(advertenties)
(advertentie)
Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat enigszins lijkt op de bekleding van de baarmoeder buiten de baarmoeder wordt gevonden. Dit is echter geen baarmoederslijmvlies, zoals vaker gesuggereerd wordt . De exacte oorsprong van endometriose is tot op heden niet bekend maar de aandoening zorgt wel voor een scala aan vervelende symptomen. Waartegen medicinale cannabis gelukkig wel soelaas biedt!

Wat is endometriose precies?

Endometriose is een aandoening die zich in het begin uit in hevige menstruatie klachten. Bij deze ziekte groeit een soort weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium), buiten de baarmoederholte. Dit weefsel hecht zich aan het buikvlies en/of andere organen in de onderbuik. Het ‘groeit’ daar en zorgt voor chronische ontstekingen en een scala van klachten.

Wanneer endometriose bijvoorbeeld op de darmwand zit, kan het darmproblemen geven en pijn bij de ontlasting. De chronische ontstekingen zorgen vaak voor verminderde vruchtbaarheid. Dit kan overigens ook het gevolg zijn van vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken. Onderzoekers hebben ontdekt dat cannabis een positieve invloed heeft op deze nare aandoening.

Cannabis maakt wederom indruk op de wetenschap

In recent onderzoek is de nadruk gelegd op de vraag hoe medicinale cannabis kan worden gebruikt als het gaat om het behandelen van de vrouwelijke voortplantingsconditie die bekend staat als endometriose. Onderzoek in het verleden heeft laten zien hoe medicinale cannabis kan worden gebruikt als een nuttige behandeling voor vele anderen aandoeningen. En in dit geval komen ze weer tot verrassende onderzoeksresultaten als het gaat om de therapeutische werking bij deze ziekte.

Justin Sinclair ziet heel veel mogelijkheden voor het gebruik van medicinale cannabis, o.a. bij endometriose

Justin Sinclair, een onderzoeksmedewerker bij NICM Health Research Institute, gevestigd aan de Western University van Sydney, onderzoekt momenteel hoe medicinale cannabis endometriose kan verhelpen en verlichten. Dit onderzoek vindt plaats bij NICM en zal hopelijk aantonen dat medicinale cannabis een alternatief kan zijn voor farmaceutische geneesmiddelen die ingezet worden bij deze ziekte.

Veel van die geneesmiddelen verlichten niet adequaat genoeg de pijn en dat is juist een grote vereiste voor vrouwen die lijden aan endometriose. Medicinale cannabis lijkt hierin echter een veelbelovend effect te geven. “We hebben het onderzoek uitgevoerd in samenwerking met ongeveer 484 vrouwen. Van hen gebruikte 13%, ondanks dat het bij de wet verboden is, al langere tijd cannabis. Die vrouwen lieten ons weten hoe wanhopig sommige zijn als het gaat om pijnbestrijding en symptomatische verlichting”, zegt Sinclair.

Kwaliteit van leven

Sinclair deelde zijn enorme kennis van medicinale cannabis en de geschiedenis van dit natuurlijke medicijn. Zijn focus ligt op mediwiet als behandelingsoptie voor endometriose, een aandoening waarover in onze samenleving niet genoeg wordt gesproken.

Zijn onderzoek is cruciaal, omdat endometriose een aandoening is die vaak onder het tapijt geschoven wordt. Het is een aandoening die niet tot de dood kan leiden, maar Sinclair gelooft wel in de impact die de ziekte kan hebben op de kwaliteit van leven en dat is veel te lang verwaarloosd door de medici. Sinclair: “Mijn focus is dat inzicht in sterfelijkheid één ding is, maar de morbiditeit die ontstaat door het achteruit gaan van de kwaliteit van leven, kan vreselijk veel ellende veroorzaken. Dit voor zowel de mensen die er doorheen gaan, als voor hun naasten. Voor hun is het denk ik net zo belangrijk.”

Volgens de huidige statistieken lijdt 1 op de 10 vrouwen aan endometriose, wat neerkomt op alleen al zo’n 500.000 vrouwen in Australië. Dit doet ons geloven dat dit onderzoek en de mogelijke oplossing voor pijnverlichting een langverwachte redding kan zijn voor deze aandoening. Met het voortdurende onderzoek naar de impact van medicinale cannabis op endometriose-patiënten, hopen ze dat binnenkort de half miljoen vrouwen in Australië en het grote aantal in de rest van de wereld met cannabis van de enorme pijn af zullen komen.

Cannabis en de toekomst

Onderzoekers blijven actief als het gaat om het verder ontdekken van de voordelen die medicinale cannabis ons te bieden heeft. Ondertussen hopen steeds meer mensen dat deze mooie plant vaker gebruikt zal kunnen worden.

Justin Sinclair coördineert de Australische Medical Cannabis Research and Education Collaboration en is hier dus 100 procent bij betrokken. Als spreker op de recente Hemp Health en Innovation Expo heeft hij zijn uiteenlopende kennis en onderzoek rond medicinale cannabis en de voordelen daarvan laten zien.

“Wanneer het op cannabis aankomt, ben ik geïnteresseerd in veel verschillende disciplines: de genetica, de fytochemie, de groei, gewoon alle dingen die tot een klinische toepassing kunnen leiden binnen de geneeskunde”

[openingsfoto:  CAPJAH/Shutterstock]