(advertenties)
(advertentie)
Cannabisgebruik maakt een ware klim door. Een groeiend aantal mensen neemt – extracten van – de plant medicinaal om van hun ongemakken of aandoeningen af te komen. Gelukkig is dat op steeds meer plekken ook legaal. Maar sommige mensen krijgen ongewenste reacties van wiet. Wat blijkt uit onderzoek?Je kunt allergisch zijn voor cannabis!

Allergisch voor wiet?

“Ik zou zeggen dat onze kennis over cannabis als allergeen zich nog ontwikkelt”, zegt Dr. Lori Connors – allergologe bij Halifax Allergy and Asthma Associates. “Het wordt steeds meer klinisch erkend en het is een fenomeen dat we nauwlettend in de gaten houden. Voornamelijk omdat een groeiend aantal mensen cannabis gebruikt.”

De meest recente studie naar wietallergie is in 2015 gepubliceerd in Annals of Allergy, Asthma, and Immunology. Dr. Thad Ocampo breidde – samen met andere onderzoekers – een eerdere studie uit naar de mogelijk allergene eigenschap van wiet. Zij identificeerden proteïnen die verantwoordelijk zijn voor allergische reacties door cannabis. Uit dit onderzoek blijkt – net als bij andere allergieën zoals hooikoorts – dat blootstelling aan bepaalde proteïnen een abnormale immuunreactie bij sommige mensen teweeg kan brengen. En laten die proteïnen helaas in cannabis voorkomen.

Wat zijn de symptomen van cannabisallergie?

Een casestudie gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology identificeerde in 2012 al cannabis als allergeen. Daar onderging een groep van 17 patiënten een huidpriktest met een wietextract.

Ambrosia trifida is ook een pollen producerende plant waarvan de allergische reactie vergelijkbaar is met die van cannabis. [Foto: shutterstock/Melinda Fawver]

De allergische reactie van cannabis is te vergelijken met die van Ambrosia trifida. [Foto: shutterstock/Melinda Fawver]

Alle respondenten kregen last van huidreacties als uitslag en netelroos. 15 van de 17 patiënten gaf ook aan last te hebben van een loopneus en een piepende ademhaling. Normale reacties voor mensen met een allergie voor cannabis. Ernstigere reacties kunnen anafylactische shock met de dood tot gevolg hebben.

Echter is cannabisallergie over het algemeen te vergelijken met een pollenallergie. Het blijkt overigens dat mensen met wietallergie vaak ook allergisch zijn voor andere pollen producerende planten – bijvoorbeeld ambrosia trifida. Er is ook een link gevonden tussen allergie voor wiet en voedselallergie.

Dr. Connor zegt erover, “Het gaat samen met pollenallergie. Er zijn ook een aantal individuen met orale allergie – een kruisreactie tussen pollen en voedsel. Dat noemen we oraal allergie syndroom (O.A.S.). Het lijkt erop dat die individuen degenen zijn die allergisch zijn voor cannabis.”

Omgaan met een wietallergie

Het is erg vervelend, maar als je echt een cannabisallergie hebt kun je het kruid beter vermijden. Als je vermoedt last te hebben van een allergie voor wiet, zou je bij een allergoloog tests moeten laten doen om zeker van je zaak te zijn.

Als de voordelen van mediwiet niet opwegen tegen de consequenties van een allergie kun je de plant beter vermijden. [Foto: shutterstock/Tharakorn]

Als de voordelen van mediwiet niet opwegen tegen de consequenties van een allergie kun je de plant beter vermijden. [Foto: shutterstock/Tharakorn]

Pollenallergie kan behandeld worden en uiteindelijk zelfs worden geëlimineerd door je ongevoelig te maken voor het allergeen. Maar helaas is er nog geen allergieprik voor wiet.

Totdat er een medische oplossing voor komt zul je mediwiet dus moeten vermijden – of de consequenties moeten accepteren.

Misschien stelt het je gerust dat cannabisallergie de laatste tijd vaker wordt besproken in de medische wereld. Dat kan alleen betekenen dat er een groeiende interesse is in de aandoening. Met een beetje geluk is er op een dag een behandeling voor de wietallergie.

[Openingsfoto: shutterstock/damiangretka]