(advertenties)
(advertentie)
hennepzaad hennepzaadolie

Als er één kampioen is die de benaming superfood echt verdient, is het hennepzaad. Inderdaad, de zaden van het volbloed zusje van cannabis die boordevol zitten met gezonde eiwitten en omega vetzuren. De zaden hebben daardoor ongekende voordelen voor de gezondheid van lichaam én geest…

Volbloed zusje van cannabis

Hennep en cannabis zijn dan wel twee verschillende soorten, met als belangrijkste verschil is natuurlijk dat wiet THC en veel meer andere cannabinoïden bevat. Het is echter wel degelijk familie van elkaar. Je zou hennep ook gerust het volbloed zusje van cannabis kunnen noemen.

De zaden waar we het hier over gaan hebben komen dus van de hennepplant. Die heeft van nature niet of nauwelijks THC aan boord, dus kan jong en oud ervan profiteren zonder high of stoned te worden. Voor iedereen die gezond(er) wil leven zetten we negen redenen op een rij waaruit blijkt dat hennepzaad met recht een superfood genoemd kan worden.

Hennepzaden hebben heel veel geweldige eigenschappen! [foto: JGade/Shutterstock]

Hennepzaden hebben bizar veel gezondheidsvoordelen! [foto: JGade/Shutterstock]

Reden #1: hennepzaad vermindert risico op hartziekten

Hennepzaad bevat arginine – 1 van 20 natuurlijk voorkomende aminozuren – en gamma-linoleenzuur (GLA), een onverzadigd omega 6-vetzuur met driedubbele bindingen dat in het lichaam uit linolzuur wordt gevormd. Beiden worden gelinkt aan een verminderd risico op hartziekten. Dierenstudies suggereren ook dat het zorgt voor een lagere bloeddruk en een verminderd risico op bloedstolling.

Reden #2: hennepzaad helpt bij spijsvertering

De schil van hennepzaden bevat hoge hoeveelheden oplosbare en niet-oplosbare vezels. Die stimuleren de spijsvertering door de darmen schoon te maken. Vezels verhogen ook de verzadiging, waardoor je je wat eten betreft langer voldaan voelt.

Reden #3: hennepzaad is een goede bron van proteïnen

Meer dan een kwart van de calorieën in hennepzaden komt van hoog-kwalitatieve proteïnen, waarmee ze andere superfoods zoals bijvoorbeeld chiazaad achter zich laten. Relatief gezien biedt hennepzaad je dezelfde hoeveelheid proteïne als biefstuk, lam of kip, waarmee het dus een prima bron van eiwitten is voor vegetariërs en veganisten.

Reden #4: hennepzaad verbetert je spieren

Hennepzaad mag zich met recht een superfood noemen, er zijn weinig andere natuurproducten met zoveel voordelen voor je gezondheid! [foto: Madlen/Shutterstock]

Hennepzaad mag zich met recht een superfood noemen, er zijn weinig andere natuurproducten met zoveel voordelen voor je gezondheid! [foto: Madlen/Shutterstock]

Hennepzaad bevat niet alleen alle 20 aminozuren, maar ook 9 van de essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan produceren. Deze aminozuren zorgen voor een betere controle van de spieren, mentale functies en algeheel lichaamsonderhoud van cellen, weefsels en organen.

Reden #5: hennepzaad kan mogelijk Alzheimer afweren

Omega-3 vetzuren komen voornamelijk voor in vis, maar worden ook aangetroffen in sommige planten en noten, en dus ook in hennepzaden. En bovenop het voordeel dat ze de bloeddruk verlagen en het risico op hart- en vaatziekten, zijn er ook aanwijzingen dat het zelfs de ziekte van Alzheimer kan afweren.

Reden #6: hennepzaad helpt botten sterk te houden

Net als van omega-3, zijn hennepzaden ook een geweldige bron van omega-6 vetzuren. Deze helpen om de groei van de huid en het haar te stimuleren, houden de botten gezond, reguleren het metabolisme (de stofwisseling; het geheel van biochemische processen die plaatsvinden in cellen en organismen), en de hersenfuncties.

Reden #7: hennepzaadolie is goed voor de huid

Hennepzaadolie kan gemakkelijk worden opgenomen door de huid. Zo kan een droge huid worden geregenereerd en verzorgd, het voorkomt slap worden door veroudering en kan voor verlichting zorgen bij huidaandoeningen als eczeem.

Reden #8: hennepzaad vermindert klachten door menstruatie en menopauze

Vervelende bijwerkingen die worden veroorzaakt door PMS (premenstrueel syndroom) worden vaak veroorzaakt door gevoeligheid voor het hormoon prolactine. Het gamma-linoleenzuur (GLA) dat in hennepzaden voorkomt staat erom bekend dat het op natuurlijke wijze de hormoonbalans reguleert. Andere studies wijzen er ook op dat de zaden de symptomen van de menopauze kunnen verminderen.

Reden #9: hennepzaden zijn een bron van vitaminen en mineralen

Hennepzaden zijn een geweldige bron van vitamine E, wat helpt om het immuunsysteem te versterken. Daarnaast levert hennepzaad ook mineralen als ijzer, zink, magnesium, fosfor en kalium!

[openingsfoto: Africa Studio/Shutterstock]