(advertenties)
(advertentie)

Overdosen kan met cannabis gelukkig niet. Maar medicinale gebruikers dienen wel waakzaam te zijn dat ze niet meer nemen dan nodig. Men kan van iets teveel wiet(olie) high of stoned worden, een gevoel dat voor een groot deel van de patiënten niet gewenst is. Om de medicinale voordelen te ervaren zonder high te worden kan je micro-doseren. En dat schijnt op de lange termijn ook nog eens beter voor je te zijn dan (te) hoge doseringen.

Dit is Micro-doseren

Voor sommige medicinale cannabisgebruikers is het ervaren van een high of stoned gevoel allesbehalve gewenst. Zeker wanneer de patiënt hierdoor beperkingen ervaart in het dagelijkse leven. Patiënten die mediwiet juist gebruiken om hun dagelijkse bezigheden te kunnen volbrengen, zitten er niet op te wachten om door bijvoorbeeld teveel wietolie aan de bank gekluisterd te zijn.

Door te mirco-doseren kun je de voordelen ervaren van medicinale cannabis zonder de ongewenste highAls je mediwiet gebruikt tegen de pijn, ontstekingen, als neuroprotectie (bijvoorbeeld bij Parkinson), depressie of angst kun je baat hebben bij een beetje minder. Hierdoor verbeter je niet alleen je dagelijks functioneren terwijl je blijft genieten van de medicinale waarde. Je medicijn gaat ook langer mee waardoor het je minder geld kost. Dat is wenselijk, gezien veel verzekeringsmaatschappijen cannabis niet vergoeden.

Kleine beetjes cannabis zijn goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. [Foto: shutterstock/doug-shutter]

Kleine beetjes cannabis zijn goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. [Foto: Shutterstock/doug-shutter]

Micro-doseren kan je ook helpen met het bepalen van de juiste dosis per wietsoort. Het kan moeilijk zijn van tevoren te weten hoeveel je van een bepaalde wiet nodig hebt. Het effect van de soorten verschilt omdat elke strain andere eigenschappen bezit door verschillende THC- en CBD-gehaltes en terpeen-profielen. Door het gebruik langzaam op te voeren vind je de hoeveelheid die voor jou het beste werkt, zonder er high van te worden.

Wetenschappelijk onderbouwd

Het fenomeen is onder andere onderzocht door het Medicinal Cannabis Research Center at the University of California, San Diego. En diverse artsen herkennen het voordeel van kleine beetjes mediwiet. Dr. Dustin Sulan uit New England zegt:

Wetenschappelijke onderzoeken en diverse artsen ondersteunen de theorie dat micro-doseren goed voor je is. [Foto: shutterstock/SuperStockShots]

Wetenschappelijke onderzoeken en diverse artsen ondersteunen de theorie dat micro-doseren goed voor je is. [Foto: shutterstock/SuperStockShots]

“Toen ik mijn praktijk begon was ik verrast dat sommige patiënten zo weinig gebruikten, bijvoorbeeld 1 trekje van een verdamper. Terwijl anderen veel hoger doseerden. Zij gebruikten bijvoorbeeld een hele joint of een potente edible – een eetbare vorm van wiet – om het gewenste effect te bereiken. Na verloop van tijd zag ik dat patiënten die kleine doses namen betere en meer duurzame resultaten behaalden; vergeleken met hoger-doserende patiënten met dezelfde aandoeningen.

Uiteindelijk ontdekte ik dat de meeste mensen een drempel hebben als het op cannabis-dosering aankomt. Onder die drempel zullen ze gaandeweg meer gezondheidsvoordelen ervaren. Daarboven bouwen ze een tolerantie op en verminderen de gezondheidsvoordelen terwijl er meer bijwerkingen optreden.”

Dr. Bonni Goldstein, Medisch directeur van Canna-Centers in Californië is het daarmee eens:

“Veel van mijn patiënten gebruiken kleine doses tegen de pijn, voor een betere stemming en goede slaap. Zij ervaren alsnog de gewenste medicinale werking. Na een tijdje zal hun endocannabinoïde-systeem beter gaan werken en hebben ze minder plantaardige cannabinoïden nodig.”

Micro-doseren niet bij kanker

Gebruik je echter cannabis als kuur tegen kanker is het verstandig om zoveel mogelijk te blijven gebruiken. Het liefst doe je dat in een zo puur mogelijke vorm zoals wietolie. In andere gevallen kunnen we misschien wel stellen dat met medicinale cannabis alle kleine beetjes helpen.

[Openingsfoto: Shutterstock/sageelyse]