(advertenties)
(advertentie)
Hoeveel THC is teveel voor een onervaren gebruiker? Wetenschappers uit Chicago onderzochten de maximale dosering delta-9-Tetrahydrocannabinol voor beginners, waarmee zij kunnen ontspannen zónder ongewenste bijwerkingen die de beoogde ontspanning teniet doen; zoals stress of angst.

Maximale dosis THC

In staten van de VS waar cannabis legaal is, en ook bij ons in Nederland, wordt gediscussieerd over de sterkte van cannabis(-producten). Denk bijvoorbeeld aan het voorgenomen limiet van 15 procent delta-9-tetrahydocannabinol (THC) voor wiet uit de coffeeshop en het limiet voor cannabis in edibles (max. 0,3 gram wiet in spacecakes).

In sommige staten is het verplicht op élke edible aan te geven dat er THC in zit. [Foto: shutterstock/ Israel Patterson]

De Amerikaanse wietindustrie echter, ontwikkeld als deze is momenteel, kijkt al niet meer op van edibles met 500mg THC en vindt dat eigenlijk onmisbaar in de betere dispensary. Dan wel uitgerust met waarschuwingen op de verpakking, om rustig te beginnen met een paar knabbeltjes voor je de hele reep chocolade met 1000mg THC opeet.

Gegeten cannabis kan in hogere doseringen namelijk een zeer heftig psychoactief effect teweegbrengen, waar zeker groentjes niet op zitten te wachten. In Californië wordt daarom bijvoorbeeld aangegeven dat 100mg per edible voldoende is; en als ernstig zieke mensen zes koekjes moeten eten voor de nodige pijnverlichting, zijn ze wellicht beter af met een paar druppels geconcentreerde wietolie, zeggen ze daar.

Micro-dosering

Wetenschappers uit Chicago ontdekten echter dat de optimale dosis THC, waarmee de gemiddelde persoon kan ontspannen zonder ongewenste bijwerkingen, maar een magere 7,5 milligram is. Een klein beetje meer THC – 12,5mg – en de kans op het ervaren van stress- en angstgevoelens verhoogt aanzienlijk, volgens de studie. Daarmee zou de reden voor het nemen van cannabis tegen de stress, dus voor ontspanning, teniet worden gedaan bij hogere doseringen.

Voor dit onderzoek werden 42 participanten gerekruteerd tussen de 18 en 40 jaar oud, die bekend zijn met cannabis maar het niet dagelijks gebruiken. Middels een capsule kregen zij vervolgens een lage dosis (7,5mg THC), hoge dosis (12,5mg THC) of een placebo toegediend. Tweeënhalf uur later werd van hen verwacht een aantal taken uit te voeren – een gesimuleerd sollicitatiegesprek, makkelijke sommen uitrekenen, praten over koetjes en kalfjes en een spel solitaire – en hun eigen stressniveau gedurende deze taken te blijven peilen.

Hieruit bleek dat bij hogere doseringen THC, zij minder ontspannen meenden te zijn, en de taken als stressvoller – bedreigend en uitdagend – ervoeren. De participanten met de lage dosering gaven aan minder stress of ongemak te ervaren.

Een lage dosering THC bleek effectiever tegen stress dan hogere doseringen. [Foto: shutterstock/Elnur]

Terpenen

De studie houdt er echter geen rekening mee dat consumenten doorgaans geen pure THC (zoals in dit onderzoek werd gebruikt) gebruiken, maar dat er ook andere cannabinoïden en terpenen in cannabis-producten voorkomen; stoffen waarvan bekend is dat zij invloed hebben op de uitwerking van een bepaalde wietsoort in het lichaam. In combinatie werken deze stoffen anders dan dat ze geïsoleerd worden ingenomen, een fenomeen dat bekend staat als het entourage-effect.

Op basis van die theorie kunnen we wellicht concluderen dat een dosis van 12,5 mg pure THC teveel is  voor een beginnend gebruiker om te ontspannen, maar niet als de THC vergezeld wordt door een kalmerend terpeen als myrceen bijvoorbeeld. Bovendien zijn er een aantal andere terpenen bewezen effectief tegen angst- en stress, waardoor ze dergelijke door THC veroorzaakte ongewenste bijwerkingen kunnen verminderen.

Er wordt in deze studie ook niet gekeken naar het vermogen van het menselijk lichaam om een tolerantie op te bouwen voor THC. Een hoge dosis kan de gemiddelde burger misschien tijdelijk vloeren, maar een doorgewinterd (medicinaal) cannabisgebruiker hoeft hier in theorie niet eens wat van te voelen. Dus het antwoord op de vraag ‘hoeveel is teveel’, blijft helaas afhankelijk van verschillende factoren en een kwestie van ontdekken. Gelukkig kun je zoveel experimenteren als je wilt, gezien je ook van een overdosis cannabis níet kunt doodgaan, in tegenstelling tot vele andere medicijnen.

[Openingsfoto: shutterstock/Israel Patterson]