(advertenties)
(advertenties)
Er is geen medicijn zo veelzijdig als cannabis. Naast dat het veel ziekten aanpakt door orale inname, kan ook het ook bij uitwendig gebruik voordelen hebben. Zo blijkt uit een recente studie cannabis goed te werken tegen jeuk en andere huidproblemen.

Huidproblemen

Het gebruik van topicals (zeep, crèmes, zalven, balsems) met cannabinoïden zou kunnen helpen bij huidproblemen, zo concluderen onderzoekers van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado. Zij stellen na het analyseren van beschikbare studies dat het insmeren van de huid met cannabis-geïnfuseerde huidverzorging, een ontstoken huid (dermatitis), eczeem en psoriasis effectief kan behandelen.

THC tegen ontsteking

Volgens de hoofdauteur van dit onderzoek, Dr. Robert Dellavalle, heeft de effectiviteit van cannabis-producten op de huid te maken met de ontstekingsremmende werking van THC. Een van de meest voorkomende en bekende cannabinoïden in cannabis. Diverse door de wetenschappers geanalyseerde studies lieten namelijk zien dat THC ontstekingen en zwellingen bij muizen vermindert.

cannabis-creme smeren tegen jeuk

Uitwendig gebruik van cannabis-producten kan effectief zijn tegen jeuk en andere huidproblemen. [Foto: shutterstock/progressman]

Jeuk

‘De meest veelbelovende rol van cannabinoïden is de behandeling van jeuk’, zegt Robert in een persbericht. In één studie bleek namelijk dat 8 van de 21 participanten die drie weken lang, tweemaal daags cannabis-crèmes gebruikten, helemaal geen jeuk meer hadden na de behandeling. Volgens het onderzoek hebben cannabinoïden invloed gehad op de droge huid die de ernstige jeuk veroorzaakte.

Veelbelovende behandeling

‘Deze ziekten veroorzaken veel problemen en hebben een directe impact op de levenskwaliteit van patiënten’, zegt Dr. Dellavalle. ‘De behandelingen worden momenteel online gekocht, daarom zouden we dermatologen en patiënten moeten informeren over de potentiële voordelen van deze middelen.’

[Openingsfoto: shutterstock/CHAjAMP]
(advertenties)