(advertenties)
(advertentie)

Het onderwerp haalt iedere zomer weer de media: teken die weer veelvuldig aanwezig zijn in bossen, duinen, velden, tuinen en struikgewas. Aangezien er steeds meer teken komen die besmet zijn, is het zaak om extra alert te zijn op deze nare kriebelbeestjes. Cannabis kan gelukkig een goede bijdrage leveren tijdens de behandeling van de ziekte van Lyme, mocht het toch misgaan…

De ziekte van Lyme

Wanneer je gebeten wordt door een teek kun je besmet raken met de Borrelia Burgdorferi-bacterie. Een besmetting met deze bacterie kan leiden tot de ziekte van Lyme. Doorgaans zul je ontdekken dat je besmet bent doordat er een kring ontstaat rond de plek van de beet. Dit kan binnen enkele dagen zo zijn, maar het kan ook enkele maanden duren voor het tot uiting komt. Sommige mensen krijgen geen kring, maar moeten uit het niet te plaatsen gevoel van algehele malaise opmaken dat ze besmet zijn met dit nare virus.

De klachten

Waar men last van heeft bij de ziekte van Lyme kan zeer wisselend zijn. De een voelt zich moe en grieperig, de ander krijgt last van verlammingsverschijnselen. Dit is afhankelijk van hoe lang iemand al besmet is en in welk stadium de ziekte zich dus bevindt.

In ieder stadium kan iemand last hebben van de griepklachten, vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, spierpijn, vergeetachtigheid en concentratiestoornissen. Hoe langer je ziek bent hoe meer klachten daar nog bij zullen komen. De drie stadia waar men doorgaans over spreekt bij de ziekte van Lyme zijn:

  • De vroege of gelokaliseerde ziekte van Lyme
  • De vroege verspreide ziekte van Lyme
  • De late ziekte van Lyme

Een besmette vrouwelijke teek op een stukje menselijke huid… het tekenseizoen is weer begonnen in Nederland! [foto: KPixMining/Shutterstock]

Ons endocannabinoïde-systeem (ECS)

Dit lichaamseigen systeem is bij de ziekte van Lyme ontregeld. Van de mensen die besmet raken met de bacterie en dus de ziekte van Lyme ontwikkelen, genezen enkelen vanzelf. Velen blijven echter doorlopen met de klachten en worden alleen maar zieker. Het lijkt een reële optie dat de groep mensen die niet beter wordt onderliggende problemen heeft in het immuunsysteem. Aangezien de cannabinoïde-receptor type 2 (CB2) gevonden is op immuunsysteem cellen, is het waarschijnlijk dat het ECS is geremd bij deze patiënten en voorkomt het terugvechten na een infectie met Lyme.

De werking van cannabis

Cannabis heeft een bacteriedodende werking, ook bestrijdt het virussen en schimmels. Bij de vijf belangrijkste cannabinoïden (THC/CBD/CBN/CBG/CBC) is aangetoond dat ze MRSA kunnen doden, het ‘vleesetende virus’. De minder bestudeerde cannabinoïden zoals 8-hydroxycannabidol bezitten zeer krachtige antibacteriële eigenschappen extracten die de potentie hebben om de bacterie die Lyme veroorzaakt, te kunnen doden.

Wanneer de ziekte van Lyme zich in een later stadium bevindt, kan cannabis nog steeds een effectieve rol spelen. Het kan dan helpen bij het verminderen van de pijn, eventuele spasmes, hoofdpijn en misselijkheid. Cannabis is een van de meest effectieve en veilige behandelingen voor perifere neuropathie, zo zegt Dr. Sanjay Gupta. Perifere neuropathie is een verlammingssymptoom waar de meeste mensen met de ziekte van Lyme vroeg of laat mee te maken krijgen.

Cannabis als ondersteuning

Wanneer men een reguliere behandeling ondergaat met antibiotica, zoals die doorgaans voorgeschreven zal worden, zullen ook alle gezonde bacteriën in het lichaam gedood worden. Hierdoor ben je extra bevattelijk voor schimmels en andere bacteriële infecties. Tevens zal de darmwand beschadigd raken, welke bekleed is met cellen die CB1 receptoren bevatten. Door cannabis te gebruiken tijdens de behandeling zullen deze receptoren gestimuleerd worden om het maag-darmkanaal te blijven beschermen en zul je minder buikpijn, darmkrampen en misselijkheid ervaren.

Hoewel het nog ontbreekt aan (klinisch) onderzoek dat aantoont dat cannabis de ziekte van Lyme kan genezen, blijkt uit anekdotisch bewijs wel dat de symptomen erdoor verlicht worden… [foto: Billion Photos/Shutterstock]

Onderzoek

Er is nog geen klinische studie verricht naar specifiek het effect van cannabis op de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, hopelijk zal dit in de toekomst gaan gebeuren. Wel is uit andere onderzoeken gebleken welke invloed cannabinoïden hebben op ons gestel, waardoor er zonder twijfel hoop mag zijn dat cannabis effectief zal blijken bij de ziekte van Lyme.

Wanneer je (mogelijk) besmet bent

Mocht je gebeten zijn door een teek dan is het raadzaam om preventief te starten met het gebruik van THC-olie of tinctuur. Op deze wijze doe je er alles aan om de eventuele bacteriën te elimineren en wordt het risico op langetermijnschade aan het zenuwstelsel vele malen kleiner. Enkel het roken van cannabis zal de Lyme niet grondig genoeg aanpakken, maar dit kan wel goed helpen bij eventuele pijn, misselijkheid en slaapproblemen.

Doseren

Lyme-patiënten moeten heel voorzichtig zijn in de opbouw van de behandeling met cannabis. Doe dit dus te allen tijde rustig! Wanneer het te snel gaat, kan er een herxheimer reactie ontstaan. Dit houdt in dat er teveel bacteriën tegelijk gedood worden, die ons lichaam zal moeten lozen. Deze dode bacteriën dragen een gif bij zich en wanneer ons lichaam ze niet snel genoeg af kan voeren, kunnen er problemen ontstaan met de leverfunctie en bestaat er een groter risico om een hartaanval of beroerte te krijgen.

Hoe langer je al geïnfecteerd bent met de bacterie, hoe voorzichtiger je dient te beginnen: start met een laag percentage (bijvoorbeeld 2x verdund) en neem 1 druppel per dag.

Wacht de reactie van je lichaam af en begin voorzichtig met het nemen van meer druppels per dag en een hoger percentage. Daarna ga je zo veel en snel mogelijk opbouwen. Luister goed naar je lichaam. Je zult het omslagpunt herkennen, dus je hoeft echt niet bang te zijn dat er iets mis zal gaan.

Mensen die bloedverdunners gebruiken, doen er goed aan om het gebruik van cannabis even met een arts te bespreken. Dit omdat cannabis ook een bloedverdunnende werking heeft.

Tekenbeten voorkomen

Helemaal voorkomen kun je ze natuurlijk nooit, maar het schijnt zo te zijn dat teken een afkeur hebben van kokosolie. Niet de ontgeurde variant, maar de koudgeperste no-nonsens olie. Door je vanaf je voeten tot je liezen in te smeren voor je bijvoorbeeld de bossen ingaat, verklein je de kans op tekenbeten…

[openingsfoto’s:  Schlegelfotos/Shutterstock]