(advertenties)
(advertentie)

Van cannabis wórd je juist moe, zul je denken. En ja, het is inderdaad zo dat veel cannabissoorten je een loom en relaxt gevoel geven. Maar met de juiste soorten op het juiste moment kan je van (chronische) oververmoeidheid afkomen. 

Moe?

Vermoeidheid is een groeiend probleem. In deze drukke en gestresste maatschappij komt het steeds vaker voor dat mensen slecht slapen, eten of om andere redenen hele dagen, weken of maanden moe zijn.

Aanhoudende (of chronische) stress en oververmoeidheid zijn uitputtend. Dagelijks functioneren lijdt er snel onder en het kan leiden tot ernstigere aandoeningen zoals mentale problemen (depressie) en pijn. Het is dus belangrijk om vermoeidheidsklachten snel in de kiem te smoren en weer uitgerust door het leven te gaan.

Wietolie tegen vermoeidheid

Cannabis is een zeer veelzijdig plantaardig geneesmiddel, dat met alle verschillende soorten diverse medicinale effecten teweeg brengt. Velen zullen denken dat wiet je altijd moe maakt, maar dat is niet helemaal zo. Er zijn zelfs cannabissoorten die je energie geven alsof je net koffie hebt gedronken. Over het algemeen worden  meer slaapverwekkende wietsoorten gecategoriseerd als indica-dominant en energieke wietsoorten meer sativa-dominant.

Diverse wietsoorten hebben door verschillende samenstellingen aromatische terpenen zeer uiteenlopende effecten. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Afhankelijk van de oorzaak van je vermoeidheid zou je door het gebruik van een specifieke wietsoort dus je vermoeidheid kunnen ‘genezen.’

Het effect van een specifieke wietsoort wordt namelijk mede bepaald door het terpenenprofiel van die soort. Terpenen zijn de aromatische geurstoffen in de plant, die in bepaalde samenstellingen, andere effecten geven.

Zo zijn terpenen als myrceen slaapverwekkend, maar krijg je van limoneen energie. Dat maakt dat een wietsoort als Northern Lights (rijk aan myrceen) slaapverwekkend is, maar Lemon Haze (rijk aan limoneen) je een energieboost geeft. De hoeveelheid myrceen in een wietsoort bepaalt overigens of het effect van een wiet-kruising als indica- of sativa-dominant wordt gezien.

LEES OOK: 4 wietsoorten voor als je een nacht goed moet slapen

Beter slapen

Chronische vermoeidheid kent verschillende oorzaken. De meestvoorkomende en bekendste is ongetwijfeld slapeloosheid. Als je kort, onrustig of ondiep slaapt komt je lichaam niet tot rust en heeft het overdag niet genoeg energie om naar behoren te functioneren. Concentratie- en spijsverteringsproblemen, stress en pijn kunnen hierdoor de kop opsteken; een opstap naar ernstigere lichamelijke aandoeningen.

Een langere diepe slaap kan ervoor zorgen dat je beter uitgerust wakker wordt. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Slapeloosheid is gelukkig wel één van de beter te behandelen oorzaken van vermoeidheid. Cannabis kan immers een uitstekend slaapmiddel zijn, omdat het de REM-slaap verkort en de diepe slaap verlengt.

Het gebruik van slaapverwekkende indica-dominante wietsoorten (of wietolie daarvan) is daarom een goede oplossing voor vermoeidheid door slapeloosheid.

Je neemt voor het slapen gaan wietolie (of een edible) van bij voorkeur indica-dominante wiet of hasj. Daarna kunnen de meesten weer genieten van een goede nachtrust.

Het inhaleren van damp of rook van dergelijke wietsoorten werkt overigens sneller in te slapen, maar werkt niet lang genoeg om je ’s nachts in slaap te houden. Door de langere werking van wietolie of edibles (4-8 uur) zijn deze middelen beter geschikt om voldoende door te slapen. Lees hier alles over cannabis als slaapmiddel.

Energie overdag

Als je goed slaapt maar tóch vaak moe bent, kan je vermoeidheid een andere oorzaak hebben. Helaas is het in die gevallen dan niet altijd op te lossen door nóg langer of dieper te slapen. Dan is symptoombestrijding een optie om beter de dag door te komen.

Om overdag van meer energie te genieten, kan cannabidiol (CBD) uitkomst bieden. CBD-olie (vaak gemaakt van industriële hennep dus zonder THC) staat erom bekend alertheid te stimuleren en is daarom voor de meesten geschikt. CBD kan dagelijks functioneren bevorderen, ook in het geval van oververmoeidheid. Sommige mensen worden echter moe van CBD; dus is het een kwestie van proberen om te zien welke uitwerking dit voor jou heeft.

Het gebruik van (wietolie van) sativa-wietsoorten met THC kan ook de symptomen van vermoeidheid bestrijden. Zo kun je er energie van krijgen, maar kan het ook door de vermoeidheid veroorzaakte irritatie, pijn en depressie verminderen. Vaak is hiervoor een  micro-dosering al voldoende en kan teveel averechts werken. Kortom, alles valt of staat met een goede dosering.

[Openingsfoto: shutterstock/A. and I. Kruk]