(advertenties)
(advertentie)
Obsessive Compulsive Disorder (OCB) is een dwangstoornis. Men spreekt van een dwangstoornis wanneer iemand langer dan een uur per dag dwangmatige gedachten (obsessies) heeft en/of dwangmatige handelingen (compulsies) verricht. De dwanggedachten geven een gevoel van angst en onrust. Door het uitvoeren van bepaalde handelingen gaat de onrust op korte termijn weg, maar komt later toch weer terug. Het belemmert je in het dagelijks functioneren. CBD-olie heeft een zeer goede uitwerking op deze geestelijke aandoening, zo blijkt uit het ervaringsverhaal van moeder Judy en haar 12-jarige zoon Ryan.

Wat CBD doet voor Ryan

Ryan is een 12-jarige jongen en hij lijdt dagelijks onder zelfvernietigend gedrag, woede en paniek. Hijzelf en zijn moeder leven hierdoor in een ware nachtmerrie. Judy, de moeder van Ryan, zegt dat ze het gedrag van haar zoon opmerkte toen hij met zijn zes jaar in groep 3 zat. Nooit had ze gedacht dat haar zoon meerdere slopende syndromen zou ontwikkelen, waaronder een ernstige vorm van Obsessive Compulsive Disorder (OCD), in het Nederlands Obsessieve Compulsieve Stoornis genoemd.

Ryan was niet in staat om in de hedendaagse wereld te functioneren en het werd voor zijn moeder pas echt duidelijk hoe slecht hij eraan toe was toen hij op de oprit naar zijn moeder rende en haar smeekte over hem heen te rijden. Hij zei niet meer te willen leven… Ryan is onder andere heel bang voor de wind en het getal zes. Op zijn twaalfde werd hij van school gehaald en bracht zijn dagen door met het spelen van videogames.

Hij heeft veel verschillende medicijnen gebruikt en heeft therapieën gevolgt, maar niets leek hem te helpen. Toen Judy zich realiseerde dat haar zoon niet de hulp kreeg die hij nodig had, wendde ze zich tot cannabis. Op dat moment vond ze het zelf een drastische beslissing, maar ze gelooft dat ze niets te verliezen had. En ze maakte hiermee de juiste keuze: “Het is alsof het net de scherpe randjes van zijn OCD weghaalt. Het is niet zo dat het echt verdwenen is met de CBD-olie, maar zijn vermogen om ermee om te gaan is veranderd”.

Ryan wordt dus niet high of stoned, aangezien hij enkel CBD-olie gebruikt en daar een verwaarloosbare hoeveelheid THC in terug te vinden is.

Professor Grinspoon (89) van Harvard University bestudeert al zijn halve leven medicinale cannabis en is ervan overtuigd dat wiet bij jonge kinderen met dwangstoornissen het ideale medicijn is…

De mening van de deskundige

Lester Grinspoon (89), een gepensioneerd arts en professor aan Harvard Medical School en gerennomeerd cannabisexpert, werd gevraagd wanneer een kind te jong is om een vorm van medicinale cannabis te gebruiken. Lester gaf daarop een prachtig antwoord, namelijk: “Wanneer is een kind te jong om aspirine te gebruiken, wanneer ben je te jong om penicilline te gebruiken?” Kortom: er is geen specifieke leeftijdsgrens, een medicijnkeuze wordt gemaakt aan de hand van het ziektebeeld.

Lester stelt dat cannabis absoluut niet-toxisch is en hij gelooft dat veel mensen door een soort van hersenspoeling zijn gaan denken dat cannabis geen goed en veilig medicijn zou zijn. “Er komt een tijd dat mensen zullen erkennen dat dit een wondermiddel is. Het doet zoveel goed als het gaat om het verlichten van de symptomen van OCD. Wanneer een kind last heeft van deze aandoening, hebben ouders al heel veel moeite om er mee om te gaan. Laat staan ​​hoe het kind zelf zich moet voelen”.

De toekomst voor Ryan

Ryan is er nog niet, maar het is al een hele winst dat hij nu om kan gaan met zijn aandoening. De angst en suïcidale gedachtes die komen kijken bij OCD zijn voor een volwassen moeilijk te relativeren. Een kind heeft meestal nog helemaal geen relativeringsvermogen en laat die emoties en gedachtes dus heersen.

Hopelijk mogen Ryan en zijn ouders uiteindelijk op een goede dosering uitkomen, waardoor het dagelijks functioneren voor de jongen weer een normale gang van zaken wordt.

[openingsbeeld: Boris15/Shutterstock]