(advertenties)
(advertentie)
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht heeft het gebruik van wiet geen invloed op je motivatie, blijkt uit onderzoek. Wetenschappers uit Florida onderzochten de link tussen motivatie en het gebruik van cannabis met behulp van 79 regelmatige en gelegenheids-wietconsumenten.

Wiet en motivatie

Zowel sporadisch als regelmatig cannabisgebruik door volwassenen leidt niet tot een verlaagde motivatie. Zo blijkt uit online gepubliceerde klinische onderzoeksresultaten die binnenkort verschijnen in het vakblad Substance Use & Misuse.

De populaire gedachte dat wietgebruik lui zou maken wordt hiermee dus in één klap van tafel geveegd

Een onderzoeksteam uit Florida onderzocht de link tussen cannabis-gebruik en motivatie in 79 adolescenten, waaronder zowel doorgewinterde regelmatige cannabis-gebruikers als sporadische wietconsumenten. De onderzoekers evalueerden de motivatie van subjecten met behulp van twee officiële tools: de Apathy Evaluation Scale en de Motivation and Engagement Scale.

Geen verschil

De auteurs van het onderzoek schrijven: ‘Na het filteren van verstorende factoren is er op geen van de motivatieschalen een verschil gevonden tussen regelmatige en lichte cannabisconsumenten. Evenzo is er geen link gevonden tussen motivatie en het langdurige gebruik of gebruik op de korte termijn.’

Of je nu dagelijks blowt of af en toe, het zou geen invloed moeten hebben op je motivatie. [Foto: shutterstock/Kues]

Of je nu een leven lang cannabis gebruikt of in de laatste maand voor het eerst in je leven, het zou volgens de wetenschappers dus geen invloed hebben op je motivatie. De populaire gedachte dat wietgebruik lui zou maken wordt hiermee dus in één klap van tafel geveegd.

De auteurs concluderen: ‘Onze bevindingen ondersteunen geen link tussen een verlaagde motivatie en cannabisgebruik onder adolescenten na het filteren van verstorende factoren.’ Een volledig overzicht van deze studie vind je hier.

[Openingsfoto: shutterstock/angkrit]