(advertenties)
(advertentie)
Het analyseren van verkoopcijfers in diverse staten van Amerika bewijst dat het legaliseren van cannabis een verlagend effect heeft op de consumptie van alcohol. In sommige staten werd er na de legalisatie van (medi-)wiet tot wel 15 procent minder alcohol gedronken, wat een positieve uitwerking heeft op de volksgezondheid.

Onderzoek

Wetenschappers onderzochten onlangs de mogelijke link tussen de legalisering van cannabis en een verlaging in alcoholgebruik. Een onderzoeksteam van de Universiteit van Connecticut en de Georgia State Universiteit analyseerde hiervoor de verkoopcijfers van alcohol in meer dan 2000 Amerikaanse gemeenten tussen 2006 en 2015; in staten waar medicinale cannabis gelegaliseerd is en staten waar dat niet het geval is.

De data hiervoor werd verzameld uit de Nielson Retail Scanner database, met verkoopcijfers van meer dan 90 winkelketens door het hele land. Volgens de onderzoekers is deze data betrouwbaarder dan het laten invullen van een enquête, omdat individuen hun daadwerkelijke consumptie vaak over- of onderschatten. De gebruikte cijfers zijn echter afkomstig van de digitale verkoopsystemen in verschillende winkels die alcohol verkopen, waaronder supermarkten en slijterijen.

Wiet vervanger voor alcohol

Eén van de onderzoeksdoelen was vast te stellen of de beschikbaarheid van medicinale cannabis zou leiden tot een verlaagd alcoholgebruik. Dit met de hypothese dat sommige drinkers alcohol zouden vervangen met cannabis, in plaats van beide middelen met regelmaat te gebruiken.

‘In de criminologie wordt gedacht dat deze middelen elkaar complementeren en in economisch perspectief is de algehele impressie dat ze elkaar vervangen’, legt de studie uit. ‘Op het gebied van volksgezondheid is geen sterk standpunt over de ware link tussen alcoholgebruik en legale cannabis.’

Als ze de keuze krijgen gebruiken mensen liever cannabis dan alcohol, blijkt uit dit onderzoek. [Foto: shutterstock/Canna Obscura]

Drastische daling

De data bewijst dat, indien ze de keuze krijgen, mensen cannabis verkiezen boven alcohol. Volgens de studie zorgt de legalisering van medicinale cannabis namelijk voor een behoorlijke daling in alcoholverkopen; in sommige gevallen daalden de verkoopcijfers van alcohol tot wel 15 procent na het legaliseren van medicinale cannabis.

In 2016 zag de hele alcoholindustrie een enorme daling in de consumptie, van maar liefst 1,3 procent. Dat is een heel procent hoger dan de jaarlijkse consumptieverlaging van 0,3 procent, die de vijf jaar daarvoor werd gemeten.

Dit soort dalingen was vooral zichtbaar in staten als Colorado, Washington en Oregon; waar cannabis in de afgelopen vijf jaar is gelegaliseerd voor gebruik door volwassenen.

‘We ontdekten dat cannabis en alcohol elkaar vervangen. Staten die medicinaal cannabisgebruik legaliseerden zagen een drastische verlaging in de verkoop van sterke alcoholische dranken, bier en wijn. Bovendien is dit effect niet van korte duur, maar bleef de aanzienlijke vermindering tot wel 24 maanden ná het implementeren van de wet merkbaar.’

Dreiging voor alcoholindustrie

De alcoholindustrie gaat de wereldwijde trend van de legalisering van cannabis dus onvermijdbaar voelen. Het is niet voor niets dat brancheorganisaties in Amerika verschillende initiatieven startten om te lobbyen tegen de legalisering van wiet.

Eén grote speler in de alcoholindustrie echter, Constellation Brands INC. (het bedrijf achter onder meer Corona-bier), kiest liever eieren voor z’n geld en besloot juist te investeren in de cannabisbranche. Voor 191 miljoen dollar werd het conglomeraat voor 9,9 procent eigenaar van het Canadese Canopy Growth, met het zicht op de binnenkort vrij te geven wietmarkt in het Noord-Amerikaanse land.

Cannabis heeft overigens in meerdere onderzoeken bewezen vele malen veiliger te zijn dan alcohol. Immers is er nog nooit iemand aan een cannabisoverdosis gestorven, of aan het rijden onder invloed van alleen wiet. De daling in alcoholverkoop-cijfers kan daarom voor de volksgezondheid gezien worden als een positieve ontwikkeling.

[Openingsfoto: shutterstock/Canna Obscura; wiet op blik: shutterstock/Room 76; corona: konbini]