(advertenties)
(advertentie)
Veel patiënten hebben baat bij medicinale cannabis. Toch zijn er mensen die het psychoactieve effect van THC als te heftig ervaren. Vaak komt dit door intolerantie voor de werkzame stof uit wiet of een te hoge dosering. Desalniettemin hebben deze mensen het medicijn nodig. Bijvoorbeeld omdat andere medicijnen niet aanslaan. Door een recente ontdekking kunnen deze mensen wellicht mediwiet gebruiken zónder high te worden. 

Ibuprofen

Ja u leest het goed, ibuprofen. Mediwietsite zet voor het eerst een niet op cannabis gebaseerd medicijn in het zonnetje. Dat komt niet omdat het middel kan werken tegen hoofdpijn of andere pijnen. Het blijkt namelijk dat het bekende pijnmedicijn de high van wiet kan blokkeren.

Mede door de psychoactieve bijwerking van THC wordt cannabis niet goedgekeurd als medicijn. Helaas voor veel patiënten die door de illegale status van mediwiet andere medicijnen moeten gebruiken.

Recreatieve gebruikers zullen nu waarschijnlijk hun medicijnkistje in de prullenbak gooien. Zij gebruiken wiet tenslotte voor het stonede gevoel dat het ze geeft. Maar medicinale gebruikers kunnen hier nog weleens baat bij hebben.

Ibuprofen is overigens een tijdelijke pijnstiller die veel bijwerkingen kan hebben. Wij raden niemand zomaar aan het te gaan gebruiken. Voor pijnstilling zónder een high gevoel kun je beter micro-doseren en indien nodig je dosering langzaam op te bouwen. Na verloop van tijd bouw je een tolerantie op tegen de stof waardoor het psychoactieve effect minder wordt.

Onderzoek

Het fenomeen is onderzocht aan de Louisiana State University Health Science Center. Daar zagen ze dat het vrij verkrijgbare medicijn de therapeutische waarde van cannabis niet vermindert. Daarentegen beschermt het de gebruiker wel tegen de buzz die de plant veroorzaakt. De muizen (waar het onderzoek op is uitgevoerd) hadden ook geen last van geheugenverlies of verlaagde motivatie.

Ibuprofen blokkeert het psychoactieve effect van cannabis. [Foto: shutterstock/SageElyse]

Goedkeuring

In een statement zegt een van de onderzoekers: “Onze studies hebben het mysterie ontrafeld. Wij weten nu hoe cannabis onder andere tijdelijk geheugenverlies veroorzaakt.” Volgens de auteurs van het onderzoek kan het huidige gebruik van medicinale cannabis worden uitgebreid als patiënten niet-steroïde ontstekingsremmers zoals ibuprofen gebruiken.

Mede door de psychoactieve bijwerking van THC wordt cannabis niet goedgekeurd als medicijn. Helaas voor veel patiënten die door de illegale status van mediwiet andere medicijnen moeten gebruiken. Of erger nog, opgegeven worden door het gebrek aan alternatieven. Deze ontdekking zou dat kunnen veranderen.

[Openingsfoto: shutterstock/Eight Photo]