(advertenties)
(advertentie)

Of je de oogst als medicijn gebruikt of voor je plezier, beginnende kwekers maken over het algemeen dezelfde beginnersfouten. Overweeg je nou zelf ook een medicinale binnentuin, lees dan eerst nog even door want we wijzen je op de meest gemaakte kweekfoutjes. 

Binnen je eigen tomaten kweken of bier brouwen is niet echt de moeite. Voor minder geld koop je in de supermarkt namelijk tomaten of een biertje dat over het algemeen ook nog eens smakelijker is. Met (medicinale) cannabis is zelf kweken echter wel de moeite. Met dank aan het verbod kost zelf gekweekte wiet ongeveer een vijfde van wat je daar in de coffeeshop of apotheek voor betaalt. En de kwaliteit van zelf geteelde wiet is even goed en vaak zelfs beter.
Redenen te over dus om ook zelf binnen aan de slag te gaan. Om je ervoor te behoeden zijn hier vast 10 veelgemaakte kweekfouten.

1. Een willekeurig wietzaadje gebruiken

In een zakje cannabis van de coffeeshop of vogelvoer vind je soms weleens wietzaadjes. Zulke zaadjes zijn voor velen het begin van een kweekcarrière.  Als je echter goede medicinale cannabis wil kweken, kun je deze zaden echter beter links laten liggen. De zaden die je in een zakje wiet vindt worden vaak hermafrodiet (tweeslachtig) en de zaadjes uit vogelvoer zijn meestal hennep, en zeker geen medicinale cannabis.

Ga niet kweken met hennepzaadjes uit vogelvoer! Foto: JGade, Shutterstock

Beter kun je zelf bewust gefeminiseerde wietzaadjes kopen. Er zijn ontzettend veel zadenbedrijven en nog veel meer wietsoorten, dus er is keuze genoeg. Kies als beginner voor gefeminiseerde wietzaadjes, dan weet je zeker dat je wietplanten ook vrouwelijk zijn en toppen krijgen. Doe als het even kan een klein beetje onderzoek, en kies voor een gerenommeerd zadenbedrijf. Lees hier hoe je de de beste keuze maakt en laat die gratis gevonden zaadjes voor wat ze zijn.

2. ‘Standaard’ aarde en voeding gebruiken

Het kán, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Gewone standaard aarde van het tuincentrum of Pokon plantenvoeding voor kamerplanten is niet geschikt voor cannabis. Natuurlijk groeit een wietplant wel in  standaard aarde, en bevat Pokon ook mineralen maar ideaal is het niet. Tegelijkertijd is er ook aarde en plantenvoeding die wél voor cannabisplanten geoptimaliseerd is.  Deze plantenvoeding bevat de juiste mineralen in de juiste verhouding voor wietplanten, en gespecialiseerde aarde is verrijkt met voeding en luchtig gemaakt met perliet. Je bestelt de juiste aarde en voeding bij on- of offline growshops zoals Plantarium.

3. Te weinig of te veel licht

Wietplanten houden van veel licht. Te veel licht komt dan ook niet vaak voor, maar beginners willen nog wel eens te weinig licht verzorgen. Ze zetten hun zaailingen bijvoorbeeld in de vensterbank of proberen met een 40 Watt spaarlampje te kweken. Doe dat niet maar gebruik liever een echte kweeklamp. Wanneer wietplanten namelijk te weinig licht krijgen, zullen ze strekken tot ze omvallen of in de lamp groeien.

Een veel gemaakte denkfout over licht is ook dat veel licht voor groei in de hoogte zorgt. Veel licht zorgt juist voor een mooie groei in de breedte, en het is juist een gebrék aan licht dat voor te veel strek zorgt. In de hoop op meer licht gaat je wietplant of zaailing strekken. Het wordt dan een dunne slappe plant met weinig (medi)wiet.

Het raamkozijn is niet genoeg licht voor wietplanten. Ze worden lang, slap en dun. Foto: Natalia Golubnycha, Shutterstock

Tegenwoordig zijn er zeer veilige en toch betaalbare LED kweeklampen te koop, waarmee je prima wiet kunt kweken. Op CNNBS.shop (de webshop van onze zustersite CNNBS) vind je een aantal zeer goede full spectrum LED kweeklampen, en ook compleet ingerichte kweekkasten. Ook de zogeheten Quantum Boards en COB LED kweeklampen die door veel merken gemaakt worden zijn goed en betaalbaar. Heb je een erg laag budget, dan zijn HPS kweeklampen nog altijd prima. Laat je hierover echter wel goed voorlichten want HPS assimilatielampen moeten goed op hun voorschakelapparaat worden aangesloten, en worden heel erg heet.

Voor wat betreft de hoeveelheid licht is een lamp met een werkelijk verbruik van 300 Watt aan stroom minimaal per vierkante meter, en 600 Watt maximaal per vierkante meter.
Let er ook ook dat je kweeklamp op de goede hoogte hangt. Lichtsterkte neemt namelijk snel af naarmate je verder van de lichtbron af staat. HPS lampen hang je daarom op 10% van het aantal verbruikswatts in centimeters. Een 25 Watt HPS hang je dus op 25 centimeter boven de bovenste toppen, en een 400 Watt op 40 centimeter. Bij LED kweeklampen verschilt de optimale hoogte per model. Vraag het daarom na bij de fabrikant van jouw lamp, of zoek het op in de gebruikshandleiding.

4. Een hoge luchtvochtigheid voor zaailingen

Zolang wietzaden nog niet uitgekomen zijn, moet je ze bij het ontkiemen goed vochtig houden. Zodra ze echter een worteltje hebben, kunnen ze al hun vocht uit de aarde opnemen. In tegenstelling tot stekjes hebben jonge wietplantjes dan ook geen hoge luchtvochtigheid nodig. Je hoeft ze na het ontkiemen dus niet in een propagator of minikas te zetten, of er een halve plastic fles overheen te zetten of iets dergelijks. Zolang je de aarde maar een beetje vochtig houdt.

5. Te veel (te weinig) water of voeding

Misschien zou te veel water geven wel op nummer 1. van deze lijst met kweekfouten moeten staan, want dat komt echt enorm vaak voor. Het gevolg is dat de aarde te nat wordt, en geen lucht meer bevat. De wortels krijgen dan letterlijk geen zuurstof, en kunnen verstikken. Zo snel gaat dat gelukkig ook weer niet maar als je merkt dat je wietplanten weinig groeien, en hun bladeren vaak omlaag krullen, dan geef je waarschijnlijk te veel water. Ook te weinig water komt natuurlijk voor maar lang niet zo vaak als te veel; als je te weinig water geeft dan gaan de bladeren slap hangen.

Probeer de bovenste 2 tot 4 centimeter van de aarde tussen twee waterbeurten te laten drogen. je kunt dit voelen door met je vinger in de aarde te prikken. Een andere methode/hulpmiddel is om je potten met planten met regelmaat op te tillen. Voor het water geven, na het water geven en tussendoor. Na een tijdje ontwikkel je een goed gevoel voor het gewicht van een plant met precies genoeg water.

Te veel plantenvoeding kan ervoor zorgen dat bladeren afsterven. Foto: 1st footage, Shutterstock

Met voeding gaan beginners ook vaak de mist in. Planten hebben voeding nodig maar plantenvoeding is niet zoals bij mensen en dieren waar wietplanten van groeien. Je kunt planten met andere woorden niet vetmesten met plantenvoeding (wel met licht).
Plantenvoeding kun je beter vergelijken met vitamines en mineralen. Wietplanten hebben ze absoluut nodig maar in precies de juiste verhouding en hoeveelheden. Gebruik daarom plantenvoeding die voor wietplanten is ontwikkeld, en hou je aan de voorgeschreven doses op de fles. Geef je te veel, dan wordt de concentratie aan zouten bij de wortels te sterk. Via een proces van osmose wordt er daardoor water aan de wortels onttrokken in plaats van opgenomen, met als extreemste gevolg dat bladeren uitdrogen, en dat begint bij de bladpunten en -randen.

6. Te grote pot voor zaailingen

Vooral als beginners autoflower wietzaden kweken, zetten ze die vaak in een te grote pot. Dit komt omdat dat in het verleden vaak ten onrechte werd aangeraden voor autoflowers. De eerste generaties van autoflowers werden namelijk niet erg groot. Overpotten zou dan ook te veel vertraging opleveren, en dus werd aangeraden om deze wietsoorten meteen in hun ‘eindpot’ te zetten.

Tegenwoordig worden autoflowers echter wel groter dan vroeger, en kun je ze gerust een keer verpotten. Helemaal als je dat stressloos doet. Maar waarom zou je eigenlijk? Nou, wanneer je een kleine zaailing meteen in een grote pot met aarde zet, dan wordt de aarde namelijk heel snel te nat. Dit komt omdat het grote volume aan aarde veel water opneemt, terwijl het plantje het nog niet kan opnemen. Het gevolg is dat veel van zulke zaailingen in veel te natte aarde staan. De wortels verstikken dan, en de groei stagneert.

Een kleine wietplant in een grote pot met aarde, werkt te veel water geven in de hand. Foto: C.Aphirak, Shutterstock

Kweek je zaailing daarom liever op in een klein potje met gaten aan de onderkant, ter grote van ongeveer 200 milliliter of een koffiebekertje. Verpot als de kroon van het plantje even wat groter is dan de diameter van het potje. Wil je het helemaal zeker weten, gebruik dan deze handige truc om te zien hoe groot het wortelstelsel al is.

7. Verkeerd klimaat

Je hebt waarschijnlijk al door dat wietplanten behoorlijk wat eisen stellen aan het klimaat. De lucht mag niet te vochtig zijn, de aarde precies nat genoeg, niet te warm, niet te koud en ga zo maar door. En dan verschilt het optimale klimaat ook nog eens per levensfase van wietplanten. Het is allemaal niet makkelijk maar gelukkig heb jij Mediwietsite, want hier zijn de algemeen optimale temperaturen tijdens alle mogelijke levensfasen van wietplanten.

  • Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
  • Met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC
  • In de laatste twee weken van de bloeiperiode met gereduceerde CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC
  • ‘s Nachts: ‘s nachts is het aan te raden de temperatuur in ieder geval boven de 15ºC te houden. Laat de temperatuur ’s nachts niet meer dan 10 graden zakken ten opzichte van de dagtemperatuur.
  • Voedingswater: 23ºC
  • Luchtvochtigheid voor stekken: 70 tot 80%
  • Luchtvochtigheid in de groeifase: 40 tot 70%
  • Luchtvochtigheid in de bloeifase: 20 tot 40%

Natuurlijk hoef je bovenstaande klimaatwaarden niet precies op de graad nauwkeurig toe te passen. Dat kán ook helemaal niet want in een kleine hobbyruimte heb je gewoon te maken met de omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid van buiten. Je kunt de bovenstaande waarden wel zo goed mogelijk benaderen. Met een afzuiger, de verwarming en door ramen open te zetten, kun je de temperatuur en luchtvochtigheid beïnvloeden. Door je lampen ’s nachts te laten branden en overdag uit te laten, kun je dag- en nachttemperaturen dichter bij elkaar brengen.
De luchtvochtigheid verhogen kan in een kleine kweek door bakjes water neer te zetten of een natte handdoek op te hangen, en de luchtvochtigheid hou je laag door plantenpotten of water af te dekken.

8. Kweekspullen die niet in verhouding zijn

Veel beginnende binnentuiniers maken de fout om zomaar wat kweekspullen bij elkaar te rapen. Ze kopen misschien een keer een kweeklamp, en dan een kweekkast of -tent zonder echt na te denken of die wel bij elkaar passen. In een te grote kweektent gaat bijvoorbeeld licht verloren doordat de lege ruimte verlicht wordt. Is de kweektent te klein voor je kweeklamp, dan wordt het veel te heet in je kweekruimte. Is de afzuiger te zwak dan wordt de lucht niet goed ververst én wordt het waarschijnlijk te heet. Kortom; zorg dat je kweekapparatuur op elkaar is afgestemd. Een goede growshop kan je adviseren, of kies een compleet ingerichte kweekkast of –tent.

Hier had wel een wat kleinere kweektent omheen gekund… Foto: Evgeniy pavlovski, Shutterstock

9. Te vroeg oogsten

Te vroeg oogsten is ook een veel gemaakte fout, die veelal door beginners gemaakt wordt. Ervaren thuistelers weten namelijk dat wiettoppen in de laatste weken/dagen nog veel kunnen groeien, en ook nog veel cannabinoïden (de werkzame stoffen) aanmaken. Om het juiste oogstmoment te bepalen kijk je naar de aangegeven bloeifase, de toppen, bloeiharen en de trichomen.

Tel het aantal bloeiweken vanaf het moment dat je de eerste bloeiharen zag, en vergelijk dat met de door het zadenbedrijf aangegeven bloeifase. Check ook de toppen; die zouden er dik en opgezwollen uit moeten zien, waarbij de meeste bloeiharen bruin en verschrompeld zijn. Als je tot slot een zakmicroscoop hebt, gebruik die dan om daarmee de kleur van de trichomen te bekijken. Trichomen zijn de piepkleine plakkerige harsbolletjes waarmee wiet bedekt is. Als die voor het grootste gedeelte wit zijn, en niet meer transparant, dan is dat een teken dat de wiet klaar is voor de oogst. Zie hier een complete oogsthandleiding.

10. De verkeerde voeding gebruiken

Bij punt 2. zagen we al dat je beter geen Pokon voor wietplanten kunt gebruiken, maar ook tussen gespecialiseerde plantenvoeding voor cannabis zitten verschillen. Er is bijvoorbeeld organische voeding voor wietplanten op aarde, en minerale plantenvoeding voor aarde. Er is ook speciale wietplanten voeding voor cannabis die op kokos groeit, of voeding voor wietplanten die hydrologisch gekweekt worden. Het spreekt voor zich dat je het soort voeding gebruikt die bij jouw manier van kweken hoort. Let ook op als je voor volledig organische voeding kiest, want daarbij moet je soms ook aarde met een bodemleven gebruiken, of een bodemleven (speciale nuttige bacteriën, en schimmels) toevoegen. Lees hier tenslotte ook het voedingsadvies van cannabis growshop Plantarium.