(advertenties)
(advertentie)
Cannabis is niet gevaarlijk, zoveel weten we al. Maar waarom is dat? Van traditionele (opiaat-)medicijnen neem je snel teveel met soms een overdosis tot gevolg. In Amerika hebben ze zelfs een heuse opiatencrisis en een golf aan sterfgevallen door opiaten en heroïne-overdoses. Toch is er van cannabis nog nooit iemand gestorven, wij zochten uit waarom.

Overdosis

Je hoort wel vaker mensen zeggen dat cannabis niet dodelijk is. En dat klopt! In de hele geschiedenis is er geen sterfgeval bekend waarvan de oorzaak wiet is. Dat is fijn om te weten, vooral als je hoge doseringen inneemt tegen bijvoorbeeld kanker. Ook is het door het pijnstillende effect een veilig alternatief voor veel op opium gebaseerde medicijnen.

Als je dus voortaan een te grote lik uit de wietolie-pan hebt genomen kun je opgelucht ademhalen: je gaat er niet dood aan.

Uiteraard kun je wel iets teveel cannabis nemen dan je lief is. Iedereen kent wel iemand in z’n omgeving die bad is gegaan op een iets te sterke cake, of een iets te groot likje uit de pan wietolie nam. Je kunt erdoor aardig van de kaart raken, sommigen denken tijdens hun trip zelfs dat ze doodgaan. Maar dat kan gelukkig niet.

Opiaten

Bij opiaten zoals fentanyl en oxycodon ligt dat iets anders. Daarvan kun je wel degelijk sterven aan een pilletje teveel. Helaas is het een groeiend probleem in de westerse wereld omdat de verslavende middelen door artsen steeds makkelijker worden voorgeschreven.

In Amerika woedt zelfs een heuse opiatencrisis. Doordat men snel een recept voor dure medicatie krijgt raken veel patiënten onnodig verslaafd aan de schadelijke medicijnen. Omdat heroïne een goedkoper alternatief is stappen veel gebruikers over naar de dodelijke drug in plaats van de dure voorgeschreven medicatie.

De receptoren die reageren op opiaten zijn te vinden in een deel van de hersenstam dat ook de ademhaling regelt. [Foto: Leafly]

Het gevaarlijke eraan is dat opiaten reageren op het pre-Bötzinger complex. Een regio in de complexe hersenen waarin de fundamentele noodzaak om te ademen is vastgelegd. Opiaten verlagen niet alleen pijngevoelens, ze verlagen ook de activiteit van dat complex.

Een opiaten of heroïne-overdosis is dus dodelijk doordat de opiaten-receptoren de werking van het pre-Bötzinger complex verminderen. Daardoor vergeet je lichaam simpelweg te ademen.

Cannabis

Gelukkig kan dat niet gebeuren bij onze geliefde wietplant. De receptoren in onze hersenen die reageren op de werkzame stoffen van wiet (cannabinoïden) bevinden zich namelijk niet in het gebied dat hartslag en ademhaling regelt.

De endocannabinoïde-receptoren reageren op de werkzame stoffen uit de wietplant en vind je door het hele brein. Echter is de concentratie in het deel dat de ademhaling regelt minimaal. Daardoor heeft het er geen invloed op. [Foto: Leafly]

De endocannabinoïde-receptoren zoals ze heten, zijn te vooral te vinden in de basale ganglia, de hippocampus en de kleine hersenen (cerebellum). In andere regionen van de hersenen komen ze ook wel voor, maar dan in hele lage dichtheid. De CB1-receptoren, een van de meest voorkomende endocannabinoïde-receptoren in de hersenen zijn verspreid over het hele brein.

Volgens onderzoek uit 1990 zijn er weinig endocannabinoïde-receptoren in de hersenstam (het deel van de hersenen waar hartslag en ademhaling wordt aangestuurd) te vinden. Dat zou volgens de onderzoekers verklaren waarom “hoge doseringen THC niet dodelijk zijn.”

Opgelucht ademhalen

Doordat opiaten reageren op het deel van de hersenen waar ademhaling wordt geregeld, kan je lichaam vergeten te ademen. Gelukkig voor ons is cannabis alweer een veilig alternatief gebleken voor opiaten gezien de werkzame stoffen (cannabinoïden) maar weinig voorkomen in dat deel van de hersenen en daar geen invloed op uitoefenen.

Als je dus voortaan een te grote lik uit de wietolie-pan hebt genomen kun je opgelucht ademhalen: je gaat er niet dood aan.

[Openingsfoto: shutterstock/Blablo101]