Geïnhaleerde cannabis vermindert PTSS symptomen met meer dan 50%
Uit onderzoek blijkt dat alle symptomen van posttraumatisch stress syndroom (PTSS) direct na het inhaleren van cannabis met meer dan 50 procent afnemen.
Dit Europese wetenschappelijke onderzoek kijkt naar het gebruik van cannabis bij de behandeling van endometriose. Hieruit blijkt dat vrouwen met deze ontstekingsziekte die mediwiet gebruiken, het beoordelen als “de meest effectieve zelfmanagementstrategie om de intensiteit van de symptomen te verminderen”. Het biedt volgens de onderzoekers perspectieven voor de toekomst.
Omdat niet bij iedereen direct een belletje gaat rinkelen bij het woord endometriose, leggen we het even uit. Endometriose is een chronische ontstekingsziekte die gerelateerd is aan celgroei op de baarmoeder en die een scala aan pijnsymptomen kan veroorzaken.
In Nederland lijden een half miljoen vrouwen onder deze pijnlijke ontstekingsziekte, die vaak pas na jaren wordt gedetecteerd.
Endometriose komt wereldwijd voor bij tussen de 2% en 20% van de vrouwen in de reproductieve leeftijd, stelt het onderzoek. Gemiddeld zeiden de respondenten dat het ongeveer negen jaar (!) duurde voordat ze een diagnose kregen.
Het onderzoek werd in augustus 2024 gepubliceerd in het tijdschrift Gynecologic Endocrinology and Reproductive Medicine. Het werd uitgevoerd door een vierkoppig onderzoeksteam van de afdeling gynaecologie van Centrum voor Oncologische Chirurgie aan het Endometriosis Research Center Charité in Berlijn.
De studie analyseerde de antwoorden op enquêtes van 912 volwassen endometriosepatiënten in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Daarvan meldden 114 patiënten (17%) dat ze cannabis gebruiken om hun aandoening te helpen beheersen.
“De resultaten suggereren dat cannabis een populaire zelfmanagementmethode is geworden voor de behandeling van endometriosegerelateerde symptomen”, schrijven de auteurs. ”Dit leidt tot een aanzienlijke verbetering van de symptomen.”
Grote meerderheden onder cannabisgebruikers melden dus verbeteringen in pijn en andere symptomen. En hoewel sommige respondenten een verhoogde vermoeidheid melden die gerelateerd was aan cannabisgebruik, waren de bijwerkingen verder minimaal.
De grootste verbetering werd waargenomen bij slaap (91%), menstruatiepijn (90%) en niet-cyclische pijn (80%), blijkt uit de resultaten van het Duitse onderzoek. “Afgezien van toegenomen vermoeidheid (17%) waren bijwerkingen zeldzaam (< 5%).”
Bovendien meldde ongeveer 90% van de deelnemers dat ze minder pijnmedicatie gebruikten als gevolg van cannabisgebruik!
“Cannabisgebruik resulteerde in een aanzienlijke verbetering van de symptomen, die verder ging dan alleen pijnbestrijding. Een meerderheid van de gebruikers was in staat om de inname van pijnmedicatie te verminderen”, staat in het rapport.
“Bijwerkingen kwamen zelden voor. Desondanks is er meer onderzoek nodig om de beste toedieningsroute, dosering, THC/ CBD-verhouding, mogelijke bijwerkingen en langetermijneffecten van cannabisgebruik te bepalen”, schrijven de onderzoekers.
“Het onderzoek geeft aan dat er een aanzienlijke interesse en vraag is naar aanvullende therapeutische opties”, voegen de onderzoekers eraan toe. Ze stellen dat “cannabis mogelijk een belangrijk onderdeel kan worden van een multimodale therapiebenadering voor de behandeling van endometriose.”
De deelnemende cannabisgebruikers hadden vaker dan niet-gebruikers verschillende pijnmedicatie in het verleden geprobeerd. Over het algemeen gaven de resultaten aan dat mensen die cannabis gebruikten meer last hadden van ernstige pijn en pijnmedicatie als minder effectief ervoeren.
Sommige patiënten meldden ook dat de belangrijkste bijwerking van cannabisgebruik – vermoeidheid – in feite enig voordeel opleverde, hoewel de gevoelens in de ondervraagde groep varieerden.
“Wat de bijwerkingen van cannabis betreft, vinden sommige mensen het optreden van vermoeidheid aangenaam. Het leidt immers tot minder slaapproblemen ’s avonds en ’s nachts”, stelt het rapport. “Voor anderen is deze vermoeidheid echter een groot nadeel, waardoor het gebruik ervan vooral in de ochtend wordt beperkt.”
“Ten tijde van het onderzoek”, merken de auteurs op, ”was cannabisgebruik nog steeds illegaal in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en werd medicinale cannabis zelden voorgeschreven vanwege de complexe vereisten.” Toch wijzen ze erop dat de bestaande therapieën “niet altijd voldoende pijnverlichting bieden en vaak onaangename bijwerkingen veroorzaken.”
Eerder onderzoek was beperkt en suggereerde dat cannabis niet bijzonder effectief zou zijn, schrijft het team, maar “cross-sectionele onderzoeken met endometriosepatiënten uit Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en de VS toonden aan dat zelfmanagementstrategieën gebruikelijk zijn bij deze patiënten en dat cannabis en cannabisproducten tot de meest effectieve pijnstillers behoren. […] We wilden dus voor het eerst de prevalentie van cannabisgebruik, de zelfgerapporteerde effectiviteit en de mogelijke vermindering van medicatie in Duitstalige landen bepalen”, stelt het onderzoek.
De auteurs zeggen dat in het licht van hun bevindingen verder onderzoek nodig is om meer licht te werpen op hoe cannabis zou kunnen helpen bij de behandeling van endometriose. Dit zou officiële aanbevelingen aan patiënten en zorgverleners verbeteren en vergemakkelijken.
Wat betreft de behoefte aan verder onderzoek, is een van de conclusies van het team dat “ervaringen met betrekking tot de psychologische effecten van cannabis sterk variëren”. Dit zou zelfs verergerd kunnen worden door bestaande wettelijke en sociale obstakels voor cannabisgebruik, vinden ze.
“Sommige gebruikers maken melding van verminderde angst/ontreddering en verbeteringen in de geestelijke gezondheid. Anderen constateren evenwel een verslechtering van deze aandoeningen”, verwoordt de studie.
Volgens de onderzoekers waren bijna alle antwoorden echter gericht op structurele problemen: cannabis is moeilijk te verkrijgen, artsen zijn slecht of helemaal niet geïnformeerd, kostendekking door de ziektekostenverzekering is omslachtig en deels mislukt, doseringen variëren aanzienlijk en er zijn weinig alternatieven qua toedieningsmethoden.
Ze voegen eraan toe: “Daarnaast bestaat er bezorgdheid over stigmatisering op het werk en in de persoonlijke omgeving, verminderde rijvaardigheid en de kans op afhankelijkheid.”
De bevindingen dat cannabis zou kunnen helpen bij het beheersen van endometriosesymptomen komen echter sterk overeen met de resultaten van enkele eerdere onderzoeken, bijvoorbeeld eentje in Australië waarbij 484 mensen werden ondervraagd.
“Het aandeel van het gebruik van zelfmanagementstrategieën is vergelijkbaar”, merken de auteurs van de huidige studie op, ”maar het percentage cannabisgebruikers in onze studie is iets hoger (13% vs. 17%).” Uit Canadees onderzoek, waar cannabis in 2018 landelijk werd gelegaliseerd, bleek dat “prevalent gebruik van 54% werd vastgesteld onder endometriosepatiënten.”
“Verschillende onderzoeksgroepen hebben aangetoond dat cannabinoïden positieve effecten kunnen hebben op patiënten met endometriose”, stelt de studie.
“Om deze bevindingen te verifiëren, zijn echter klinische studies (dus met echte mensen, red.) nodig met een gedefinieerde dosis, toepassingsvorm en frequentie. Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar verbetering van de symptomen, maar ook naar bijwerkingen. Aangezien de meeste endometriosepatiënten jonge vrouwen in de vruchtbare leeftijd zijn, is het van cruciaal belang om andere mogelijke gevolgen grondig te onderzoeken, zoals de ontwikkeling of intensivering van psychoses of invloeden op het embryo in geval van zwangerschap.”
Afzonderlijk onderzoek dat eerder dit jaar werd gepubliceerd, toonde aan dat CBD menstruatiegerelateerde symptomen zoals prikkelbaarheid, angst, stress en andere maatregelen leek te verlichten in vergelijking met de basismetingen van de deelnemers. Depressiescores veranderden echter niet.
Een eerder onderzoek noemde CBD-tampons een ‘veelbelovende optie’ om menstruatiepijn te behandelen.
Ondertussen overweegt een aantal Amerikaanse staten om de vrouwelijke orgasmestoornis (FOD) toe te voegen als kwalificerende aandoening voor medicinale cannabis. Dit gebeurt volgens voorstanders als reactie op groeiend onderzoek dat suggereert dat cannabis de frequentie, het gemak en de bevrediging van orgasmes kan verbeteren bij mensen met FOD.
Een onderzoek uit 2020 in het tijdschrift Sexual Medicine toonde aan dat vrouwen die vaker cannabis gebruikten betere seks hadden. Omdat eerdere bevindingen aangaven dat vrouwen die seks met mannen hebben meestal minder vaak een orgasme krijgen dan hun partners, zeiden de auteurs van een studie in het Journal of Cannabis Research dat cannabis “mogelijk de ongelijkheidskloof in orgasme kan dichten.”
Lees/kijk op Mediwietsite ook:
https://www.mediwietsite.nl/medicinale-wiet-vermindert-symptomen-van-endometriose/
https://www.mediwietsite.nl/video-jessica-ontdekt-cannabis-tegen-endometriose-en-is-dolblij/