(advertenties)
(advertentie)

Inmiddels is wel duidelijk dat geen heilzame plant zó veelzijdig is als de wietplant. Het pakt veel kwalen aan via orale inname, maak kan ook bij uitwendig gebruik veel voordelen bieden. Onderzoek bevestigt dit: cannabis werkt tegen jeuk en andere huidproblemen.

‘Het gebruik van topicals (zeep, crèmes, zalven, balsems) met cannabinoïden kan helpen bij huidproblemen’, zo concluderen onderzoekers van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado. Zij stellen na het analyseren van beschikbare studies dat het insmeren van de huid met cannabis verrijkte huidverzorgingsproducten werkt tegen huidontstekingen (dermatitis), eczeem en psoriasis.

Wiet tegen jeuk

Volgens de hoofdauteur van dit onderzoek, Dr. Robert Dellavalle, heeft de effectiviteit van cannabisproducten op de huid te maken met de ontstekingsremmende werking van THC. Een van de meest voorkomende en bekende cannabinoïden in wiet. Diverse door de wetenschappers geanalyseerde studies laten namelijk zien dat THC ontstekingen en zwellingen bij muizen vermindert.

cannabis-creme smeren tegen jeuk

Uitwendig gebruik van cannabis-producten kan effectief zijn tegen jeuk en andere huidproblemen. [Foto: shutterstock/progressman]

‘De meest veelbelovende rol van cannabinoïden is de behandeling van jeuk’, zegt Robert in een persbericht. In één studie bleek namelijk dat 8 van de 21 participanten die drie weken lang, tweemaal daags cannabis-crèmes gebruikten geen jeuk meer hadden . Volgens het onderzoek hebben cannabinoïden invloed gehad op de droge huid die de ernstige jeuk veroorzaakte.

Veelbelovende behandeling

‘Deze ziekten veroorzaken veel problemen en hebben een directe impact op de levenskwaliteit van patiënten’, aldus Dr. Dellavalle. ‘De behandelingen worden momenteel online gekocht, daarom zouden we dermatologen en patiënten moeten informeren over de potentiële voordelen van deze middelen.’

Een terechte opmerking van de onderzoeksleider. Zeker in Nederland. Hier is nog niet veel bekend over de vorm van medicinale cannabis en dat is zonde. wil je er meer over weten? Klik dan op een van onderstaande berichten op Mediwietsite:

 

[Openingsfoto: shutterstock/CHAjAMP]