(advertenties)
(advertenties)
Cannabis wordt al duizenden jaren door de mensheid gebruikt. Van de wortels tot de vezel van de stam, de zaden en de bloemen hebben elk belangrijke toepassingen gekend. Veel van ons huidige gebruik van de plant stamt ook af van de gebruiken van toen. Zo werd wiet in de oudheid al erkend als medicinale plant. Het is dus allesbehalve alternatieve medicatie. Wij zetten 10 van de vele eeuwenoude gebruiken van medicinale cannabis voor je op een rij.

1. Verdoving

Als we teruggaan in de tijd zijn het de chinezen die de wietplant als eerst medicinaal gebruikten. In het jaar 140 werd cannabis voor het eerst gebruikt als verdoving. De plant werd vermalen en gemengd met wijn om in te nemen voor een chirurgische ingreep.

2. Zetpillen

In het oude Egypte werd cannabis gebruikt als zetpillen om door aambeien veroorzaakte pijn te behandelen. Blijkbaar wisten ze toen al dat de geneeskrachtige plant een sterke pijnstiller is.

3. Geboorte

In India werd cannabis voor een keur aan medicinale en spirituele toepassingen ingezet. Dat varieerde van misselijkheid en diarree tot hoofdpijn en slapeloosheid. Wiet werd in India vooral regelmatig gebruikt om de pijn van de moeder bij de geboorte van een kind te verlichten.

4. Paardenmiddel

In het oude Griekenland werd cannabis niet alleen medicinaal gebruikt voor mensen, maar ook voor dieren! Paarden die gewond raakten in gevechten kregen droge wietbladeren of een wietzalf op hun wonden en zweren gesmeerd voor een sneller en beter helingsproces. Is medicinale wiet dan het originele paardenmiddel?

5. Ontworming

De oude grieken gebruikten cannabis ook om mensen met lintwormen te behandelen. Het eten van hennepzaden zou namelijk lintwormen uit het lichaam drijven.

6. Anti-epileptisch

Het behandelen van epilepsie met cannabis wordt de laatste tijd steeds populairder. Echter is dit niets nieuws. Het middel werd in de middeleeuwen namelijk door de Arabieren al gebruikt om epilepsie succesvol te behandelen.

7. Ontstekingsremmer

De oude Grieken wisten wel raad met cannabis. Naast eerdergenoemde toepassingen gebruikten zij het namelijk ook om zowel inwendige als uitwendige ontstekingen te remmen. Bij ontstekingen op de huid werden wietzaden geweekt in warm water of wijn. Het extract werd dan op het ontstoken gebied gesmeerd, in de oren bijvoorbeeld.

Je verwacht het niet, maar cannabis werd vroeger zelfs gebruikt tegen haaruitval bij kalende mensen. [Foto: shutterstock/Aleykinov-Pavel.jpg]

8. Haarverlies?

Een van de meest onverwachte medicinale toepassingen van cannabis komt uit China. Cannabis speelde daar een grote rol in de geneeskunde, zo werd bijna elk deel van de plant wel voor een soort medicijn gebruikt. De olie van de wietplant werd bijvoorbeeld gebruikt om kaalheid te behandelen.

9. Anti-gif

De chinezen gebruikten medicinale cannabis ook om een variëteit aan vergiftigingen te behandelen. Bij vermiljoen-vergiftiging, zwavel-vergiftiging of een schorpioenensteek kon je er in China op rekenen met medicinale wiet behandeld te worden.

10. Pijnstiller

In 2007 werd nabij Hattemerbroek (Gelderland) een graf gevonden van rond 2300 v. Chr. met een ongebruikelijke hoeveelheid pollen. Na vijf jaar onderzoek werd geconcludeerd dat de pollen voornamelijk van cannabis en deels van moerasspirea afkomstig waren.

Omdat moerasspirea in die tijd gebruikt werd om koorts te verlichten speculeerden archeologen dat de overleden persoon waarschijnlijk erg ziek was. In dat geval diende de cannabis als pijnstiller.

Reacties

(advertenties)