(advertenties)
(advertentie)

Het legaliseren van cannabis zou het wetenschappelijk onderzoeken van de plant aanzienlijk makkelijker maken. Cannabis wordt al lange tijd gezien als een relatief veilige vorm van drugs, echter is de plant veel meer dan dat. Ook professionals binnen de gezondheidszorg zien steeds meer toepassingen voor de plant als medicijn. Maar hoe zit dat dan met eventuele andere pillen die mensen gebruiken? In dit artikel kijken we naar de combinatie van cannabis en een aantal reguliere, veelgebruikte medicijnen.

Cannabis heeft een zeer brede werking

Van het ondersteuning bieden aan mensen met multiple sclerose tot een medicijn (dat is afgeleid van cannabis) dat is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration om epilepsie te behandelen. Medicinale cannabis lijkt zijn voet aan de grond te krijgen en wortel te schieten binnen de medische gemeenschap.

Toch zijn er – net als bij bijna elke stof die gebruikt wordt als medicijn – bepaalde middelen die geen goede interactie hebben met cannabis. Wat erop neerkomt dat, hoewel wiet vaak een gewenste medicinale uitwerking kan hebben, enkele van deze effecten soms minder gunstig kunnen zijn voor mensen met bepaalde medische aandoeningen.

Testen en onderzoeken zijn nog steeds redelijk beperkt, omdat cannabis in veel landen nog steeds niet legaal is. De weg naar het doen van meer onderzoek is dus niet zonder hindernissen. Er is echter wel een lijst met medicijnen en aandoeningen waarvan momenteel wordt gedacht dat ze nadelige effecten hebben, wanneer ze worden gebruikt in combinatie met cannabis. Die nemen we in dit artikel onder de loep.

Opioïden en sedativa

Opioïden en sedativa (kalmeringsmiddelen) brengen hun eigen risico’s met zich mee, zelfs als ze niet worden gecombineerd met andere stoffen. Wanneer ze echter worden gecombineerd met cannabis kunnen hun effecten worden versterkt, wat gevaarlijk kan zijn voor degenen die deze stoffen samen gebruiken.

“De grootste, bekende impact van cannabisgebruik in combinatie met andere conventionele geneesmiddelen, is die met opioïden (voor pijn), slaapmedicatie, spierverslappers en alcohol. Dit omdat deze stuk voor stuk allemaal het centrale zenuwstelsel aantasten”, aldus de website Salem Health. Ook vermeldt men dat wanneer cannabis wordt gebruikt met sedativa en hypnotica, dit een verslavend effect kan hebben.

Het is belangrijk dat iemand open en eerlijk is tegen zijn arts wanneer je opioïden of kalmerende middelen krijgt voorgeschreven en daarnaast ook cannabis wil gebruiken voor recreatieve of medicinale doeleinden. De arts kan dan op zijn minst alternatieve medicijnen aanbevelen, of een andere dosering voorstellen die de gezondheid van de patiënt niet in gevaar brengt.

Bloedverdunners

Cannabis en bloedverdunners zijn een andere potentieel gevaarlijke combinatie. Mediwiet kan ervoor zorgen dat bloedverdunners overmatig goed werken, wat gevaarlijke gevolgen kan hebben. “Cannabis kan de bloedverdunner warfarine in het lichaam verhogen, wat kan leiden tot overmatig bloeden”, berichtte nieuwszender NBC News in 2020.

Cannabis in combinatie met bepaalde bloedverdunners kan het bloed verdunnen tot gevaarlijke niveaus. Het is absoluut noodzakelijk om te weten of de bloedverdunnende medicijnen die worden ingenomen al dan niet worden beïnvloed door het gebruik van cannabis. Een optie zou zijn om met regelmaat de waardes van het bloed te laten controleren door een arts.

Het kan nooit kwaad om eerlijk te zijn over je cannabisgebruik tegen je arts en te vragen naar mogelijke bijwerkingen als je wiet combineert met reguliere medicijnen…

Zelfs wanneer de medicijnen geen bijwerkingen zoals overmatig bloeden veroorzaken, kunnen ze op andere wijze de effectiviteit van het medicijn veranderen. “Het gebruik van cannabis terwijl je een statine (cholesterolverlager) of een bloedverdunner gebruikt, kan de manier waarop deze medicijnen in het lichaam werken veranderen”, stelt Dr. Muthiah Vaduganathan, cardioloog in het Brigham and Women’s Hospital in Boston.

Angstmedicatie en antidepressiva

Een andere groep medicijnen die negatieve of zelfs gevaarlijke gevolgen kan hebben wanneer ze worden gebruikt in combinatie met cannabis, zijn geneesmiddelen die bedoeld zijn om angst en depressie te behandelen.

Meer specifiek kunnen selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) zoals Cipralex of Prozac en ook benzodiazepinen zoals Xanax of Valium, nadelige effecten hebben wanneer ze tegelijkertijd met cannabis gebruikt worden. Een van de redenen waarom het een slecht idee is om deze combinatie te gebruiken, is dat beide soorten stemming veranderend zijn.

“De uitdaging bij mensen met een stemmingsstoornis of depressie die cannabis gebruiken, is dat ze een psychoactieve drug nemen. Dat kan het voor een patiënt of arts erg uitdagend maken om erachter te komen welk medicijn daadwerkelijk een effect heeft op wat”, zegt Dr. Timothy Brennan, directeur van het Addiction Institute op Mount Sinai West en Mount Sinai St. Luke’s Ziekenhuizen.

Dit betekent mogelijk dat cannabis de positieve effecten van deze stemmings- en angstmedicatie teniet kan doen, anderzijds kan het ook juist andersom zijn; de conventionele middelen zorgen voor een minder goed effect van de cannabis.

Tamoxifen bij kanker

Hoewel medicinale cannabis vaak wordt voorgeschreven aan kankerpatiënten die een behandeling ondergaan, mag één medicijn in het bijzonder nooit in combinatie met wiet worden ingezet. Tamoxifen – een medicijn dat wordt gebruikt om borstkanker te bestrijden – kan in combinatie met cannabis niet optimaal werkzaam zijn.

“Als wiet de verwerking van tamoxifen verstoort, kan het ertoe leiden dat de borstkankerpatiënt weinig tot geen voordeel van het medicijn krijgt”, stelt Philip Lazarus, een professor in de farmaceutische wetenschappen aan Washington State University.

Denk er dus altijd aan om je arts te raadplegen over cannabisgebruik bij het nemen van welke medicatie dan ook, maar zeker wanneer deze levensreddend zou kunnen zijn.

Voortdurende uitdagingen door het gebrek aan onderzoek

Hoewel duidelijk is dat de bovengenoemde medicijnen gevaarlijk kunnen zijn (of risico’s kunnen opleveren) als ze tegelijkertijd worden gebruikt met cannabis, moet er nog veel meer onderzoek gedaan worden. Helaas – zelfs nu steeds meer mensen cannabis gebruiken – zijn er slechts beperkt tests gedaan met de interactie tussen geneesmiddelen en cannabis.

“Dus hoewel veel mensen mediwiet gebruiken, beperken strenge regels en wetten het vermogen van onderzoekers om cannabis te bestuderen. Dit terwijl goedgekeurde conventionele medicijnen eerst grondig worden bestudeerd, inclusief een evaluatie of het veilig kan worden ingenomen met andere (reguliere) medicijnen”, schrijft de website US News.

Sommigen zeggen dat dit een sterk argument is voor de herclassificatie van cannabis. Het legaliseren van cannabis zou aanzienlijk meer onderzoek naar de plant (en alle stoffen die het bevat) mogelijk maken. Te verwachten is dat men dan beter in kaart zou kunnen brengen op welke manieren cannabis interageert met andere stoffen in ons lichaam…

[foto’s: Roschetzky Photography/Shutterstock]