(advertenties)
(advertentie)
Overmatig alcoholgebruik kan een aanslag zijn op het functioneren en het herstelvermogen van je lever. Echter blijkt dat alcoholisten die cannabis gebruiken, minder kans hebben op leverziekten dan niet-wietgebruikers. Hoe meer wiet alcoholisten gebruiken, des te lager hun risico op het ontwikkelen van leverziekten als cirrose.

Onderzoek

Ondanks dat diverse wetenschappers vinden dat er te weinig onderzoek is gedaan naar het gebruik van wiet als medicijn, wordt het middel steeds meer voorgeschreven door artsen en via andere wegen gebruikt door patiënten. Vooral in de vorm van verdunde wietolie is cannabis een populair volksmedicijn.

Een recent gepubliceerde studie ondersteunt echter het toenemende bewijs van de werking van mediwiet. Wetenschappers ontdekten namelijk de potente ontstekingsremmende werking van cannabisgebruik, bij patiënten die lijden aan kwalen gerelateerd aan alcoholmisbruik.

Opvallend is vooral dat alcoholisten die bovengemiddeld veel cannabis gebruiken, een lagere kans lijken te hebben op het ontwikkelen van leverziekten.

Hiervoor onderzochten zij de medische gegevens van bijna 320.000 volwassenen met een alcoholische geschiedenis. Zij werden ondergebracht in de categorieën: niet-cannabisgebruikers, niet-afhankelijke cannabisgebruikers (sporadische consument) en afhankelijke cannabisgebruikers (regelmatige gebruiker).

Wiet goed voor de lever

Tijdens het onderzoek, dat binnenkort in het vakblad Liver International verschijnt, werd ontdekt dat (ex-)alcoholische patiënten minder risico lopen op alcoholische hepatitis, leververvetting (fibrose), levercirrose en leverkanker als zij cannabis gebruiken. De wetenschappers associeerden cannabisgebruik zelfs met een verlaagd risico van 40 tot 50 procent op het ontwikkelen van deze ziekten.

Opvallend is vooral dat alcoholisten die bovengemiddeld veel cannabis gebruiken, een lagere kans lijken te hebben op het ontwikkelen van leverziekten vergeleken met de sporadische gebruiker of niet-cannabisgebruiker.

Regelmatige cannabisgebruikers met een alcoholische achtergrond lopen minder risico op het ontwikkelen van leverziekten dan sporadische gebruikers. [Foto: shutterstock/Shidlovski]

De wetenschappers noemen als voorbeeld dat alle alcoholistische cannabisgebruikers minder risico lopen op het ontwikkelen van levercirrose vergeleken met niet-cannabisgebruikers met een alcoholische achtergrond. Maar regelmatige gebruikers (de afhankelijke groep) hadden 82 procent minder kans op het ontwikkelen van de ziekte dan de sporadische cannabisgebruikers, een wezenlijk verschil.

Ontstekingsremmend

In hun rapport halen de wetenschappers studies op proefdieren aan om uit te leggen hoe het komt dat cannabis het voorkomen van alcoholische leverziekten kan verminderen. De werkzame stoffen in cannabis, cannabinoïden, zouden ontstekingen in de lever verminderen en weefsel de kans geven om zichzelf op de juiste wijze te herstellen.

Blijft de lever ontstoken, dan kan het beschadigd weefsel zichzelf niet meer naar behoren repareren. Hierdoor ontstaat levercirrose, wat kan lijden tot leverkanker. Omdat cannabis de ontsteking van de lever vermindert krijgt het wél de kans beschadigd weefsel te herstellen, waardoor dit essentiële orgaan gezond blijft.

[Openingsfoto: shutterstock/Shidlovski]