(advertenties)
(advertentie)

Bijna iedereen die cannabis of wietolie gebruikt heeft er weleens mee te maken gehad, een droge (zeg maar gerust uitgedroogde) mond. De reden van dit fenomeen legden we al eens eerder uit, maar nu geven we je tien tips om van die vervelende droge mond af te komen.

Een droge mond door het gebruik van cannabis is niet zomaar, het blijkt een biologische reactie te zijn in het lichaam. Het is daarom dat je er niet alleen wanneer je cannabis rookt of verdampt, maar ook bij het gebruik van wietolie, last van kan krijgen. Gelukkig zijn er ook manieren om van dat vervelende gevoel af te komen.

1. Zure snoepjes

Zure snoepjes helpen bij de aanmaak van speeksel in de mond. [Foto: shutterstock/Sandra van der Steen]

Suikers zijn bij voorbaat niet goed voor je lichaam, laten we dat gezegd hebben. Desondanks kunnen zure snoepjes een redding zijn voor een te droge mond door wietgebruik. Speekselklieren reageren namelijk verschillend op diverse smaken, waar bij zure smaken ontzettend veel vocht vrijkomt.

2. Langzaam water drinken door een rietje

Drinken door een rietje helpt op twee manieren je mond te bevochtigen. [Foto: shutterstock/Elizaveta Galitckaia]

Een droge mond is een teken dat je lichaam vocht nodig heeft. Het drinken van water door een rietje kan daarbij op twee manieren helpen. Ten eerste krijg je water binnen, wat al hydraterend werkt. Maar het zuigen aan het rietje stimuleert ook de speekselaanmaak, en speeksel is het meest voedend voor de droge mond. Een gouden combinatie dus!

3. Vermijd cafeïne: koffie én de meeste thee

Koffie en thee bevatten stoffen die de droogte verergeren. [Foto: shutterstock/YaiSirichai]

Cafeïne, de stimulerende stof in koffie (en sommige thee), kan bijdragen aan een droge mond. Cafeïne is namelijk een diureticum, dat wil zeggen dat het de productie van urine stimuleert. De stof zorgt er namelijk voor dat de nieren water vasthouden. Het water gaat dan niet terug het bloed in. Maar wordt afgevoerd via de urine.

Zelfs wanneer je een glas water drinkt na het drinken van koffie, kun je merken dat je vaker naar het toilet moet en nog steeds uitgedroogd bent. Thee bevatten naast wat cafeïne ook tanninen. Dat zijn stoffen die poriën doen slinken en de huid en lichamelijk weefsel doen uitdrogen.

4. Adem door je neus

Adem door je neus! Het voorkomt dat je mond nog droger wordt. [Foto: shutterstock/ alexvav]

Als je een droge mond hebt kan het ademen door je neus voorkomen dat je mond nog droger wordt. Het ademen door de mond zorgt ervoor dat er meer vocht het lichaam kan verlaten en de droogte kan verergeren. Voor het beste resultaat kijk je hier beneden bij tip nummer 7.

5. Kauwgom

Kauwen! Het schijnt dat kauwgom kan helpen bij een te droge mond. [Foto: shutterstock/WAYHOME studio]

Suikervrije kauwgom is volgens velen de beste manier om van een droge mond af te komen. Kauwgom met xylitol schijnt te helpen bij het behouden van een neutrale pH-waarde in de mond. Daarbij krijg je door de kauw- en zuigbewegingen extra speekselaanmaak.

6. Vermijd alcohol

Droge mond? Een biertje gaat in elk geval niet helpen. [Foto: shutterstock/ronstik]

Er zijn maar weinig problemen waarbij alcohol de oplossing is. Als het gaat om een droge mond kun je het met alcohol al helemaal vergeten. Alcohol is namelijk net als cafeïne een diureticum en kan een droge mond erger maken. Ga liever terug naar tip 2 en drink wat water met een rietje.

7. Neusspray met zoutoplossing

Ook je neus kan soms wat extra vocht gebruiken na cannabisgebruik. [Foto: shutterstock/directorsuwan]

Je kunt niet alleen een erg droge mond krijgen van cannabis, ook je neus(-gangen) kunnen uitdrogen. Daardoor wordt de droogte in de neusholtes, mond en keel verergerd en vermindert je smaaksensatie. Een zoutoplossing kan de keel-, neus- en oren hydrateren en de droogte in de mondgebied verminderen. Gebruik dus gerust een neusspray met zoutoplossing tegen die droogte.

8. Luchtbevochtiger

Maak de lucht om je heen vochtiger om minder last te hebben van een droge mond. [Foto: shutterstock/Yury Stroykin]

Droge mond bestrijden en tegelijkertijd je poriën openen? Door de luchtvochtigheid te verhogen kan de droogte in je neus en mond minder worden door het vocht in de lucht. Voor snelle verlichting kun je een kom of wasbak volgooien met heet water en daar met je gezicht boven hangen – pas wel op, het kan heet zijn! Gooi er een beetje citroensap in of wat essentiële oliën bij en je maakt van een noodzakelijke stoombehandeling een heerlijk spa-momentje.

9. Op een citroenschijfje zuigen

Zure snoepjes groeien ook in de natuur ;) [Foto: shutterstock/katarinag]

Toegegeven, het hoeft geen citroen te zijn. Een sinaasappelschijfje voldoet ook om de speekselaanmaak te stimuleren. Beide citrusvruchten zijn namelijk niet alleen lekker en verfrissend, maar ook zuur. En zoals te lezen bij tip nummer 1 wordt er meer speeksel aangemaakt als je mond zure smaken detecteert.

10. Kleine slokjes water

Less = more. Neem kleine slokjes water voor een beter resultaat. [Foto: shutterstock/TaraPatta]

Als je mond extreem droog is kan het fijner zijn om kleine nipjes water te nemen in plaats van grote slokken. Kleine slokjes bevochtigen je mond steeds een klein beetje en dat geeft je speekselklieren de tijd om te activeren. Voor het beste effect laat je het water in je mond rondgaan of maak je wat kauwbewegingen voordat je het doorslikt.

Succes ;)