(advertenties)
(advertentie)

Veel medicinale cannabis komt van indica wietsoorten. Die zijn relatief makkelijk te kweken en werken zeer goed tegen fysieke ongemakken zoals pijn en slapeloosheid. Sativa wietsoorten hebben juist een grote medicinale waarde op het psychische vlak, en maken niet slaperig maar juist opgewekt en actief. Ze werken goed tegen neerslachtigheid maar zijn wel wat lastiger te kweken.

Sativa wietsoorten

Alle wietsoorten behoren tot dezelfde botanische familie, maar ze verschillen in kweekeigenschappen, uiterlijk, aroma (smaak én geur) en medicinale eigenschappen. En hoewel veel wietsoorten tegenwoordig hybrides zijn, en dus zowel indica als sativa eigenschappen kennen, kunnen we de eigenschappen van cannabis over het algemeen in twee hoofdcategorieën verdelen: indica en sativa.

Indica wietsoorten komen oorspronkelijk van boven de evenaar – uit India, Pakistan en Afghanistan. Sativa’s daarentegen, komen uit landen rond de evenaar zoals Azië, delen van Amerika en Afrika. Door de afwijkende klimaten in deze gebieden zijn verschillen tussen indica en sativa wietsoorten ontstaan. Omdat deze planten zich aanpasten aan de plaatselijke omstandigheden.

Bouw

In vergelijking met indica wietplanten, zijn sativa’s en sativa dominante wietplanten lang en smal. Ook de topvorming lijkt bij deze planten groter. Over bijna de hele tak groeien bij sativa’s toppen, waar bij indica’s alleen aan de top van de tak, en bij internodes bloemen ontwikkelen. De dichtheid van sativa-toppen blijkt achteraf echter lager, waardoor de oogst vaak zwaarder lijkt dan die uiteindelijk weegt.

sativa wietblad vs indica wietblad

De dunne bladvingers van sativa’s zijn bedoeld om zo min mogelijk vocht eruit te laten verdampen. [Foto: shutterstock/hand draw]

De bladeren van sativa dominante wietsoorten hebben vaak smalle bladvingers. In de natuur is dit bedoeld om te voorkomen dat er veel vocht uit de bladeren verdampt, aangezien het vaak erg lang heet is in de gebieden waar deze soorten vandaan komen. Sativa wietplanten zijn dan ook minder gevoelig voor stress door hitte, maar hebben eerder last van te lage temperaturen.

De lange en tengere bouw van deze wietsoorten komt dan ook voort uit het klimaat waaruit deze zijn ontstaan. In Thailand, Cambodja en Mexico (waar veel pure sativa-soorten – landrassen – vandaan komen) is namelijk weinig verschil tussen het aantal uren daglicht in de zomer, in vergelijking tot de winter. Dat heeft gezorgd voor een ander groeipatroon van sativa’s in vergelijking met indica dominante wietsoorten.

De groeifase van een sativa

Veel planten gaan in bloei als de dagen korter worden. In de natuur is dat hét teken dat de herfst in aantocht is, en vóór de herfst moet er gebloeid zijn want dat is essentieel voor de voortplanting. In een kweekruimte schakel je daarom van 18 uur licht per dag, over naar 12 uur om de bloei in gang te zetten. Sativa’s zijn door het ontbreken van een echte ‘herfst’ echter minder afhankelijk van lange nachten. Je kunt ze daarom al kort na het ontkiemen in de bloei zetten en hun groeiperiode verkorten.

sativa wietplanten in een veld

In de praktijk hoef je sativa-wietplanten nauwelijks voor te laten groeien. [Foto: shutterstock/Lucas Gojda] 

Deze verminderde gevoeligheid voor dag- en nachtlengte zorg er namelijk voor dat de groei van een sativa wietplant tijdens de bloeifase nog relatief lang doorgaat. Een sativa wordt vanaf de bloei nog met gemak anderhalf keer hoger. Sativa’s kunnen daardoor tot wel 3,5 meter hoog worden. Dit soort wietplanten groeit daarom tot wel 75% van haar lengte in de bloeifase. Ter vergelijking: een indica dominante wietplant groeit maar 20 tot 50% van haar lengte in de bloeifase.

Lange bloeifase

Een korte voorgroeifase compenseert daardoor dus ook de langere bloeifase van sativa’s, vergeleken met indica-dominante wietplanten. Waar 10 weken al een lange bloeifase is voor een indica, begínt het daar slechts voor haar sativa zuster. Er bestaan dan ook sativa wietsoorten (zoals de originele amnesia) die tot wel 16 en soms zelfs 20 weken bloeien. Gemiddeld kent een commerciële sativa wietsoort echter een gemiddelde bloeiperiode van zo’n 11 tot 12 weken. Omdat deze planten zo lang de tijd nemen hun toppen te ontwikkelen, hebben ze vaak minder voeding nodig dan indica’s.

Sativa-dominante strains (NYCDiesel, links) hebben over het algemeen luchtiger wiettoppen dan indica-dominante wietsoorten zoals de Notorious OG, rechts op de foto. [Foto: Redactie Mediwietsite]

Sativa kweken wordt niet altijd aangeraden aan onervaren kwekers. De neiging om te strekken en de lange bloeifase maakt het kweken van sativa’s wat moeilijker dan het kweken van indica’s. Met deze minicursus van zustersite CNNBS wordt het binnen kweken van sativa echter een koud kunstje.

De medicinale kracht van sativa’s

Waar de medicinale kracht van indica wietsoorten vooral bij lichamelijke klachten ligt, is het effect van sativa’s juist meer psychisch. De verschillende uitwerkingen van deze rassen wordt vooral bepaald door de aanwezigheid van verschillende terpenen; aromatische stoffen in de wietplant. Een veel in sativa wietsoorten aanwezig terpeen is bijvoorbeeld limoneen. Deze stof geeft veel sativa’s een exotische citrus-achtige fruitsmaak.

sativa vs indica effect

Sativa-dominante planten hebben een meer opwekkende, mentale uitwerking en zijn daarom erg geschikt om overdag te gebruiken tegen depressie en neerslachtigheid. [Foto: shutterstock/CRIPOG]

De werking van indica’s is misschien iets beter merkbaar in het lichaam, maar dat wil niet zeggen dat sativa’s helemaal geen lichamelijke werking hebben en daarom niet te gebruiken zouden zijn tegen pijn. Sativa wiet heeft namelijk nog steeds (en meestal veel) THC, met haar pijnstillende werking.

Echter zorgt een sativa-terpenenprofiel ervoor dat het effect minder ontspannend, maar juist opwekkend is. Je valt er simpelweg niet zo snel van in slaap. Daarom is sativa dominante wiet over het algemeen zeer goed geschikt voor overdag gebruik en tegen mentale problemen als (winter-)depressies en algemene neerslachtigheid.

Sativa wiet gebruiken

Niet alle psychische problemen zijn overigens goed met sativa wiet te behandelen, gezien deze wietsoorten angstgevoelens en paranoia ook kunnen opwekken of versterken. Het energieke effect van sativa’s kan namelijk erg overweldigend zijn. Indien dit het geval is en je tóch THC-rijke sativa mediwiet wil gebruiken, kun je deze ongewenste bijwerkingen met cannabidiol (CBD) proberen te verminderen.

Het ideale gebruik van sativa is dus voor pijnstilling overdag, een creatief en opgewekt gevoel (bij neerslachtigheid) en het verlichten van stress en neerslachtigheid. Specifieke wietsoorten die hier goed op aansluiten zijn Super Lemon Haze, Sour Diesel, Tangie en Durban Poison. Is het effect van sativa-soorten te heftig voor je, dan kun je altijd nog verschillende wietsoorten mengen voor een aangepaste uitwerking op maat.

[Openingsfoto: shutterstock/Joe Hamilton Photography]