(advertenties)
(advertenties)
Het is bekend dat naast de cannabisplant er elders in de natuur stoffen voorkomen die gelijkenissen vertonen met de werkzame stoffen uit wiet, cannabinoïden. Net als terpenen, de aromatische stoffen uit wiet, komen die voor in bepaalde planten, mensen en dieren. In cacao zit ook een groep stoffen die lijken op de lichaamseigen cannabinoïde anandamide, die dicht in de buurt komt van de plantaardige cannabinoïde THC. 

Anandamide

Anandamide wordt ook wel de ‘bliss’-molecuul genoemd omdat het gevoelens van gelukzaligheid stimuleert. [Foto: shutterstock/Dirima]

De ‘bliss molecule’ of anandamide, is een neurotransmitter (signaalstof) in het brein die verantwoordelijk is voor het stimuleren van de aanmaak van serotonine en dopamine. Door de aanmaak van die stoffen te stimuleren draagt anandamide bij aan gevoelens van gelukzaligheid.

Het is een lichaamseigen cannabinoïde (endocannabinoïde) die zich net als THC bindt aan de CB-receptoren in ons brein.

Effect

Die receptoren beïnvloeden pijn- en hongergevoelens. Maar ook de vruchtbaarheid, motivatie en geheugen door het ontvangen en versturen van signalen in het lichaam.

Anandamide kan op die manier ook van belang zijn voor het stoppen van de aanmaak van kankercellen in het lichaam, heeft anti-depressieve effecten en kan angstgevoelens verminderen. Net als andere neurotransmitters in het menselijk lichaam breekt anandamide snel af. Daardoor is het effect van de stof maar van korte duur.

Chocolade

In cacao (en dus hele pure chocolade) komen verschillende anandamide-achtige stoffen voor. De stoffen binden zich net als THC en CBD aan de cannabinoïden-receptoren die wij als zoogdieren hebben. Hoewel anandamide de stof in het lichaam is die het meest op THC lijkt, is het nét even anders dan de stof uit cannabis. Door dit kleine verschil is ook het effect vergelijkbaar, maar niet hetzelfde.

Cacao bevat anandamide-achtige stoffen. Door het hoge cacao-gehalte in pure chocolade kun je door pure chocolade te eten het effect van THC verlengen. [Foto: shutterstock/Creative Family]

Niet alleen bevat cacao een aantal cannabinoïden die lijken op anandamide, de cannabinoïden die het bevat vertragen ook de afbraak van anandamide in het lichaam. Daardoor verlengt het ook het euforische effect dat het gebruik van cannabis kan veroorzaken. Chocolade en cannabis werken dus synergetisch en werken samen voor een langer euforisch effect in het menselijk lichaam. Zet dus gerust een lekkere kop Hot Canna-choco voor een extra langwerkend medicijn.

[Openingsfoto: shutterstock/Creative Family]
(advertenties)

Reacties