(advertenties)
(advertentie)
Er bestaan honderden wietsoorten en bijna dagelijks komt er één bij. Maar wat zijn nou de eigenschappen waar je als medicinaal thuiskweker rekening mee moet houden? Hoe zie je de juiste boom door het bos van indica, sativa en hybride wietsoorten en wat past er bij jouw medicinale wensen, kweekruimte en -ervaring?

Medicinale wietsoorten

Er bestaan talloze wietsoorten met hun eigen smaak en medicinaal effect. De eigenschappen van specifieke strains worden bepaald door de genen van de wietplant. Terpenen zijn daarbij ook belangrijk, zij bepalen namelijk deels of je moe wordt van een wietsoort, juist energie krijgt of creatief wordt. Daarnaast bepalen de terpenen hoe lekker een wietplant is, het zijn namelijk ook de smaakstoffen van cannabis. Terpenen staan los van de cannabinoïden (o.a. THC en CBD), de werkzame stoffen uit cannabis. De werking van wiet wordt bepaald door een combinatie van cannabinoïden en terpenen, een fenomeen dat bekend staat als het entourage-effect.

Het meest voorkomende terpeen in wiet is myrceen. Deze stof is een belangrijke indicator voor indica of indica dominante wietsoorten. Kruisingen met minder dan een half procent myrceen worden doorgaans als sativa dominant aangemerkt en soorten met meer dan een half procent myrceen zijn doorgaans indica’s of indica dominant. Indica’s en sativa’s zijn verschillende wietrassen die niet alleen verschillen in terpeen-profielen (en daarmee smaak en effect), maar ook in groei-eigenschappen.

Aan de bladeren is onder andere te zien of een wietplant indica of sativa dominante genen heeft.

Tegenwoordig zijn veel wietsoorten kruisingen (hybrides) tussen indica’s en sativa’s. De samenstelling van de genen maakt veel uit voor het effect en de kweek-eigenschappen van wietsoorten. Indica en sativa soorten vinden hun oorsprong in verschillende werelddelen en zijn daardoor anders geëvalueerd. Sommige soorten worden zelfs gekruist met ruderalis-soorten, wilde wietrassen die automatisch in bloei gaan. Vanwege deze gewilde (kweek-) eigenschap worden ze gebruikt om zogenaamde autoflower wietsoorten mee te maken.

Indica wietsoorten

Vergeleken bij sativa’s zijn indica’s korte, bossige planten. Indica’s hebben over het algemeen brede bladeren waaraan je kunt zien dat het een indica is. Door het korte postuur van indica-planten zijn het soorten die makkelijk binnen te kweken zijn. Zelfs in kleine ruimtes kun je er goede oogsten mee behalen.

Indica-dominante wietplanten maken vaak dikke wiettoppen met veel hars aan. Doordat deze planten veel hars aanmaken (met daarin werkzame stoffen) zijn ze uitermate geschikt voor het maken van wietolie en zeer gewild onder recreatieve blowers.

De hoge concentratie myrceen in indica-soorten maakt ze ideaal om mee te ontspannen of lekker door te slapen. Myrceen is een smaakstof die in cannabis voor een loom effect zorgt. [Foto: sensiseeds]

Het effect van indica wietsoorten verschilt sterk van dat van sativa’s. Indica-dominante wietsoorten bevatten onder andere meer myrceen dan sativa-soorten. Hierdoor levert indica-mediwiet een meer stoned en loom effect op, maar is het ook een effectievere pijnstiller. Indica soorten geven een kalmerend effect waardoor ze stress verlichten. Veel patiënten gebruiken graag indica-soorten om te ontspannen of om beter te kunnen slapen.

Sativa wietsoorten

Wietsoorten die meer sativa genen bevatten zijn langer en smaller dan indica’s. Aan de smalle bladeren is goed te zien dat je met een sativa dominante soort te maken hebt. Deze soorten worden jammer genoeg ook gekenmerkt door een langere bloeiperiode dan indica’s, soms wel langer dan 20 weken(!). Dat is echter wel extreem lang, de meeste commercieel als zaad verkrijgbare sativa dominante wietsoorten hebben een bloeifase die tussen de 9 en 12 weken ligt.

Het lange postuur van sativa soorten maakt ze in vergelijking met indica’s ook wat minder gemakkelijk te kweken. Sativa’s hebben meer de neiging om te strekken wanneer ze de bloeifase ingaan, en kunnen dus erg hoog worden. Hierdoor moet je rekening houden met de hoogte van je kweekruimte en indien nodig de bloei eerder in laten gaan. De wiettoppen van sativa’s zijn doorgaans minder compact en wat losser dan indica-toppen. Hier staat een zoete exotische en gewilde lekkere smaak tegenover, sativa’s worden door cannabisliefhebbers dan ook vaak gekweekt vanwege de lekkere geur en smaak.

De uiterlijke eigenschappen van de planten zijn goed terug te zien in de toppen van de plant. Sativa’s hebben langere, lossere toppen en indica soorten geven dikkere, compacte wiettoppen.

Wietsoorten die sativa dominant zijn hebben vaak een opwekkender high dan indica’s. Ze geven je een euforisch gevoel en zijn dus een goed sociaal ‘smeermiddel’. Sativa’s staan bekend om het opwekken van creativiteit en het verbeteren van focus. Daarmee zijn het prima soorten voor overdag. Echter kunnen sativa’s bij sommige mensen gevoelens van paranoia oproepen. De door sativa’s veroorzaakte paranoia gevoelens zijn gelukkig goed te onderdrukken met CBD uit een flesje olie, of een speciale CBD wietsoort.

[Openingsfoto: shutterstock/Soru Epotok]