(advertenties)
(advertentie)

Mediwietsite was te gast bij een masterclass wietolie maken. Tijdens deze cursus van Stichting Mediwiet, leren deelnemers in één middag hoe zij in twee uur wietolie maken. Want THC-olie koop je niet, die maak je zelf, aldus de stichting.

Hoewel onze namen op elkaar lijken, zijn Stichting Mediwiet en Mediwietsite niet aan elkaar verbonden. Er is wel een hele grote overeenkomst: allebei helpen wij patiënten tijdens het ontdekken en toepassen van wiet als medisch hulpmiddel. Om te ervaren hoe dat eraan toegaat bij Stichting Mediwiet, bezocht Mediwietsite zaterdag een masterclass wietolie maken.

Zelfredzaam met wietolie

Stichting Mediwiet is opgericht door Wernard Bruining, die je met recht een cannabisgoeroe mag noemen. In de jaren zeventig begint hij één van de allereerste coffeeshops van Amsterdam. Daar blijft het niet bij. Er volgt nog een growshop om mensen te helpen zelf wiet te kweken. En om kennis te delen, zet hij ook een cannabismagazine op, Soft Secrets genaamd.

Wernard groeit uit tot een expert. Hij leert veel over de cannabisplant; kennis die hem overtuigt dat wiet veel meer is dan een genotsmiddel dat high maakt. In 1995 komt hij tot een levensveranderend inzicht: ‘mediwiet, en anders niet’. Langzaam maar zeker wordt het promoten van cannabis als volksmedicijn zijn levenswerk en sinds 2009 richt Wernard zich alleen nog op medicinale cannabis.

LEES OOK: Maak kennis met cannabisgoeroe Wernard Bruining

In eerste instantie levert de stichting wietolie aan patiënten. Maar Wernard komt steeds meer tot het inzicht dat zelf olie maken bijdraagt aan het heilzame effect. Door wietolie zelf te maken, met bij voorkeur eigen gekweekte wiet, worden mensen namelijk zelfredzaam.

Wernard gelooft dat die zelfstandigheid helpt bij het genezingsproces. Bovendien maakt het patiënten minder afhankelijk van de almaar duurder wordende gezondheidszorg. Door het geven van informatie, het organiseren van beurzen en trainingen promoot Stichting Mediwiet cannabisolie als doe-het-zelf hulpmiddel dat de kwaliteit van leven verhoogt en het gat kan dichten met de reguliere zorg.

De Cannaloator Masterclass

Wietolie maken moet simpel zijn. Daarom bedacht Wernard de Cannolator. Dit is een verwarmingsmodule met een houder waarin een glazen buis hangt. Deze buis vult men eerst met een afgepaste hoeveelheid wiet en daarna met alcohol. Terwijl de alcohol door de wiet vloeit, neemt het alle cannabinoïden op. Daarna druppelt het mengsel aan de onderkant van de buis in een verwarmde beker. De warmte verdampt de alcohol, zodat een puur concentraat overblijft. Door dit vervolgens te mengen met olijfolie, krijg je een zelfgemaakte wietolie.

Om mensen wegwijs te maken in deze productiemethode, organiseert Stichting Mediwiet wekelijks een Cannolator Masterclasse. In tweeënhalf uur doorlopen deelnemers het gehele proces, aan een tafel met Cannolator en alle toebehoren.

Afgelopen zaterdag werd de cursus gegeven door Saskia en Rob. Zij geven de cursus al jaren, maar dat was geenszins te merken. De informatie wordt heel enthousiast en glashelder overgebracht op alle leergierige cursisten. De sfeer is enorm gemoedelijk. En tegelijkertijd is het hartverwarmend om zoveel mensen bezig te zien met een nieuw hoofdstuk in hun leven.

Alle deelnemers zijn druk bezig met het maken van hun eigen medicijn.

De middag begint met een voorstelronde, waarna Saskia vertelt over het verloop van de cursus. Hierbij benadrukt ze dat iedereen zich beter op THC-olie kan richten. “CBD-olie zonder THC kan je in de winkel kopen, dus beter investeer je jouw tijd en wiet in het maken van THC-olie.” Dit gezegd hebbende, laat ze iedereen kennismaken met een druppel CBD-olie van het huis.

Blij en voldaan

Het publiek is enorm gemêleerd.  Van relatief jong tot oud en ongeveer net zoveel mannen als vrouwen. Ook de symptomen waar men wietolie voor gebruikt lopen uiteen. Artrose, COPD, prikkelbaar darm syndroom tot astma, fibromyalgie en borstkanker. Het bevestigt wederom hoe veelzijdig de heilzame werking van cannabis is. En hoe uiteenlopend het publiek en de ziektebeelden ook zijn, iedereen is eensgezind in het doel van de middag: leren hoe je zelf wietolie maakt. Het zorgt voor een unieke, warme sfeer.

Vlak voordat het tijd is om de alcohol te verdampen, haalt Saskia een dame naar voren. Deze cursist sprak Saskia eerder aan omdat de hoofdpijn, waar ze altijd wel last van heeft, ineens verdween. “Kijk, dat kan een druppel CBD-olie al doen”, verklaart Saskia. Iedereen klapt en het saamhorigheidsgevoel neemt verder toe.

Tijdens het verdampen van de alcohol bekijken we een paar video’s met achtergrondinformatie over Stichting Mediwiet, het productieproces en medicinale cannabis in het algemeen. Niet te ingewikkeld; de cursus houdt het graag simpel en gaat niet te veel de diepte in. En dat is prima; het gaat om de heilzame werking van THC. De rest leren mensen eventueel later wel, op Mediwietsite bijvoorbeeld.

De eerste flesjes worden gevuld en aan elkaar getoond; iedereen is trots, blij en voldaan.

Na de video’s breekt het moment aan waar iedereen naar uitkijkt. Alle alcohol is verdampt. De hoogste tijd om olijfolie toe te voegen. Tijdens dit finale-moment, als iedereen de olie door het extract mengt, vult de ruimte zich met een bijna kinderlijk enthousiasme. De eerste flesjes worden gevuld en aan elkaar getoond; iedereen is trots, blij en voldaan.

Het was een leerzame middag. Maar bovenal mooi om zoveel mensen bij elkaar te zien die het heft in eigen hand nemen. Een warm gevoel dat nog lang aanwezig bleef tijdens het weekend.

Wil je ook deelnemen aan een masterclass wietolie maken? Klik hier voor meer informatie.