(advertenties)
(advertentie)

In de natuur komen stoffen voor die gelijkenissen vertonen met de werkzame stoffen uit wiet. Dit zijn bijvoorbeeld terpenen; de aromatische stoffen in cannabis komen ook in andere bomen en platen voor. Ook in cacao zit ook een groep stoffen die overeenkomsten vertonen met THC en het lichaamseigen anandamide. Lees hier over de interessante link tussen wiet en chocolade.

Wat is anandamide?

Anandamide wordt ook wel ‘bliss molecule’ genoemd. Het is een neurotransmitter (signaalstof) in het brein die verantwoordelijk is voor het stimuleren van de aanmaak van serotonine en dopamine. Door de aanmaak van die stoffen te stimuleren draagt anandamide bij aan gevoelens van gelukzaligheid.

Het is een lichaamseigen cannabinoïde (ofwel endo-cannabinoïde) die zich net als THC bindt aan de CB-receptoren in ons brein. Die receptoren beïnvloeden pijn- en hongergevoelens. Maar ook de vruchtbaarheid, motivatie en geheugen door het ontvangen en versturen van signalen in het lichaam.

Anandamide kan zelfs van belang zijn voor het stoppen van de aanmaak van kankercellen in het lichaam, het heeft anti-depressieve effecten en kan angstgevoelens verminderen. Net als andere neurotransmitters in het menselijk lichaam breekt anandamide snel af. Daardoor is het effect van de stof maar van korte duur.

Anandamide wordt ook wel de ‘bliss’-molecuul genoemd omdat het gevoelens van gelukzaligheid stimuleert. [Foto: Shutterstock/Dirima]

De link met chocolade

In cacao (en dus hele pure chocolade) komen verschillende anandamide-achtige stoffen voor. De stoffen binden zich net als THC en CBD aan cannabinoïden-receptoren die wij als zoogdieren hebben. Hoewel anandamide het meest op THC lijkt, is het nét anders dan de stof uit cannabis. Door dit kleine verschil is ook het effect vergelijkbaar, maar niet hetzelfde.

Cacao bevat dus ook een aantal cannabinoïden-achtige stoffen die lijken op anandamide. Deze stoffen vertragen, net als THC, de afbraak van anandamide in het lichaam. Daardoor verlengt chocolade het euforische effect dat het gebruik van cannabis kan veroorzaken. Chocolade en cannabis werken dus synergetisch samen voor een langer, opgewekt gevoel.

Zet dus gerust een lekkere kop Hot Canna-choco voor een extra langwerkend medicijn.

[Openingsfoto: shutterstock/Creative Family]