(advertenties)
(advertentie)

Pijn is één van de meest voorkomende argumenten voor het gebruik van medicinale cannabis. Wiet werkt namelijk heel goed tegen (chronische) pijn en je kan het op verschillende manieren inzetten. Haal het allermeeste uit je medicinale wiet met deze vijf tips.

Cannabis tegen pijn

Pijn is een van de meest gehoorde redenen om medicinale wiet te gebruiken. Logisch, want de wetenschap bewijst keer op keer dat werkzame stoffen in wiet zeer effectief zijn tegen pijn.

Er zijn verschillende manieren om pijnklachten te behandelen met cannabis, zoals we uitleggen in dit artikel. Als je het meeste wil halen uit je cannabis-behandeling en effectieve pijnstilling wenst, bekijk dan onderstaande vijf punten.

1. Vet versterkt de werking

Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd. Maar het innemen van vet voor (of bij) het gebruik van medicinale wiet kan de medicinale (en geestverruimende) effecten van wiet aanzienlijk versterken. Dan hebben we het natuurlijk niet over een klont boter, maar over gezonde vetzuren zoals omega-3 en omega-6.

Gezonde vetzuren als omega-3 en -6 vind je in verschillende natuurproducten. [Foto: shutterstock/Kerdkanno]

De werkzame stoffen in cannabis zijn namelijk lipide plantbestanddelen. Vetten dus. Door gezonde vetzuren uit bijvoorbeeld kokosolie, avocado of amandel(-melk, -boter) toe te voegen aan je wietolie of edible, verbetert de opneembaarheid van cannabinoïden. Het lichaam neemt lipide stoffen, zoals THC en CBD, namelijk moeilijk op. Ze binden daarentegen wel goed aan gezonde vetzuren. In combinatie daarmee neemt het lichaam ze beter op.

LEES OOK:

2. Terpenen begrijpen

We hebben het vaak over cannabinoïden zoals THC en CBD, maar de cannabisplant bevat meer werkzame stoffen. De aromatische moleculen die wij kennen als terpenen bijvoorbeeld.

Terpenen zijn niet alleen verantwoordelijk voor de unieke geur en smaak van bepaalde wietsoorten. Ze zijn ook van groot belang voor de medicinale werking van cannabis. Ze sturen in diverse samenstellingen het specifieke medische effect van verschillende wietsoorten.

De samenstelling van terpenen, de smaak- en geurstoffen uit wiet, geeft een wietsoort haar specifieke medicinale werking. [Foto: shutterstock/Roxana Gonzalez]

Door terpenen te leren kennen en hun werking te begrijpen, kan je jouw wietgebruik beter afstemmen op je behoefte. Wietsoorten die rijk zijn aan limoneen (vaak sativa-dominant) zijn door hun opwekkende effect beter voor overdag. Terwijl wietsoorten die voornamelijk myrceen bevatten (vaak indica-dominant) door hun ontspannende effect ’s avonds beter tot hun recht komen. Hoe hiermee rekening en je voorkomt overmatige of onbedoelde vermoeidheid. Bovendien is het mogelijk om verschillende wietsoorten – en hun terpeenprofielen – te mengen voor het ideale effect.

3. Zalf gebruiken

Naast het inwendige gebruik van medicinale cannabis, is insmeren van pijnlijke plekken met cannabiszalf ook een effectieve behandeling. Producten als wietcrème zijn geen op zichzelf staande oplossing voor ernstige of chronische pijn. Ze kunnen wel bijdragen aan het verlichten van oppervlakkige pijn, ontstekingen en ontspannen van stijve spieren.

Het insmeren van pijnlijke plekken met wietcrème draagt bij aan een effectieve behandeling van de klachten. [Foto: shutterstock/Peter Vanco]

LEES OOK:

4. Gezonde producten

Bij cannabis denken de meeste mensen aan joints of de stereotype spacecake. Toch zijn dit bij lange na niet de gezondste manieren om de werkzame stoffen uit wiet tot je te nemen. Rook van een joint bevat asdeeltjes en toxische stoffen die je longen en luchtwegen irriteren. Edibles als brownies en spacecake bevatten veel suiker en ongezonde vetten, met elk hun eigen gezondheidsrisico’s.

Joints en spacebrownies zijn (hoe lekker ze ook kunnen zijn) niet de gezondste manieren om cannabis medicinaal te gebruiken. [Foto: shutterstock/Settaphan Rummanee]

Een gezondere manier om de pijnstillende werking van cannabis te gebruiken is verdampen. Het inhaleren van wietdamp is een ideale manier om snel pijn te verlichten, gezien het acuut merkbare effect. Voor langduriger pijnstilling is wietolie druppelen onder de tong één van de meest gezonde en effectieve inname-vormen van cannabis. Dat is één van de grootste verschillen tussen geïnhaleerde en oraal ingenomen cannabis.


LEES OOK:


5. Langzaam opbouwen en volhouden

Mensen met ernstige pijnklachten hebben soms een flinke dosis cannabinoïden nodig om verlichting te voelen. Maar voor beginners is het niet verstandig om direct een hoge dosis te nemen. Dit om ongewenste bijwerkingen (zoals een high of stoned gevoel) te voorkomen. Bijwerkingen die overigens alles behalve schadelijk zijn en je prima tegengaat met CBD.

Neem wietolie regelmatig in om een tolerantie op te bouwen voor de psychoactiviteit, en zo probleemloos je dosering op te hogen tot het gewenste effect is bereikt. [Foto: shutterstock/J. Lekavicius]

Het motto bij medicinale cannabis is dan ook: start rustig en hou vol. Door een tolerantie op te bouwen voor het geestverruimende effect van een cannabisproduct kun je de dosering langzaam opbouwen, zonder last te hebben van ongewenste bijwerkingen.

LEES OOK:

[Openingsfoto: shutterstock/SageElyse]