Allergieën in de herfst en winter? Ontdek hoe cannabis helpt
Veel mensen krijgen in de herfst te maken met klachten die lijken op hooikoorts. Herkenbaar? Ontdek hier hoe wiet helpt bij deze en andere allergieën.
Vergeet de kop sterke koffie, een cup-a-soup of energiereep om vier uur of het blikje Red Bull… cannabis is de ideale energie booster! Dat verzinnen wij niet, maar blijkt uit een gerust historisch te noemen wetenschappelijke studie met de titel ‘The Effects of Consuming Cannabis Flower for Treatment of Fatigue’. Oftewel, als je regelmatig last hebt van vermoeidheid is cannabis roken of verdampen je antwoord!
Zodra je je tienerjaren achter je hebt gelaten en het echte leven zogezegd eens begint, kun je last gaan krijgen van vermoeidheid, ook op momenten dat het helemaal niet uitkomt zoals tijdens het werk of het zorgen voor kinderen. Ook onze gewoonte om vele uren te zitten per dag, weinig te bewegen, slecht slapen en stress dragen bij aan vermoeidheidsverschijnselen.
Godzijdank brengt onze favoriete plant ook hier weer redding. Dat is althans de conclusie van het research artikel ‘The Effects of Consuming Cannabis Flower for Treatment of Fatigue‘ dat onlangs werd gepubliceerd op de wetenschapssite Karger.com.
Daar vind je een lap tekst om vermoeid van te worden plus wat tabellen en grafieken waarvoor een studie wiskunde niet zou misstaan om ze te snappen. Daarom maken wij hieronder in gewone mensentaal chocola van het verhaal. Want aan vermoeide mensen hebben we niet veel meer tenslotte.
In de Verenigde Staten – waar deze studie ook is uitgevoerd – heeft liefst 45 procent van de bevolking problemen met vermoeidheid, zo bleek uit een eerder onderzoek reeds. Hier zal het dus niet veel anders zijn dat bijna de helft van de mensen (wel eens) kampt met energietekorten. Geen wonder dat er zoveel blikjes energiedrank worden verkocht, haha.
Mensen zijn gewoon constant op zoek naar oppeppers in hun dagelijks leven, dat blijkt wel. Maar wacht nog even met die zoveelste kop koffie – de nummer 1 drug van de mens – die mueslireep, Red Bull of godbetert pillen, er is een veel betere en zeker ook gezondere oplossing.
Onderzoekers van de University of New Mexico gebruikten een mobiele software-app om real-time de effecten te meten van diverse populaire wietsoorten (toppen in dit geval, dus die werden gerookt in een joint of pijp of verdampt met een vaporizer) op het vermoeidheidsniveau. Het is de eerste grootschalige studie op dit gebied.
De wetenschappers gebruikten data van 3.922 ‘cannabis sessies’ van 1.224 participanten aan de studie. Met de app ‘Releaf‘ kunnen deelnemers op hun mobieltje veranderingen in hun symptomen vastleggen na consumptie van verschillende typen cannabis.
Het is nu eenmaal lastig voor blowers om precies te identificeren door welke strains ze zich op hun best voelen of welke wietsoorten onprettige bijwerkingen kennen, wat ook te maken heeft met veranderende chemische samenstellingen en verkrijgbaarheid van die wietsoorten. Vandaar de app Releaf dus, die data in real-time verzamelt en daarbij is deze applicatie dus ook zeer geschikt voor wetenschappelijk onderzoek.
“Ondanks het traditionele geloof dat regelmatig cannabisgebruik leidt tot verminderde activiteit, het minder willen najagen van doelen en afgenomen concurrentievermogen – het amotivational syndrome zoals academici het noemen – ervaren mensen in werkelijkheid echter een onmiddellijke boost in hun energieniveau direct na consumptie van cannabis”, stelt Dr. Jacob Miguel Vigil van de psychologie-afdeling van de universiteit van New Mexico.
LEES OOK: Lui en ongemotiveerd door wiet? Deze studie zegt van niet!
“Eén van de meest verrassende uitkomsten van deze studie is dat cannabis in het algemeen verbeteringen oplevert ten aanzien van vermoeidheidssymptomen”, vervolgt co-auteur Dr. Sarah Stith van de Amerikaanse studie. “Meer dus dan alleen het effect van een subgroep, zoals soorten met hogere THC of CBD-gehaltes of producten die worden aangemerkt als sativa of indica.” Met andere woorden: cannabis werkt altijd, het maakt niet eens uit welke wiet je gebruikt om meer energie te krijgen.
LEES OOK: Wietolie tegen oververmoeidheid
Dr. Vigil signaleert nog iets interessants: “Tegelijkertijd suggereert onze observatie dat de belangrijkste cannabinoïden THC en CBD grotendeels géén relatie hebben met veranderingen in gevoelens van vermoeidheid, maar dat andere minder bekende cannabinoïden en fytochemicaliën zoals terpenen méér invloed hebben op effecten van cannabisgebruik dan tot nu toe werd aangenomen.
“Ik verwacht dat in de nabije toekomst patiënten (en dus ook recreatieve consumenten, red.) de mogelijkheid hebben om meer geïndividualiseerde cannabisproducten te kopen. Producten met specifieke en bekende combinaties van chemische profielen voor de behandeling van hun specifieke gezondheidseisen en lifestyle.”
LEES OOK: Waarom terpenen in cannabis zo belangrijk zijn, ook voor het effect!
Tyler Dautrich werkt bij de firma MoreBetter, die mede de Releaf App ontwikkelde. Ook hij is overtuigd van een betere toekomst met minder vermoeidheid voor iedereen. “Deze studie heeft vanzelfsprekend implicaties voor patiënten die vermoeidheid ervaren als een symptoom van hun medische aandoening, maar wij geloven ook dat dit kan leiden tot gezondere keuzes voor individuen die kampen met algemene dagelijkse vermoeidheid.”
Kortom; minder aan de koffie en hier met die wiet!
LEES OOK: Invloed van cannabis op ME, ofwel het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)