(advertenties)
(advertentie)
Het entourage-effect zorgt ervoor dat een volledig cannabisextract beter werkt op het lichaam dan geisoleerde cannabinoïden. Dat komt door de terpenen, aromatische stoffen die elke soort een specifieke smaak en geur geven maar ook het medicinale effect van elke strain bepalen. Deze terpenen hebben op zich al medicinale en therapeutische werking en verdienen daarom alle aandacht. Vandaag kijken we naar de naar citrus ruikende anti-kanker terpeen limoneen.

Terpenen

De werkzaamheid van cannabis als medicijn zit hem niet alleen in de cannabinoïden. Lang werd gedacht dat dit de enige werkzame stoffen zijn in de wonderplant, maar dat is inmiddels ontkracht. Wij weten namelijk nu dat de werkzaamheid en de verscheidenheid aan effecten van verschillende wietsoorten te wijten zijn aan de terpenen, het zogenaamde entourage-effect.

Terpenen zijn de aromatische stoffen uit de wietplant. Ze geven soorten hun specifieke geur maar dragen ook bij aan het effect van een strain. Het terpenenprofiel bepaalt of je moe wordt van een wietsoort of juist energie ervan krijgt. Terpenen zijn minstens zo interessant als cannabinoïden en verdienen daarom net zoveel aandacht in de plantaardige gezondheidszorg.

Citroenen maken ook veel limoneen aan, zeker in de schil. Wanneer je dus aan een citroenschil ruikt is de citrusgeur exact hetzelfde stofje als de citrusgeur uit bijvoorbeeld een Lemon Haze of Sour Tangie. [Foto: shutterstock/Anna Ok]

Limoneen is een veelvoorkomende terpeen en heeft een sterk boeket aan geuren. Met een citrusgeur die vergelijkbaar kan zijn met die van sinaasappel, mandarijn, citroen, limoen of grapefruit. Maar het kan ook ruiken naar rozemarijn of pepermunt.

Medicinale waarde limoneen

Hoewel de geur en smaak van de stof niet geheel onbelangrijk is, geven wij liever de aandacht aan de medicinale waarde van het plantaardige aroma. Want net als myrceen heeft limoneen belangrijke gezondheidsvoordelen. Het kan onder andere helpen met de spijsvertering, depressie verlichten en het heeft anti-bacteriële en anti-schimmel eigenschappen.

Limoneen is ook een ontstekingsremmer waardoor het voor verschillende aandoeningen te gebruiken is. Daarnaast is het stofje antiproliferatief, een moeilijk woord voor snelle groei-remmer. Met die eigenschap maakt het zich mogelijk een belangrijk onderdeel in het behandelen van kanker met cannabis.

De therapeutische terpeen helpt ook goed tegen angst en helpt zelfs bij het tegengaan van opkomend maagzuur. Het middel is een stemmingsverbeteraar zoals we hebben geleerd van Mitsz en het blijkt bovendien galstenen te kunnen oplossen.

Onderzoek

Sour Tangie is een heerlijke wietsoort met veel limoneen. [Foto: DNAgenetics]

Er zal nog meer onderzoek gedaan moeten worden om de precieze voordelen van limoneen te kunnen vastleggen. Maar hoewel er niet veel klinische studies naar zijn gedaan is het wel mogelijk. Limoneen staat namelijk niet geregistreerd als illegale drug (in tegenstelling tot bijvoorbeeld THC) en is daarom zonder toestemming te bestuderen.

In 2011 vonden onderzoekers dat limoneen anti-kanker eigenschappen heeft en het menselijk immuunsysteem kan moduleren. Het in Oncology Reviews gepubliceerde onderzoek werd uitgevoerd door de University of Arizona en concludeerde: “observaties van celcultuur, dierlijke en epidemiologische studies ondersteunen de anti-kanker eigenschap in citrusschil.”

Een klinische studie door het kankercentrum van de Universiteit van Arizona in 2013 volgde 43 vrouwen die recentelijk de diagnose borstkanker hadden gekregen. Uit de publicatie erover in Cancer Prevention Research Journal kan worden gelezen dat limoneen effectief celgroei remde en tumoren deed slinken. Een vervolgstudie in 2015 vond vergelijkbare resultaten.

In Frankrijk is ook onderzoek gedaan naar de aromatische stof. In 2014 publiceerden onderzoekers een studierapport waarin stond dat limoneen ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Daarmee is het een mogelijke behandeling voor kanker gezien die ziekte ook uit een ontsteking ontstaat. Diezelfde studie ontdekte dat limoneen tumoren ervan weerhoudt uit te zaaien naar omliggend weefsel.

[Openingsfoto: shutterstock/Es75]