(advertenties)
(advertentie)
Tegenstanders van legalisering roepen al snel hoe gevaarlijk cannabis is. Zeker omdat het moeilijk na te gaan is of iemand in het verkeer wiet heeft gebruikt. Die angsten blijken nu ongegrond. Een nieuw onderzoek toont aan dat in staten waar medicinale cannabis legaal is minder dodelijke verkeersongelukken voorkomen. Vooral onder jongere bestuurders gebeuren minder fatale incidenten.

Ongelukken

Onderzoekers aan de Mailman School of Public Health van de Columbia University zagen een fikse daling van fatale verkeersincidenten op plekken waar medicinale cannabis is gelegaliseerd. Waar mediwiet legaal is werd een gemiddelde daling van 11 procent gemeten. Volgens de studie zijn er vooral minder ongelukken op plekken waar meer medicinale cannabis dispensaries zijn.

Hoofdonderzoeker van de studie Dr. Silvia Martins suggereert dat de daling vooral te maken heeft met een dalend aantal bestuurders dat alcohol gebruikt. Een logisch verband gezien jongeren tegenwoordig liever cannabis gebruiken dan alcohol drinken.

Overigens is de daling niet in alle staten waar medicinale cannabis legaal is te zien. In Californië en New Mexico werden in het begin van de legalisering minder dodelijke ongelukken gemeten. Echter is in die cijfers alweer een stijging merkbaar.

Jongeren

Terwijl er disproportioneel veel 45-plussers gebruik maken van medicinale cannabis, is er weinig data bekend voor die groep. De grootste daling in fatale verkeersongelukken is dan ook merkbaar in de groep tussen de 15 en 44 jaar.

Vooral onder een jongere groep (15-44) werden minder verkeersdoden gemeten in staten waar mediwiet legaal is. [Foto: shutterstock/wavebreakmedia]

“We hebben bewezen dat in staten waar medicinale cannabis is gelegaliseerd men (in vergelijking met staten waar het nog illegaal is) minder snel geneigd is na een paar drankjes achter het stuur te stappen”, zei Martins in een statement. Andere factoren die volgens haar invloed hebben op deze cijfers zijn: “hoe streng de wetten zijn op het gebied van autorijden, de infrastructuur en de kwaliteit van het zorgstelsel.”

Onderzoek

Het onderzoek is gepubliceerd in de American Journal of Pubic Health en analyseerde data van de National Highway Safety Administration (NHTSA) tussen 1985 en 2014 om tot deze conclusies te komen. Tijdens het onderzoek werd rekening gehouden met storende factoren zoals:

  • de wetten omtrent het krijgen van een rijbewijs;
  • het gemiddelde inkomen per huishouden;
  • werkeloosheid;
  • verkeersregels (snelheid);
  • wetten omtrent het gebruik van gordels en;
  • het verbod op het gebruik van mobiele telefoons en SMS’en tijdens het rijden.

De reden voor het onderzoek is het groeiend aantal staten waar medicinale cannabis wordt gelegaliseerd. Dit jaar zijn er weer een aantal bijgekomen en groeide de zorg rondom de potentiële effecten op de algemene veiligheid. Uit eerdere studies werd namelijk geconcludeerd dat cannabisgebruikers een verlaagd reactievermogen hebben. Deze cijfers laten gelukkig zien dat mediwiet géén gevaar voor het volk is, maar juist zorgt voor minder doden in het verkeer.

[Openingsfoto: shutterstock/Soloviova Liudmyla]