Hoeveel tijd kost het om binnen je eigen (medi)wiet te kweken?
Door zelf je mediwiet te kweken voor eigen gebruik kun je een hoop geld besparen maar dan moet je ook wat tijd investeren (en wel zoveel om precies te zijn).
Feit: de beste mediwiet kweek je zelf. Want alleen dan weet je zeker welke cannabissoort je in huis hebt en dat je medicijn vrij is van bestrijdings- en verzwaringsmiddelen. Ook kan je flink kosten besparen, want wiet uit de coffeeshop en mediwiet uit de apotheek zijn duur. Kortom, redenen genoeg om eens met een binnenkweek aan de slag te gaan. In dit artikel helpen we je op weg.
Laten we eerst de mogelijke bezwaren die je kan hebben tegen het binnen kweken van wiet ontkrachten. We kunnen ons namelijk best voorstellen dat je het spannend vindt om binnen medicinale cannabis te gaan kweken.
Om te beginnen heb je misschien wel eens in het nieuws gezien dat een binnenkweekruimte brand veroorzaakte. Maak je daarover geen zorgen. De methode die je in dit artikel leert is uitsluitend bedoeld voor het kweken van maximaal 5 planten. De kwekerijen die brand vatten zijn van mensen die heel veel planten kweken om er geld mee te verdienen. En daar komen dubieuze en brandgevaarlijke stroomvoorzieningen bij kijken. Voor de methode in dit artikel heb je twee stekkerblokjes nodig.
Een andere mogelijke barrière die we graag wegnemen is dat binnen mediwiet kweken moeilijk is. Dat is het zeker niet. Natuurlijk valt er een hoop te leren, maar de benodigdheden zijn allemaal erg basic. Als je in staat bent om thuis het licht aan en uit te doen, planten water te geven en een pizza in de oven te doen, dan beschik je over voldoende technische vaardigheden om dit varkentje te wassen. Bovendien kan je op deze site genoeg informatie vinden om je kennisniveau te verrijken. En neem ook zeker een kijkje op ons forum, waar je al je vragen kwijt kan.
Dan de kosten. Ja, binnen kweken vraagt om een investering zodat je een kweekruimte kan creëren waarin je aan de slag kan. Maar die kosten zijn eenmalig. En realiseer je dat deze investering in rap tempo wordt terugverdiend. Zeker als je de investering vergelijkt met wat je jaarlijks kwijt bent aan cannabis uit een coffeeshop of apotheek.
Goede coffeeshopwiet kost gemiddeld 11,50 per gram en medicinale cannabis uit de apotheek kost gemiddeld 9,50 per gram. Maar na de eerste kweekronde kost jouw mediwiet slechts tussen de 2 en 5 euro per gram, afhankelijk van hoe goed het ging. En bij elke kweek die je daarna doet daalt de prijs enorm.
Dat komt omdat je alleen nog maar zaadjes, aarde, stroom en eventueel wat voeding nodig hebt. Bovendien word je elke kweekronde beter waardoor de opbrengst omhoog gaat. Een uitgebreidere uitleg over de kosten vind je trouwens hier.
Je kan het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Maar om te laten zien dat een eenvoudige binnenkweekruimte niet duur hoeft te zijn, hebben we de kosten in dit artikel laag gehouden. Namelijk iets meer dan 300 euro voor de kweekruimte en nog een paar tientjes voor toebehoren.
Zo kan jij eenvoudig jouw eigen schone wiet kweken voor een fractie van de prijs die je betaalt in de coffeeshop of apotheek. En nog een voordeel: je bent veel meer betrokken bij je medicijn en er zijn experts die beweren dat dit de heilzame werking versterkt.
Nu we de angel uit mogelijke bezwaren hebben gehaald is het tijd voor actie. En die actie begint met het aanschaffen van alle spullen die je nodig hebt om op een eenvoudige en prijsbewuste manier jouw kweekruimte op te zetten. Hierbij de boodschappenlijst voor jouw eerste binnenkweek:
Net als buiten begint je binnenkweek natuurlijk met het uitzoeken van de juiste cannabiszaden. Hierbij is het belangrijk dat je goed weet welke specifieke eigenschappen in het cannabisspectrum heilzaam zijn voor jouw gezondheid. Wees je bijvoorbeeld bewust van het verschil tussen indica en sativa en verdiep je in de verschillende cannabinoïden zoals CBD en THC. Lees de beschrijvingen van verschillende zaden goed door en neem ook eens een kijkje op Leafly. Op deze website staan de eigenschappen van heel veel cannabissoorten beschreven.
Denk ook na of je wilt gaan weken met reguliere zaden, gefeminiseerde zaden of autoflower zaden. Reguliere zaden kunnen uitgroeien tot een mannetjes- of vrouwtjesplant. Gefeminiseerde zaden groeien 99,9% zeker uit tot vrouwelijke planten. Autoflower zaden is een geval apart. Lees voor een uitleg dit artikel door.
Dan is het nu tijd voor de kweekruimte. Een cannabisplant (en elke andere plant trouwens ook) heeft 6 dingen nodig.
Deze 6 elementen zijn allemaal van nature aanwezig als je buiten kweekt. Als je binnen kweekt moet je dit zelf gaan realiseren. Dat kan eenvoudig in een kant-en-klare kweektent. Je hoeft dus geen kweekruimte in elkaar te timmeren. Alleen even zo’n tent in elkaar klikken en klaar.
Een kweektent is een veilige en goedkope ruimte die ideaal is om thuis wiet te kweken. Van binnen zijn deze tenten gemaakt van reflecterend materiaal zodat het licht optimaal wordt benut. Bovendien bevatten ze alle benodigde openingen en bevestigingspunten voor kweekapparatuur.
Voor 130 euro heb je al een kweektent van 80 bij 80 centimeter. Maar ze zijn er uiteraard ook in allerlei andere formaten en prijsklassen.
ZIE OOK: De kant-en-klare Mediwietsite Kweekkast
Zonder licht zullen planten niet groeien. De lamp is dus het belangrijkste onderdeel in de kweektent. En tevens het duurste. Je hebt hierbij twee keuzes.
Een conventionele HPS-lamp of CMH-lamp is het goedkoopst, maar een moderne LED kweeklamp zorgt voor betere oogsten, en is veiliger. Kweekwinkels verkopen een HPS set inclusief een 250 Watt lamp, reflectorkap (zodat het licht richting de planten schijnt) en een voorschakelapparaat (om de lamp op te starten) plus alle benodigde kabels voor rond de 80 euro. Een CMH-lamp van 315 Watt presteert beter, en bestel je voor 299,- op CNNBS.shop.
Een nadeel is dat HPS lampen best veel stroom verbruiken. Niet dat het zal opvallen bij je energieleverancier, maar jouw kosten lopen er wel door op. Als je wat meer budget hebt dan kan je voor circa 300 euro ook een LED kweeklamp kopen. In aanschaf is dat dus wat duurder, maar deze lampen zijn efficiënter, ze verbruiken dus relatief minder stroom en gaan ook nog eens veel langer mee.
Om een dagnacht-ritme te regelen voor je planten, heb je ook nog een tijdschakelaar nodig. Dat kan een simpel exemplaar zijn van een euro of tien. In sommige led kweeklampen zit deze schakelaar trouwens ingebouwd.
Net als buiten is het binnen belangrijk dat je planten verse lucht krijgen. Om voldoende verse lucht in je tent te krijgen en warme lucht af te voeren, is een afzuiger nodig. En als je daar een koolstoffilter in doet, zorg je ervoor dat je buiten de ruimte niets ruikt.
Veel kweekwinkels bieden al kant-en-klare sets aan voor een kleine 70 euro.
Die vers aangezogen lucht moet ook door je tent verplaatst worden. Bovendien houden planten wel van een lekker briesje. En dit is ook nog eens goed voor sterke stengels, takken en bladeren. Voor 17 euro koop je al een eenvoudige zwenkventilator.
Zo, de kweekruimte is compleet en zoals je ziet ben je voor iets meer dan 300 euro klaar. Ben je benieuwd hoe je deze kweektent in elkaar zet? Bekijk dan deze video. En wil je het jezelf nog makkelijker maken? Bekijk dan ook eens onze eigen G-Kit kweekkast. Dit is een kweekkast die wordt geleverd inclusief alle toebehoren. Plug and play, dus.
Voordat je echt van start kan, heb je natuurlijk ook nog potten, aarde en voeding nodig.
Voor potten ben een euro of 15 kwijt, maar ook die zijn uiteraard meerdere keren te gebruiken. Qua aarde en voeding kan je het zo gek maken als je zelf wilt. Het is wel aan te raden om goede aarde te halen die geprepareerd is met de juiste voeding zodat jouw zaden een perfecte start maken. Koop in ieder geval geen bemeste tuinaarde uit de supermarkt; daar kunnen zaden niet zo goed tegen.
Qua voeding is er enorm veel mogelijk. Er zijn worstelboosters op de markt, voedingsmiddelen speciaal voor tijdens de groeifase en speciaal voor tijdens de bloeifase, stimulatoren voor betere toppen, etc. Hou het als beginner bij één of twee voedingsproducten van bijvoorbeeld Canna, Plagron, Druid of Mills.
Zoals je ziet is er niet veel nodig om deze winter aan de slag te gaan met jouw eerste binnenkweek. Succes! En deel je vragen en successen gerust op het Mediwietsite Forum.