(advertenties)
(advertentie)

Minder pijn, een beter sociaal leven en een groter gevoel van welzijn. Volgens Australische onderzoekers kan medicinale cannabis de kwaliteit van leven van mensen met uiteenlopende gezondheidsproblemen aanzienlijk verbeteren. Wat zegt de studie precies?

Het onderzoek gebeurde via een zogenoemde peer-reviewed studie, dus een onderzoek dat door vakgenoten is beoordeeld. Het omvatte meer dan 3.000 patiënten die grotendeels voor chronische pijn werden behandeld, maar er waren ook sommigen die een behandeling ondergingen voor pijn bij kanker, slapeloosheid en angst. 

Verbetering op 8 gebieden

Onderzoekers ontdekten dat mensen een opmerkelijke verbetering ervoeren op 8 gebieden van gezondheidsgerelateerde indicatoren voor kwaliteit van leven met name met betrekking tot pijn en hun sociaal en emotioneel welzijn.

De verbetering trad op nadat ze met een behandeling met medicinale cannabis waren begonnen. Wel gingen enkele milde bijwerkingen met de verbeteringen gepaard. Je kunt hierbij denken aan slaperigheid, droge mond, vermoeidheid en duizeligheid. Deze kwamen vaak voor.

Onderzoekers documenteerden veranderingen in patiëntscores op de SF-36. Dit is een veelgebruikte medische vragenlijst die artsen gebruiken om iemands kwaliteit van leven te beoordelen.

De lijst vraagt patiënten na te denken over 8 gebieden in hun leven, waaronder mentale gezondheid, vitaliteit, lichaamsfunctie en pijn. Na het starten van de behandeling met medicinale cannabis zeiden onderzoekers dat patiënten verbeteringen meldden in alle levenskwaliteitsdomeinen beoordeeld door de SF-36.

Beter sociaal functioneren

De grootste veranderingen werden geregistreerd op het gebied van sociaal functioneren, lichamelijke pijn en fysieke en emotionele rolbeperkingen. Lichamelijk functioneren was de categorie met de laagste gemiddelde verbetering.

Hoofdauteur dr. Thomas Arkell zegt hierover: “Hoewel klinisch bewijs voor de werkzaamheid van medicinale cannabis nog in de kinderschoenen staat, toont dit onderzoek aan dat patiënten die medicinale cannabis gebruiken aanzienlijke verbeteringen ervaren in hun dagelijks leven en welzijn.”

“Mediwiet is een waardevolle optie is met mogelijk een aanzienlijke impact op de kwaliteit van leven van mensen met pijn”, aldus de Australische onderzoekers… [foto: Quality Stock Arts/Shutterstock]

Mogelijke verlichting voor chronische pijn

Chronische pijn is een van de meest voorkomende gezondheidsproblemen in het land, net als eigenlijk geldt voor alle andere landen in de wereld natuurlijk. Medische vooruitgang die dit probleem aanpakt, biedt dus mogelijke verlichting voor tientallen Australiërs.

Volgens het Australian Institute of Health and Wellness leeft één op de vijf mensen ouder dan 45 jaar met chronische pijn. Deze mensen lopen vijf keer zoveel risico om in hun dagelijkse bezigheden te worden beperkt.

“Hoewel er in de medische gemeenschap nog steeds enige terughoudendheid bestaat om medicinale cannabis in hun behandelingsoverwegingen op te nemen, hopen we dat voortgezette grootschalige onderzoeken van dit soort deskundigen ervan te overtuigen dat mediwiet een waardevolle optie is met mogelijk een aanzienlijke impact op de kwaliteit van leven van mensen met pijn”, vertelt Arkell.

Medicinale cannabis is legaal in Australië

Medicinale cannabis werd in 2016 in Australië gelegaliseerd. Artsen moeten wel goedkeuring van de regelgevende instanties verkrijgen om de producten aan patiënten voor te schrijven. Het aantal goedkeuringen is de afgelopen twee jaar snel toegenomen en bedraagt nu meer dan 332.000.

55% van de goedkeuringen was voor chronische pijn, gevolgd door angst (23%) en slapeloosheid of slaapstoornissen (6%).

Volgens de studie heeft een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek aangetoond dat medicinale cannabis goed kan werken bij patiënten die lijden aan chronische pijn, door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid en braken en spasticiteit geassocieerd met multiple sclerose. De studie analyseerde de ervaringen van 3.148 patiënten die werden behandeld voor gezondheidsproblemen bij het Australische klinische netwerk Emerald Clinics.

“Het bewijs dat we aan het verzamelen zijn, blijft suggereren dat medicinale cannabis mensen kan helpen die met aandoeningen zoals chronische pijn, slapeloosheid en angst worstelen”, besluit Dr. Alistair Vickery, medisch directeur van Emyria.

LEES OP MEDIWIETSITE OOK:

[openingsbeeld: Akkalak Aiempradit/Shutterstock]