(advertenties)
(advertentie)

Wanneer de meeste mensen denken aan de “high” van wiet, denken ze meestal aan het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van de plant: THC. Maar een nieuw onderzoek ondersteunt de entourage-effect theorie en ontdekte dat cannabisproducten met een meer divers scala aan natuurlijke cannabinoïden een nog sterkere psychoactieve ervaring produceren die langer aanhoudt dan de high die wordt gegenereerd door pure THC-producten.

Met nieuwe technieken wordt de high gekwalificeerd

Het onderzoek maakt gebruik van nieuwe EEG-technologie (elektro-encefalogram) ondersteund door artificial intelligence (AI) om de ‘high’ te kwantificeren die mensen ervaren bij het vapen (verdampen) van twee verschillende cannabisproducten.

Het eerste is een full-spectrum live rosin (wiet die bij de oogst direct bevroren wordt en waarvan concentraat wordt gemaakt) met gemiddeld 85 procent THC en andere natuurlijke cannabinoïden en terpenen erin. Het tweede testproduct voor de vaporizer is een zeer zuivere THC-olie met een potentie van 82-85 procent.

In totaal namen 28 volwassenen deel aan het onderzoek, waarbij ze een EEG-headset omhadden die was ontwikkeld door het cannabistechnologiebedrijf Zentrela, en twee trekjes (8 mg) namen van ofwel de full-spectrum, ofwel de pure THC-varianten uit een vape die werd gemaakt door PAX, dat het onderzoek ook ondersteunde.

Full-spectrum scoort op alle fronten beter dan pure THC

Na het verkrijgen van een basislijnwaarde voordat de deelnemers de producten consumeerden, controleerde het EEG de activiteit in acht hersengebieden gedurende 90 minuten. De tests werden vervolgens omgezet in “psychoactieve effectniveaus (PEL) in een gestandaardiseerde schaal van nul procent tot 100 procent”.

De resultaten toonden aan dat de full-spectrum wietolie met THC en andere cannabinoïden en terpenen een iets eerdere aanvangstijd had van drie minuten, een hogere potentie bij de aanvangstijd (20,8 procent) en een hogere potentie bij de piek na 15 minuten (40 procent) en na 90 minuten (30,2 procent).

Het gemiddelde begin van het pure THC-product was vier minuten, met een potentie van 13,5 procent. Op het hoogtepunt was de potentie 19,1 procent, en dat daalde licht naar 18,1 procent. Of zoals de initiatiefnemers in hun persbericht het formuleren:

“De eerste groep vertoonde een aanzienlijk snellere en krachtiger psychoactieve respons dan de tweede groep”

‘Alleen kijken naar THC is een misvatting’

Met andere woorden; het onderzoek lijkt het concept van een ‘entourage-effect te ondersteunen, waarbij cannabis met een meer diverse mix van natuurlijke bestanddelen (full-spectrum dus) een krachtigere ervaring oplevert.

Fantastisch om te weten natuurlijk voor wie op zoek is naar de krachtigste (en langste) high. Maar men denkt dat dit ook belangrijk is voor patiënten, omdat het entourage-effect bepaalde therapeutische toepassingen zou kunnen versterken.

“Consumenten die op zoek zijn naar psychoactieve effecten kopen cannabisproducten meestal op basis van THC, wat een beetje een misvatting is,” zegt Brian Witlin, vice-president productontwikkeling bij PAX, dinsdag in het persbericht.

Slimmer wiet shoppen is de THC-fascinatie droppen

“In de geest van het blijven bevorderen van cannabisonderzoek en het begrijpen van de plant – wat veel te lang veel te beperkt is gebleven – wilden we door middel van wetenschappelijk onderzoek aantonen hoe full-spectrum producten met het volledige scala aan terpenen en cannabinoïden een diepgaandere impact hebben op de aanzet en de uiteindelijke cannabiservaring”, verklaart de PAX-baas de reden van deze studie.

“We hopen dat dit inzicht consumenten helpt begrijpen dat winkelen voor producten op basis van alleen het THC-percentage niet de leidende indicator is voor de verwachte ervaring.” Dus, dan weet jij dat nu ook…

LEES OP MEDIWIETSITE OOKDossier • Alles over het entourage-effect (+ tips om wiet te verrijken)

[openingsbeeld: Kreminska/Shutterstock]