(advertenties)
(advertentie)
CBD-HQ, het zeldzame en relatief onbekende oxidatieproduct van cannabidiol (CBD), blijkt een effectieve tumorremmer. Onderzoek wijst uit dat het middel een sterke Topoisomerase II-remmer is; en daarom in potentie veelbelovend is in de zoektocht naar de genezing van kanker.

Topoisomerase-remmer

Topoisomerase II is een van nature in het lichaam voorkomend enzym dat verantwoordelijk is voor het ontrafelen van DNA-stringen. Een belangrijke werking in een gezond lichaam, gezien het op die manier het kopiëren van genetisch materiaal makkelijker maakt – nodig voor de gezonde celdeling en dus het voortbestaan van het lichaam.

Echter is het juist die celdeling die bij kanker verstoord is en zorgt voor de groei van tumoren en uitzaaiingen van de ziekte naar andere delen van het lichaam. Door de werking van Topoisomerase II te vertragen wordt deze celdeling moeilijker gemaakt, waardoor de tumorgroei geremd wordt.

Rechts is te zien hoe een Toposoimerase II-remmer het kopiëren van (ziek) DNA voorkomt. Klik op de afbeelding voor een vergrote versie. [Afbeelding: Stanford University]

Diverse therapieën tegen kanker zijn ontworpen rondom dit enzym en maken gebruik van Topoisomerase-remmers. Echter zijn veel van deze middelen ook schadelijk voor gezonde cellen en lopen patiënten ermee risico op ernstige bijwerkingen als trombocytopenie.

CBD-HQ tegen kanker

Uit recent onderzoek blijkt het relatief onbekende oxidatieproduct van cannabidiol (CBD), CBD-HQ, echter ook een sterke Topoisomerase-remmer te zijn. Deze studie bewijst tevens dat de synthetische variant van deze plantaardige stof, HU-331, dezelfde anti-tumor werking heeft; maar CBD zelf dan weer niet.

CBD-HQ is echter, in tegenstelling tot andere Topoisomerase-remmers, níet giftig voor gezonde cellen. Hierdoor kan geconcludeerd worden dat CBD-HQ mogelijk veilig kan worden ingezet om de groei van tumoren te remmen en uitzaaiing van kanker in het lichaam tegen te gaan.

Eerder onderzoek

Eerdere studies bewezen al verschillende manieren waarop CBD-HQ werkzaam is tegen kanker. Zo bleek bijvoorbeeld dat CBD-HQ een sterkere anti-tumorale werking heeft dan het chemotherapeutische Doxorubicin – een vorm van chemotherapie die bij verschillende vormen van kanker wordt ingezet.

Waar Docorubicin giftig bleek te zijn – 6 van de 10 muizen overleden als gevolg van de giftige werking van het middel – toonde CBD-HQ géén toxiciteit. Omdat er van de CBD-HQ groep geen enkele muis overleed door de behandeling moesten zij zelfs in slaap worden gebracht voor de autopsie. Uit die autopsies bleek dat de Doxorubicin muizen geen verschil vertoonden met de muizen die helemaal geen behandeling kregen. Terwijl bij de groep muizen die met CBD-HQ werd behandeld de tumoren aanzienlijk gekrompen waren.