(advertenties)
(advertentie)

In tegenstelling tot wat velen denken, voorspelt de potentie van cannabis niet noodzakelijkerwijs hoe ‘high’ je je na gebruik voelt. Het zegt zelfs niet over de hoeveelheid aanwezige cannabinoïden. Tijd om eens nader te bekijken wat potentie dan eigenlijk is en wat het medicinaal wel of niet betekent.

Klant wil THC en betaalt daar voor – waarom eigenlijk?

Het is een vraag die wietverkopers vaak horen: “Wat is de soort met de meeste THC? Ik ben op zoek naar een hoge potentie.” Waarom zijn recreatieve en medische consumenten zo geobsedeerd door de potentie van cannabis? Zoals de wetenschappelijke literatuur steeds weer benadrukt, voorspelt de potentie geenszins de medicinale waarde, noch de recreatieve intensiteit.

Wat is potentie waard als het geen van deze voordelen betreft? Zeker, de producten met het hoogste tetrahydrocannabinol-gehalte (THC% dus) zijn doorgaans het duurst. Dit geldt voor eetbare én inhaleerbare producten. Op basis van jarenlange ervaring lijken producenten en detailhandelaren te weten dat klanten bereid zijn een hogere prijs te betalen voor te hoge THC-niveaus.

Wat is potentie?

Maar wat is potentie dan? Als producenten, consumenten en wetenschappers het over de potentie van cannabis hebben, heeft dit over de hele linie te maken met het THC-gehalte.

Tetrahydrocannabinol is altijd de bekendste cannabinoïde in cannabis geweest. Het is een CB-1-receptoragonist en daarom de enige bekende cannabinoïde die een bedwelmend effect veroorzaakt. Een agonist is in de biochemie een signaalstof die een receptor in een celmembraam activeert of de activiteit van een enzym verhoogt.

De vraag ‘Wat is potentie?’ blijft dus sowieso steken op het THC-niveau. Hoewel er meer dan honderd andere cannabinoïden bestaan, waaronder de populaire en alomtegenwoordige cannabidiol (CBD). Toch heeft THC altijd de harten van medicinale en recreatieve consumenten veroverd. Het is ontspannend, euforisch en opbeurend. Therapeutisch gezien, is het krachtig voor pijnverlichting, hoofdpijn, ontstekingen en meer.

De moderne wiet is nauwelijks nog te vergelijken met de stickies die de hippies in de sixties rookten…

Wiet van nu is veel sterker dan in de hippiejaren

Het tetrahydrocannabinolgehalte begon in de jaren zestig rond de 2%. In die periode begon het moderne ontwaken van cannabis. In de jaren negentig bedroeg het THC-gehalte nog steeds maar slechts 4,47 procent THC. Volgens een beoordeling gepubliceerd in 1998: “De gemiddelde concentratie van Δ9-THC in alle cannabismonsters vertoonde een geleidelijke stijging van 3% in 1991 naar 4,47% in 1997.”

Deze percentages vallen in het niet bij de huidige norm! In toenemende mate is het THC-gehalte voor bloemen gestegen tot ruim boven de 20%. Sommigen claimen zelfs meer dan 30% voor een wietsoortje. Om nog maar te zwijgen van concentraten, zoals destillaten, die vaak tot 99% (!) THC bevatten.

In Nederland bedraagt het gemiddelde THC-percentage in wiet trouwens zo’n 17 procent, volgens onderzoek van het Trimbos-instituut.

De prijs van potentie: hoe meer THC, hoe duurder

Voor patiënten die zowel medicinale als recreatieve cannabis kopen, is één punt duidelijk: hoe meer THC, hoe duurder het product. Toch is er niet veel informatie waarin de cannabisprijzen worden vergeleken met de THC-niveaus. Gelukkig is er beperkt onderzoek dat echter veel zegt.

In Canada heeft de federale overheid statistieken vrijgegeven in een rapport getiteld The Price of Cannabis in Canada. Dit rapport werd vóór de lancering van de recreatieve markt in dat land gepubliceerd. Het keek naar de prijzen voor medicinale cannabis en de zwarte markt over een periode van vier jaar.

Bij het analyseren van de prijzen van medicinale cannabis op basis van het THC- en CBD-gehalte, ontdekten de onderzoekers “dat er een verband lijkt te bestaan tussen de prijs van medicinale cannabis en het THC-gehalte. Ter vergelijking: er bestaat geen dergelijk verband tussen prijs en CBD-concentratie.”

Als de potentie van THC de prijzen voorspelt, welke bijkomende voordelen kunnen patiënten dan verwachten van extra THC?

Waarom THC geen voorspelling is voor de intensiteit van de high 

Recreatieve consumenten lijken op zoek te gaan naar een steeds sterker product. Nieuw onderzoek leert ons echter dat dit de eindervaring niet verbetert. In juni 2020 publiceerden onderzoekers een onderzoek over de Association of Naturalistic Administration of Cannabis Flower and Concentrates With Intoxication and Impairment.

Door plasmaniveaus van THC en zelfgerapporteerde effecten over THC te vergelijken tussen groepen die verschillende cannabisproducten gebruikten, merkten de auteurs opvallende resultaten op. Bij de groep deelnemers die krachtige concentraten consumeerde, waren de THC-waarden in het bloed de pan uit gerezen in vergelijking met degenen die alleen maar toppen met een lagere potentie rookten.

Maar weke invloed hebben deze toppen dan? De onderzoekers verklaarden: “Ondanks verschillen in THC-blootstelling vertoonden gebruikers van toppen en concentraat vergelijkbare neurologische gedragspatronen na acuut cannabisgebruik. De domeinen van het verbale geheugen en de op proprioceptie gerichte houdingsstabiliteit waren voor beide groepen geassocieerd met THC.”

Ter verduidelijking: het proprioceptieve systeem wordt door receptoren in het lichaam geleid. Dit zijn de huid, spieren en gewichten. Zo weet zelfs een persoon zonder zicht wat zijn of haar lichaam doet. Je zou het een ‘zintuig’ kunnen noemen. Om de conclusie van de onderzoekers echter samen te vatten: hogere THC-niveaus zorgen niet voor een intensere intoxicatie.

Het THC-gehalte in je cannabis zegt lang niet alles over de kwaliteit, intensiteit en effecten van de wiet…

Waarom extra THC het medicinale voordeel niet vergroot

Wat is de potentie dan als het niet om de high gaat? Werkt THC wel voor geneeskrachtige doeleinden? Inmiddels heeft onderzoek aangetoond dat de potentie van THC niet het enige kenmerk is dat nodig is voor een effectieve medicinale cannabisbehandeling.

Om te beginnen, legt het zogenoemde entourage-effect uit waarom verschillende combinaties van cannabinoïden en terpenen samenwerken om een uniek en effectief therapeutisch voordeel te creëren.

Zoals dr. Ethan Russo uitlegde in zijn artikel Taming THC: potentiële cannabis synergie en fytocannabinoïde-terpenoïde entourage effecten, helpt deze synergetische relatie bij het opbouwen van een sterker, meer holistisch medicijn. Hij ontdekte dat “dit soort synergie een rol kan spelen in de wijdverbreide (maar niet op experimenten gebaseerde) opvatting dat hele planten in sommige gevallen betere medicijnen zijn dan de natuurlijke producten die daaruit worden geïsoleerd.”

Volgens deze theorie is cannabis krachtiger met een complexe samenstelling van cannabinoïden en terpenen. Als er alleen aandacht is voor THC, kunnen de medicinale voordelen kleiner zijn.

THC is bifasisch. Wat betekent dat?

Een tweede reden waarom hoge THC-niveaus niet de medicinale impact voorspellen, is het zogenoemde bifasische oftewel tweeledig effect. Dit is een dosisafhankelijke curve. Een kleine dosis THC levert weinig therapeutische voordelen op. Als alternatief kan een hoge dosis bijwerkingen veroorzaken. Maar een middelgrote dosis levert een ideale waarde op.

Een voorbeeld: 5 milligram THC vermindert chronische pijn mogelijk niet effectief, terwijl 40 milligram THC de pijn juist kan verergeren. De perfecte dosis die zonder bijwerkingen medicinale verlichting zal bieden, ligt ergens in het midden. Uiteraard verschilt de perfecte dosis van patiënt tot patiënt. 

Dit is een effect dat wordt gerapporteerd door de meeste artsen die bekend zijn met medicinale cannabis. In een voorbeeld uit de praktijk rapporteerde Dr. Sulak op Healer: “In de loop van de tijd begon ik op te merken dat de meeste patiënten die kleine hoeveelheden cannabis gebruikten betere en duurzamere resultaten behaalden dan hun hooggedoseerde tegenhangers met vergelijkbare aandoeningen.”

Sindsdien is hij begonnen zijn patiënten te helpen hun THC-dosis te verlagen om de voordelen te verbeteren. Hij vertelt: “Deze reductie verbetert niet alleen de voordelen en vermindert de bijwerkingen. Het bespaart patiënten veel geld en maakt mogelijk meer cannabis beschikbaar voor mensen met beperkte toegang.”

THC-potentie is geen voorspeller van medische kwaliteit

De huidige vraag naar producten met steeds hogere THC-niveaus is enorm. Daarom zal het waarschijnlijk enige tijd duren voordat patiënten overtuigd zijn van de voordelen van een breder cannabinoïdenprofiel. Tot die tijd zullen producenten nog steeds een hoog prijskaartje aan deze producten hangen, omdat men dat ongetwijfeld zal betalen.

Maar waar moet je al patiënt dan op letten als je highs van betere kwaliteit en verbeterde medicinale voordelen willen? Je kunt beginnen met het zoeken naar soorten met een THC-gehalte van ongeveer 10 tot 15%, gecombineerd met een aromatisch terpeenprofiel. Deze soorten zullen niet alleen goedkoper zijn, maar zorgen ook voor een unieke en therapeutisch waardevolle ervaring.

LEES OP MEDIWIETSITE OOK:
https://www.mediwietsite.nl/dossier-alles-over-het-entourage-effect-tips-om-wiet-te-verrijken/

[fotografie: Shutterstock]