(advertenties)
(advertentie)

Patiënten lijken overtuigd te zijn van de werking van medicinale wiet bij huidaandoeningen. Daarom roepen cannabis specialisten artsen op om zich meer te verdiepen in deze materie. Zij moeten zich bewust worden van de barrières waar sommige patiënten tegenaan lopen wanneer zij hun aandoening willen behandelen met wiet.

Legalisering van medicinale cannabis maakt kenniskloof zichtbaar

Na Amerikaans  onderzoek in januari vorig jaar wordt duidelijk dat het van groot belang is dat artsen op de hoogte blijven van zowel de wetenschappelijke als de juridische kanten van het gebruik van cannabisproducten. 

Een enquête die onder leiding van Samuel Yeroushalmi – een 4e jaars geneeskundestudent aan de George Washington University – werd uitgevoerd, toont aan dat bijna 89% van de volwassenen voorstander is van het gebruik van medicinale cannabis bij huidaandoeningen. Toch zijn er relatief maar weinig mensen die het daadwerkelijk proberen. 

Yeroushalmi en zijn collega’s schrijven: “De aanhoudende en wijdverbreide legalisering van medicinale cannabisproducten, die we hier definiëren als cannabis of van cannabis afgeleide producten die tetrahydrocannabinol (THC) en/of cannabidiol (CBD) bevatten, heeft geleid tot een ongeëvenaarde toegang voor patiënten/consumenten die geïnteresseerd in de potentiële therapeutische voordelen. Het gebied van dermatologie is geen uitzondering met betrekking tot lopend onderzoek naar medicinale cannabis en de implicaties ervan bij de behandeling van inflammatoire en neoplastische huidziekten.”

Patiënten lopen voor de artsen uit

De enquête werd naar de volwassen deelnemers gemaild via het SurveyMonkey-platform. In de enquete werden vragen gesteld aan de deelnemers over hun gebruik van medicinale cannabisproducten en in hoeverre artsen hierbij betrokken waren. Van de 700 personen die de vragenlijst ontvingen, vulden 504 hem ook daadwerkelijk in. 

Het gebruik van medicinale-cannabisproducten wordt ondersteund door 88,8% van de respondenten, hoewel slechts 7% aangeeft legaal toegang te hebben tot cannabis middels een ‘medicinale cannabiskaart’.

Voor de behandeling van huidaandoeningen zegt 55,4% dat ze er baat bij hebben, terwijl 6,4% zegt dat ze geen enkele vooruitgang bemerken. Maar liefst 72,9% geeft aan graag met een dermatoloog te praten over cannabisproducten. 

CBD en de voordelen voor de menselijke huid(aandoeningen)… [illustratie: yut_art/Shutterstock]

Gebruik is gemakkelijker wanneer cannabis legaal is

Amerikaanse deelnemers die in staten wonen waar cannabis gelegaliseerd is (en inmiddels is dat in 38 van de 50 staten al zo), geven vaker aan dat ze het ook daadwerkelijk gebruiken bij huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld acne en psoriasis.

Ook in Nederland zijn mensen sneller geneigd om een cannabiszalf of -olie te gebruiken wanneer ze last hebben van huidklachten. Echter zijn er ook hier veel te weinig artsen die erkennen dat het werkt, ook bij hen ontbreekt de kennis.

“Hoewel de meerderheid van de respondenten het gebruik van medicinale-cannabisproducten steunt en het prettig zou vinden om een dermatoloog te zien die advies kan geven en het kan voorschrijven, moet worden opgemerkt dat de meeste deelnemers geen eerdere ervaring hadden met cannabis om een huidaandoening te behandelen. Een van de meest voorkomende redenen waarom er niet gekozen wordt voor het gebruik van medicinale cannabis, is beperkt begrip, scepsis, kosten en belemmering in verband met het niet legaal zijn van wiet.” Aldus de onderzoekers.

Artsen hebben plicht om mee te denken en onderzoeken met patiënt die cannabis wil

De wetenschappers adviseren dermatologen zich bewust te zijn van de eventuele obstakels waarmee hun patiënten worden geconfronteerd, wanneer zij medicinale cannabis aanbevelen bij huidaandoeningen. De interesse in de combinatie van cannabis en huidproblemen wordt steeds groter.

Echter matchen wetenschappelijke en juridische zaken met betrekking tot wiet niet overal even goed. Ook in Nederland is dat de wrange constatering helaas.  Artsen moeten meedenken met hun patiënt, mee uitzoeken welke wegen zij kunnen bewandelen om aan een medicinaal-cannabisproduct te komen, zonder een strafbaar feit te plegen. Uiteraard speelt ook de politiek hierin een rol, dus het blijft vooralsnog afwachten hoe snel een en ander definitief veranderd zal zijn.

[openingsfoto: Juan David Rivera Giraldo/Shutterstock]