(advertenties)
(advertentie)
Ernstige bijwerkingen heeft cannabis niet. Je kunt er rode ogen van krijgen, moe of hongerig worden of krijgt een droge mond. En hoewel deze bijwerkingen niet schadelijk zijn, kunnen ze wel als vervelend worden ervaren. Zoals de – naar je gevoel eeuwig durende – droge mond. Maar hoe ontstaat die eigenlijk en wat doe je eraan?

Droge mond

Het is zeker geen zeldzaam fenomeen, een droge mond na het roken of vaporizen van wietgebruik van wietolie of een andere vorm van cannabisgebruik. De meesten nemen het op de koop toe en drinken een glaasje water om het tegen te gaan. Maar het kan mensen ook hinderen een normaal gesprek te voeren, te eten of te slapen.

Hoe die droge mond ontstaat heeft alles te maken met het endocannabinoïde-systeem (ECS). Een systeem in ons lichaam dat bestaat uit receptoren die reageren op cannabinoïden. Of het nu lichaamseigen cannabinoïden (endocannabinoïden) zijn, of de plantaardige vorm van de stoffen, fytocannabinoïden – waarvan er meer dan honderd in cannabis voorkomen.

Een droge mond door cannabisgebruik is niet schadelijk, maar kan wel vervelend zijn. [Foto: shutterstock/file404]

Receptoren in de mond

Een in Argentinië uitgevoerde studie uit 2004 bewees de aanwezigheid van CB1 en CB2-receptoren in speekselklieren. Deze receptoren zijn onderdeel van het ECS en kunnen dus door de cannabinoïden uit cannabis worden beïnvloed.

Twee jaar later werd door andere wetenschappers in Argentinië bewezen dat de speekselproductie afneemt bij een hogere concentratie anandamide (een endocannabinoïde) in het lichaam. THC, de meest voorkomende cannabinoïde in cannabis, heeft dezelfde werking in het menselijk lichaam als het lichaamseigen anandamide. Het veroorzaakt dan ook een soortgelijk effect door het verminderen van de speekselproductie wanneer het de receptoren in de mond bereikt.

Droge mond tegengaan

De beste oplossing tegen een droge mond door cannabisgebruik is het drinken van ijskoud water. [Foto: shutterstock/Alan Poulson Photography]

Schadelijk is een droge mond niet, maar echt comfortabel kun je het ook niet echt noemen. Het beste wat je ertegen kunt doen is dan ook zorgen dat je genoeg drinkt, bij voorkeur (ijskoud) water, als je cannabis gaat gebruiken. Als dat niet werkt kun je een van de volgende producten proberen:

1. Zuigsnoepjes
Het sabbelen op een lolly of kruidensnoepje kan een droge mond van cannabis helpen tegengaan. Door het zuigen worden de speekselklieren gestimuleerd weer speeksel aan te maken. Dit is een natuurlijke reactie om voedsel te helpen verteren.

2. Zure smaken
In het geval dat je geen zin hebt in zoetigheid, kun je ook iets zuurs nemen om een droge mond tegen te gaan. Als smaakpapillen zuur ‘voelen’, geeft het lichaam als buffer extra speeksel af om de smaak te verdunnen. Het menselijk speeksel bevat wanneer het vrijkomt door zure smaken ook nog eens een hogere concentratie bicarbonaat. Een alkaline stof die suikerzuur in voedsel neutraliseert.

3. Citroenthee met honing
Beter nog dan één van deze zaken, is om ze te combineren. Door een citroenschilletje in heet water te doen met wat honing maak je eenvoudig een bakje thee die je droge mond gegarandeerd beter laat aanvoelen. Denk eraan dat ‘zwarte thee’ veel tannine bevat die de droge mond alleen maar verergert. Het beste kun je dus groene of kruidenthee nemen als je het citroenschilletje niet genoeg smaak vindt afgeven.

[Openingsfoto: shutterstock/Morgan DDL]