(advertenties)
(advertentie)

Het goede nieuw uit Azië wat betreft cannabis lijkt in een stroomversnelling te zitten. Vrijdag meldde we dat naast Thailand ook Zuid-Korea medicinale cannabis gaat legaliseren. Nu blijkt dat wetenschappers in India bezig zijn met op cannabis gebaseerde medicijnen.

Bij het Indiase onderzoeksinstituut Indian Institute of Integrative Medicine (IIIM) werken onderzoekers momenteel hard aan de ontwikkeling van twee nieuwe geneesmiddelen. Deze zullen worden gerealiseerd met stoffen in wiet, namelijk tetrahydrocannabinol (THC) en cannabidiol (CBD); twee van de bijna 120 componenten die zich bevinden in de cannabisplant. De geneesmiddelen zijn bedoeld voor de behandeling van epilepsie en extreme pijn bij kankerpatiënten.

Dr. Ram Vishwakarma, directeur bij het IIIM, geeft aan dat er veel misverstanden bestaan over cannabis. Die misverstanden komen voornamelijk voort uit het (volgens sommige mensen) misbruik dat er gemaakt wordt van de psychoactieve stof THC. Hopelijk zal onderzoek eraan bijdragen dat deze misverstanden plaatsmaken voor een beter begrip van medicinale cannabis.

Voor het middel dat ontwikkeld zal worden tegen de extreme pijnen die kankerpatiënten kunnen ervaren, zal men gebruik maken van een combinatie van THC en CBD. De reden hiervoor is dat beide cannabinoïden op een ander punt binnen ons zenuwstelsel invloed uitoefenen. De een is effectief bij pijn afkomstig uit het centrale zenuwstelsel, de ander pakt de pijn aan die komt uit het perifere zenuwstelsel.

Cannabis en India delen een lange geschiedenis. Hier maakt een hindu-priester bhang met melk en cannabis. [Shutterstock/Alexander Mazurkevich]

Klaar voor een klinische proef

Nu blijkt dat dierproeven hebben aangetoond dat de combinatie zeer effectief is, is het bovendien tijd voor een klinische proef. Het medicijn dat hiervoor ontwikkeld is, is inmiddels klaar, dus het is afwachten op goedkeuring vanuit de Drug Controller General in India; het orgaan dat nieuwe medicijnen moet goedkeuren. Wanneer die binnen is, zal het onderzoek starten.

“Het zal een gerandomiseerde studie zijn waarbij sommige patiënten een placebo krijgen, sommigen het medicijn met het geïsoleerde werkzame bestanddeel en sommigen de cannabinoïden-olie samen met enkele andere kruiden om het effect te versterken. Deze worden samen met reeds goedgekeurde behandelingen gegeven en we zullen kijken naar pijnbestrijding en braak werende eigenschappen.” zei Dr. R.A. Badwe, directeur van het Tata Memorial Center.

Een belangrijke samenwerking

Momenteel krijgen kankerpatiënten vooral op opioïden gebaseerde geneesmiddelen zoals morfine en fentanyl. Deze opiaten zijn afgeleid van onrijpe zaaddozen van de papaverplant. Een op CBD gebaseerd medicijn zou een alternatief kunnen bieden dat minder verslavend is.

Het IIIM zal ook bekijken of hetzelfde medicijn kan worden gebruikt voor het verlichten van de pijn die patiënten met sikkelcelanemie ervaren. Dit als onderdeel van de nationale missie.

Het epilepsiemedicijn waaraan het IIIM werkt, maakt gebruik van zuivere CBD. Net als Epidiolex, het medicijn dat in juni van dit jaar is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Tegelijkertijd werkt het IIIM samen met Bombay Hemp Company, een startup die zich toelegt op het bestuderen van het gebruik van medicinale cannabis. Deze hebben als doel om de plant te standaardiseren, waaruit bruikbare stoffen zullen worden afgeleid.

“Pijnbestrijding is een zeer belangrijk onderdeel van de behandeling van kanker, omdat het de kwaliteit van leven aanzienlijk verbetert. Dit vooral nu de patiënten langer leven. Er zijn echter al verschillende goedgekeurde pijnstillende medicijnen beschikbaar en er moeten goede klinische proeven gedaan worden, voordat op cannabis gebaseerde medicijnen kunnen worden gebruikt als alternatief”, aldus Drs. Abhishek Shanker van de afdeling preventieve oncologie aan het All India Institute of Medical Wetenschappen (AIIMS) in New Delhi.

De rol van de overheid

Ook in India zit er vooruitgang in medicinale cannabis. [Shutterstock/ElRoi]

Het IIIM werkt ook samen met de overheid om ervoor te zorgen dat cannabisteelt, net als opium, wordt toegestaan onder de Wet op Verdovende Middelen en Psychotrope Stoffen (NDPC).

Het IIIM verbouwt zijn eigen cannabis, ze waren de eerste die een licentie ontvingen voor onderzoeksdoeleinden. Hoewel de Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act (NDPS) de teelt van THC of niet-narcotische cannabis mogelijk maakt, hebben de meeste gebieden in India geen goed functionerend beleid wat betreft het afgeven van licenties en het inkopen van de cannabis.

“Voor medicinale doeleinden, kunnen we ook planten met een hoog THC-gehalte nodig hebben. We zijn in gesprek met de regering om een beleid te kunnen voeren zoals dat voor opium al bestaat.” zei Vishwakarma.

En daarmee is het zoveelste bewijs binnen dat er in een heel belangrijk werelddeel, namelijk Azië, ook steeds meer stappen worden gezet die zullen leiden tot een beter medicinaal cannabisbeleid. Een goede zaak, want Azië staat nou niet bepaald bekend om haar soepele drugswetten. Een paar korrels wiet kan er in het ergste geval al de doodstraf opleveren. Hopelijk komt daar nu snel een einde aan.

[Openingsfoto: Shutterstock/Lukasz Stefanski]