(advertenties)
(advertentie)

Door voor eigen gebruik medicinale wiet te kweken kun je een hoop geld besparen. Daarnaast is het een fijne hobby, en is de tijd die je met je planten doorbrengt bijna therapeutisch te noemen. Maar wietplanten moeten wel verzorgd worden. In dit artikel kom je erachter hoeveel tijd je daarvoor uit moet trekken.

Heb je plannen om thuis een medicinale binnentuin aan te leggen of wil je deze zomer buiten wiet kweken, vraag je dan eerst even af of je daar wel genoeg tijd voor hebt. Wiet kweken is zoals gezegd een fijne en rustgevende hobby maar zoals met iedere hobby heb je er wel wat tijd voor nodig. En in tegenstelling tot bijvoorbeeld postzegels verzamelen, kun je niet even een weekje overslaan. Wietplanten leven en hebben dus ook dagelijks een beetje aandacht nodig.

Hoeveel tijd kost wiet kweken?

In iedere goed gelukte oogst is geïnvesteerd. Kweekapparatuur, water meststoffen, stroom én tijd. Wietplanten moeten bijvoorbeeld altijd genoeg water en voeding hebben. Voor de beste resultaten zul je ze enigszins moeten trainen en sowieso in de gaten moeten houden. Soms moeten ze verpot worden en met een beetje pech moet je ze op enig moment van ongedierte ontdoen. Kortom; hoeveel tijd kost het eigenlijk om zelf medicinale wiet te kweken?

Een kweektent in elkaar zetten is niet moeilijker dan een IKEA kast monteren, maar kost je wel een paar uur tijd.

Eénmalige werkzaamheden

Wietplanten die binnen onder kunstlicht groeien, hebben ongeveer drie maanden nodig om van zaad tot oogst te komen. Maar voordat je met kweken kunt beginnen moet je eerst een kweekruimte gereedmaken. Hoe groot die moet zijn en welke kweekapparatuur je daarvoor nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid wiet die je hoopt te kweken. Ook moet je een geschikte locatie in je huis vinden, en rekening houden met de afvoer van lucht. Voor je kunt beginnen ben je dus al aardig wat tijd aan het inlezen en plannen. Hoe lang precies, verschilt per persoon maar wanneer je eenmaal je keuze hebt gemaakt, kun je je kweekruimte opzetten, en dat kost je ongeveer zoveel tijd:

Eén keer per kweek

Wanneer je eenmaal een kweekruimte hebt klaarstaan, hoef je die daarna in principe niet meer af te breken en nog eens in te richten. Eén keer na iedere kweekronde moet je de ruimte echter wel grondig schoonmaken. Tenzij je kant en klare stekken gebruikt, zul je iedere kweek een keer moeten ontkiemen en je planten waarschijnlijk steeds een keer moeten verpotten. Ook moet iedere wietplant vroeg of laat geoogst worden en is vooral het knippen een tijdrovend klusje.

Wekelijkse taken

Wie zijn wietplanten in aarde kweekt, heeft eigenlijk geen wekelijkse taken maar wel korte dagelijkse taken. Hydrokwekers die gebruik maken van systemen hebben het wat dat betreft makkelijker. Zij kunnen hun voedingsreservoirs afhankelijk van de inhoudsmaat, één keer of enkele keren per week bijvullen. Elke twee weken doen hydrokwekers met DWC-systemen er goed aan om hun complete waterreservoir te verversen. Natuurlijk moet de EC- en pH-waarde goed gemeten worden, en op peil worden gebracht.

Dagelijkse taken

Hoewel wietplanten af en toe best een dag zonder aandacht overleven, moet je ze eigenlijk wel dagelijks even bezoeken. Ook wanneer je ze bijvoorbeeld om de dag water geeft doe je er goed aan om toch even te kijken of alles nog goed gaat. Alleen dán merk je het namelijk op tijd op wanneer er iets mis dreigt te gaan, en kun je het probleem op tijd oplossen.

Neem elke dag even de tijd om wietplanten te controleren. Foto: Eric Limon, Shutterstock

Training en overige taken

Je leest het, hobbykweken kost je dagelijks een kwartier tot een uur tijd. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je niet zomaar even een weekend weg kunt blijven zonder iets voor je wietplanten te regelen. Naast de dagelijkse, eenmalige en wekelijkse taken, zul je je wietplanten ook nog af en toe moeten trainen. Training is misschien nog wel het meest tijdrovend maar levert je ook veel wist op. Heb je weinig tijd, begin dan bijvoorbeeld niet aan een scrog maar hou het bij toppen en dieven. Heb je helemaal geen tijd, hou het dan gewoon bij buiten kweken en plant wietplanten direct in de volle grond.

  • Scroggen: +/- 15 minuten per dag
  • Dieven: +/- 15 minuten per plant (1 keer per kweekronde)
  • Supercroppen: +/- 10 minuten per keer
  • Ontbladeren (controversieel!): +/- 10 minuten per plant per keer
[Openingsbeeld: Quality Stock Arts, Shutterstock]