(advertenties)
(advertentie)

Inhaleren en eten zijn de meest populaire inname-methoden van medicinale wiet. Samen met wietolie natuurlijk. Maar wat velen niet weten is dat het drinken van cannabis ook ontzettend goed voor je is. Ontdek hier 6 redenen waarom je wietthee zou moeten drinken.

Wietthee is een van de gezondste dranken die er bestaan, vol vitaminen, voedingsstoffen en anti-oxidanten. Nog niet overtuigd? Hier zijn 6 redenen om wietthee te drinken.

1. Vermindert chronische pijn

Een van de grootste redenen dat mensen wietthee drinken is om de pijnstillende eigenschappen van het goedje. De werkzame stoffen uit de wiet, cannabinoïden worden via het spijsverteringskanaal opgenomen en daarna verwerkt door de lever.

Hoewel het tussen de 30 en 90 minuten kan duren voor je het effect ervan merkt, duurt dat effect normaal gesproken vier tot acht uur. De piek ervan merk je rond het tweede of derde uur na inname. Het werkt dus enorm lang.

Door de lange werking is wietthee uitermate geschikt om chronische pijn bij bijvoorbeeld reuma, kanker, AIDS en MS langdurig te behandelen. Dit in tegenstelling tot het inhaleren van wiet waarbij het effect maar een tot vier uur aanhoudt. In plaats van meerdere doseringen op een dag, kan een kopje wietthee je gemakkelijk de hele dag door helpen.

2. Verlicht angst en depressie

Depressie is een van de meest voorkomende mentale aandoeningen. Wereldwijd hebben zo’n 350 miljoen mensen last van. Veel anti-depressiva zijn helaas gevaarlijk en doen vaak niet hun werk. Wietthee zou deze medicijnen kunnen vervangen.

Door de manier waarop wietthee de werkzame stoffen in het lichaam brengt is de werking ervan anders dan bijvoorbeeld inhalatie via een verdamper. [Foto: shutterstock/Creative Family]

Diverse onderzoeken laten namelijk zien dat cannabis sterke neuroprotectieve-eigenschappen heeft. Het speelt daarmee een grote rol in het reguleren van emoties en gedrag. Deze effecten zijn voor een groot deel toe te kennen aan verschillende componenten in de wietplant.

De anti-oxidante eigenschappen van cannabis zorgen ervoor dat cellen gerepareerd worden en je DNA beschermd wordt tegen schade. De ontstekingsremmende effecten van wiet helpen dan weer bij het tegengaan van zwelling in het brein.

Ontstekingen in de hersenen zijn de grootste oorzaak van depressies en angstgevoelens. Door de ontsteking te verminderen krijgt het brein de kans om zichzelf te helen en schade van stress te repareren.

3. Gezonde longen

Cannabis heeft in tegenstrijding tot wat veel mensen denken geen negatieve maar positieve invloed op de longen. Net als we eerder schreven in dit artikel zorgt cannabis voor schone en gezonde longen.

Onderzoekers van de Harvard Universiteit bewezen dat THC tumorgroei in de longen met 50% kan verminderen. De meest bekende werkzame stof uit wiet zorgde er ook voor dat de kanker niet kon uitzaaien. Wietthee houdt je longen dus schoon.

In tegenstelling tot tabak zorgt wiet voor luchtwegverwijding bij inhalatie. Cannabis vermindert dus de weerstand in je luchtwegen waardoor er meer lucht doorheen komt. Hiermee wordt wietthee een goed alternatief voor mensen die niet willen roken of vaporizen als gevolg van bijvoorbeeld een longziekte als COPD.

4. HARTstikke goed voor je hart

Voor een gezond hart is het belangrijk om goed te eten en regelmatig te bewegen, dat weten we allemaal. Maar ook cannabis kan voordelen hebben voor je hart.

Volgens een in Pharmacological Research gepubliceerde studie verlagen cannabinoïden de bloeddruk en verbeteren ze bloedcirculatie in menselijk weefsel. De werkzame stoffen in wiet openen de aderen door ze te ontspannen en verwijden. Dit is belangrijk, omdat nauwe en verstopte bloedvaten hartaanvallen en hartziekten kunnen veroorzaken.

Hoewel cannabis bekend staat om het in eerste instantie verhogen van je bloeddruk, kan het drinken van wietthee deze effecten verminderen of helemaal voorkomen. Dat komt door de manier waarop de werkzame stoffen worden opgenomen in je lichaam. Zeker bij een lage tot milde dosis zijn de effecten van de cannabis daarom zachter.

De werkzame stoffen in cannabis zijn ook erg goed voor het hart! [Foto: shutterstock/SageElyse]

5. Anti-misselijkheid

Bij veel ziekten (en behandelingen tégen die ziekten) is misselijkheid een onvermijdelijke bijkomstigheid. Denk alleen al aan de misselijkheid die bij kankerpatiënten wordt veroorzaakt door de chemotherapie. Overigens kun je daarmee wel in aanmerking komen voor medicinale cannabis van de apotheek.

En dat is niet voor niets. Het is namelijk bekend dat THC misselijkheid tegengaat en hongergevoel kan oproepen. Volgens de British Medical Association is het tegengaan van misselijkheid en overgeven bij kankerpatiënten een van de best-supported therapeutische waarden van cannabis.

6. Verlicht darmproblemen

Het is niet nieuw dat cannabis kan helpen bij maag- en darmproblemen. Patiënten met de ziekte van Crohn hebben bijvoorbeeld veel baat bij mediwiet omdat het onder andere krampen verlicht en verstopping en diarree tegengaat.

Onderzoek wees uit dat cannabis reageert op lichaamseigen receptoren in het spijsverteringskanaal om spierkrampen en pijn te verminderen en de darmperistaltiek te stimuleren. Omdat wietthee op die manier ook wordt opgenomen in het lichaam is het een ideale manier om met deze klachten om te gaan.

Wietthee maken?

Er zijn talloze recepten te vinden om wietthee te maken. Maar het belangrijkste om te onthouden is dat (in tegenstelling tot wat Bedrocan aanraadt) cannabinoïden niet wateroplosbaar zijn, dus simpelweg wiet in water doen gaat niet lukken.

Maa daarom gebruik van een plantaardig of dierlijk vet om de werkzame stoffen in op te lossen. Begin overigens altijd met een lage dosering om eventuele ongewenste high-gevoelens te vermijden.

ZIE OOK: 

[Openingsfoto: shutterstock/PopFoto]