(advertenties)
(advertentie)
Een onderzoek van Coffeeshop Highlife in Goes bevestigt de verwachte trend: coffeeshops bedienen steeds vaker klanten die cannabis kopen om medicinale redenen. Dit is natuurlijk onlosmakelijk verbonden aan de toenemende bekendheid van de heilzame werking van wiet.

Onderzoek

Ze komen niet voor de high, maar om beter te worden. Een kwart van de bezoekers van Highlife in Goes koopt namelijk om medicinale redenen wiet bij de coffeeshop. Dat blijkt uit een onderzoek dat de enige wietwinkel in de wijde omtrek eind vorig jaar uitvoerde, onder ruim 600 klanten.

Een behoorlijke toename vergeleken met een eerder onderzoek in de zomer van 2016. Toen gaf nog maar één op de vijf klanten van Highlife aan wiet te kopen tegen kwalen als pijn, slapeloosheid of om rustiger te worden. In plaats dat ze daarvoor naar de huisarts gaan, in de hoop dat ze mediwiet op doktersrecept krijgen, kiezen de patiënten liever voor de coffeeshop, omdat dit ‘gemakkelijker is’. Veel huisartsen zijn er niet happig op om cannabis voor te schrijven en doen dat dan ook minder vaak dan patiënten zouden willen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat maar een derde van de klanten, zelf uit de gemeente Goes komt. Een kwart van de klanten komt uit de andere Bevelandse gemeentes en één op de tien woont in Schouwen-Duivenland; plaatsen zonder coffeeshops, waardoor de mensen aangewezen zijn op de Highlife uit Goes.

Coffeeshops verwelkomen steeds vaker klanten met medische beweegredenen. [Foto: shutterstock/Flapas]

Hop, hop, naar de coffeeshop!

De toename beperkt zich waarschijnlijk niet tot Zeeland. In heel Nederland verwelkomen coffeeshops steeds meer ongebruikelijke klanten. Deze mensen komen niet om van de sokken geblazen te worden door een sterke Amnesia, maar zoeken pijnverlichting, een goede nachtrust, ontspanning of een kans op genezing van dodelijke ziektes.

De manier waarop deze groep cannabis gebruikt is dan ook vaak anders dan die van de doorsnee blower. Highlife ziet een duidelijke toename in het aantal klanten die wel wiet maar geen tabak willen gebruiken. Ze nemen liever wietolie of gebruiken een vaporizer. Ook daarvoor is cannabis nodig die in de shop te koop is.

Wietolie-goeroe Wernard Bruining spoort patiënten al jaren aan, hun eigen wietolie te maken van knipafval die verschillende coffeeshops door heel Nederland, tegen een lage prijs aanbieden. Een bekende leus van hem is dan ook ‘hop, hop, naar de coffeeshop!’. Nou Wernard, dat lijkt dus aardig te lukken!

Landelijke trend

Andere coffeeshops spelen ook slim in op deze mediwiet-trend en bieden tegenwoordig naast THC-knallers, ook CBD-wiet aan. Mildere cannabis met een volledig cannabinoïden-spectrum die medicinaal goed is in te zetten. Door het hele land vind je bovendien coffeeshops met hun eigen CBD-olie en andere cannabidiol-houdende producten.

[Openingsbeeld: shutterstock/CAPJAH]