(advertenties)
(advertentie)
Ongeveer 53% van de Nederlanders heeft weleens last van maag- en darmproblemen. De symptomen lopen uiteen van buikpijn en winderigheid tot ernstige constipatie. Extreme gevallen zijn chronische aandoeningen als de ziekte van Crohn. Gelukkig kan cannabis ook bij deze vervelende aandoeningen opluchting bieden.

Maag-darmklachten kunnen naast gevaarlijke symptomen ook de levenskwaliteit verminderen. Logisch, als je de hele dag buikpijn hebt. [Foto: shutterstock/ CHAjAMP]

Maag-darmklachten kunnen naast gevaarlijke symptomen ook de levenskwaliteit verminderen. Logisch, als je de hele dag buikpijn hebt. [Foto: shutterstock/ CHAjAMP]

Spijsverteringsstoornissen

Maag- en darmproblemen noemt men ook wel spijsverteringsstoornissen. Een aantal veel voorkomende stoornissen zijn Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en Inflammatory Bowel Disease – wat wij kennen als de ziekte van Crohn.

Deze stoornissen uiten zich in pijn of last in de buik, diarree, constipatie en andere vervelende symptomen. Veel van deze aandoeningen – zoals de ziekte van Crohn – zorgen ook nog eens voor een ontsteking in de darmen. Waardoor de problemen alleen maar erger worden.

Diverse studies bewezen al dat patiënten met deze aandoeningen baat hebben bij medicinale cannabis. Het grote voordeel van een behandeling met mediwiet is dat er – in tegenstelling tot traditionele medicijnen – geen negatieve bijwerkingen worden ervaren. Maar hoe helpt cannabis deze patiënten?

Cannabinoïden verminderen spasticiteit in de darmen

Ons endocannabinoïden-systeem bestaat uit receptoren – verspreid door ons hele lichaam. Veel van die receptoren komen voor in ons maag-darmstelsel.  Wanneer cannabis wordt ingenomen, bijvoorbeeld door het te roken of eten, binden cannabinoïden zich aan die receptoren waarna ze worden geactiveerd.

Het gevolg van die geactiveerde receptoren is een vermindering in het vermogen om spontaan te bewegen (motiliteit) van het maag-darmstelsel. Dit kan helpen met het verzachten van verkramping en het reguleren van de beweging van je darm – darmperistaltiek.

Cannabis stimuleert hongergevoel

Naast de vervelende pijn, winderigheid en het opgeblazen gevoel kunnen spijsverteringsstoornissen meer nare gevolgen hebben. Zo kun je er een verminderde honger door ervaren. Als je wilt afvallen misschien niet helemaal ongewenst maar het is absoluut niet gezond. Een goed dieet betekent uiteindelijk regelmatig goede voeding binnenkrijgen.

Voor wie last heeft van maag- of darmproblemen is een hongergevoel niet vanzelfsprekend. Cannabis kan daarin ondersteunen door het hongergevoel te stimuleren. [Foto: shutterstock/Sergey Chumakov]

Voor wie last heeft van maag- of darmproblemen is een hongergevoel niet vanzelfsprekend. Cannabis kan daarin ondersteunen door het hongergevoel te stimuleren. [Foto: shutterstock/Sergey Chumakov]

Gelukkig staat wiet al bekend om het veroorzaken van hongergevoelens – een vreetkick. Israëlische onderzoekers zagen tijdens een studie bij PDS-patiënten zowel gewichtstoename als een groeiende BMI – body mass index. Dit zou betekenen dat patiënten die cannabis gebruiken goed blijven eten.

THC tegen misselijkheid

Dat THC misselijkheid verlicht is zo goed als algemeen bekend. Het is misschien wel een van de weinige erkende medische toepassingen van cannabis. Door onder andere irriterende zuren te verminderen, draagt de werkzame stof bij aan een verzachtend effect van het maag-darmstelsel. Een studie aan de Universiteit van California (UCLA) zag dat ongeveer vier van de tien vrouwen en drie van de tien mannen met PDS misselijkheid ervaren. Die kunnen erbij gebaat zijn cannabis te gebruiken tegen de misselijkheid.

Cannabinoïden remmen ontsteking

De ziekte van Crohn wordt veroorzaakt door een zwelling of ontsteking in de spijsverteringsorganen. Dat cannabis een ontstekingsremmer is was al langer bekend. Nu heeft een NIH studie bewezen dat Crohn-patiënten die met cannabis behandeld worden minder vaak operaties of andere medicijnen nodig hebben dan patiënten die nooit cannabis gebruiken.

Crohn-patiënten die cannabis gebruiken hebben minder vaak operaties en andere medicijnen nodig. [Foto: shutterstock/kotikoti]

Crohn-patiënten die cannabis gebruiken hebben minder vaak operaties en andere medicijnen nodig dan niet-cannabisgebruikers. [Foto: shutterstock/kotikoti]

Cannabis verbetert stemming

Iets wat we vaker zien bij patiënten met chronische ziekten is dat men een verminderde levenskwaliteit ervaart. Logisch als je de hele dag pijn of een ongemakkelijk gevoel in, in dit geval je buik hebt. Maar een studie in Israël liet zien dat patiënten na drie maanden met cannabis te zijn behandeld, een verbetering merkten in algehele perceptie van de gezondheid, sociaal functioneren en het vermogen om te werken. Ze voelden zich merkbaar beter met cannabistherapie.