diesel een welkome energieboost, vooral voor patiënten die chemotherapie ondergaan.

Optimum Prime (Indica)

Prime is een indica dominante soort die je een krachtige hoofd buzz geeft, samen volledige ontspanning in het lichaam. Het verlicht misselijkheid en pijn en wordt aanbevolen om te gebruiken voor de nacht.

Durban Poison toppen [Shutterstock/HubbardSteve]

Durban Poison (Sativa)

Als sativa soort is Durban Poison een perfecte keuze om de dag door te komen. Het maakt je hoofd helder en stimuleert creativiteit. Het is een bekende soort voor de behandeling van een aantal aandoeningen. Maar de belangrijkste is dat het eetlust bevordert, pijn vermindert en misselijkheid verlicht.

OG Kush (Hybride)

OG Kush is een krachtige soort die stress kan verpletteren en de eetlust verbetert. Wat zo bijzonder is aan deze soort, is dat het je een gevoel van euforie geeft, gevolgd door extreme ontspanning. Heel fijn als je ziek bent en een oppepper kan gebruiken.

Royal Cookies (Indica)

Cookies is een indica-dominante hybride. Deze soort is het resultaat van het kruisen van OG Kush, Durban Poison en Cherry Kush. Cookies veroorzaakt een opbeurende high. Maar met een CBD-percentage van 1 procent komt die niet te hard binnen. Het hoge THC-percentage doet overigens nog meer. De soort is namelijk heel goed in het onderdrukken van misselijkheid.

[Openingsfoto: Shutterstock/Anton Watman]

(advertenties)