(advertenties)
(advertentie)
Bij auto-immuunhepatitis wordt door een extreme reactie van het afweersysteem op lichaamseigen cellen, de lever onterecht aangevallen, beschadigd en ontstoken. Cannabis onderdrukt deze overmatige reactie, vermindert de ontsteking en kan aan de lever toegebrachte ‘onherstelbare’ schade tóch herstellen.

Auto-immuunhepatitis (AIH)

Auto-immunhepatitis (AIH) is de benaming voor een auto-immuunziekte die leverontsteking veroorzaakt. Het afweersysteem ziet bij deze aandoening, net als bij andere auto-immuunziektes, lichaamseigen stoffen aan voor indringers en valt deze onterecht genadeloos aan.

Een extreme reactie van het afweersysteem beschadigt en ontsteekt de lever, met mogelijk levensgevaarlijke gevolgen. [Foto: shutterstock/bluebay]

In het geval van auto-immuunhepatitis maakt het lichaam dus specifiek antistoffen aan tegen levercellen. Het orgaan raakt erdoor beschadigd en ontstoken; en kan door de chronische aard van de ziekte zichzelf niet naar behoren herstellen.

Dit leidt naar verloop van tijd tot de vorming van littekenweefsel in de lever en uiteindelijk tot het levensgevaarlijke levercirrose, waardoor de lever niet goed meer kan functioneren.

De symptomen van de ziekte zijn per patiënt verschillend. Diverse klachten die kunnen optreden zijn: vermoeidheid, gewrichtsklachten, uitblijven van de menstruatie, nagelafwijkingen, spinvormige vlekjes op de huid, griepachtige verschijnselen met koorts, verminderde eetlust, opgezette lever, buikpijn en geelzucht. Helaas steken de symptomen vaak pas de kop op als de ziekte ver gevorderd is, omdat het gezonde deel van de lever een relatief lange tijd het beschadigde deel kan compenseren.

Oorzaak en reguliere behandeling

Wat de precieze oorzaak is van AIH is vooralsnog onbekend, maar gedacht wordt dat het mogelijk te maken heeft met vrouwelijke geslachtshormonen; gezien het meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Overigens komt auto-immuunhepatitis regelmatig voor in combinatie met andere auto-immuunziekten, waaronder reumatoïde artritis, de ziekte van Hashimoto (schildklierontsteking), de ziekte van Crohn en coeliakie. 

Reguliere medicijnen zijn gericht op het onderdrukken van de ontstekingsreactie en het afweersysteem, en verstoren zo andere cruciale lichaamsprocessen. [Foto: shutterstock/BlurryMe]

Traditionele behandelingen van auto-immuunhepatitis zijn gericht op het verminderen van klachten, onderdrukken van de ontsteking en het voorkomen van levercirrose. Vaak bestaat de behandeling daarom uit een combinatie van ontstekingsremmende medicijnen zoals corticosteroïden (bijvoorbeeld prednison) en afweeronderdrukkende medicijnen (immunosuppressiva).

Het nadeel van deze medicijnen is dat ze ook andere essentiële lichaamseigen processen verstoren. Hierdoor kunnen patiënten vatbaarder worden voor infecties en lopen ze een verhoogd risico op: (sneller) blauwe plekken, slecht genezende wondjes, vochtophoping, gewichtstoename, bolle wangen, overmatige haargroei en acné, maagzweren, spierzwakte, het ontstaan of ontregelen van suikerziekte, staar, botontkalking, stemmingswisselingen en psychoses.

Cannabis bij auto-immuunhepatitis

Diverse onderzoeken bewijzen cannabis echter als een mogelijk alternatief voor bovenstaande schadelijker farmaceutische medicijnen. Uit een analyse van bestaand onderzoek naar dit fenomeen, blijkt namelijk dat cannabinoïden (werkzame stoffen uit wiet) potente immunosuppressieve (afweeronderdrukkende) en ontstekingsremmende effecten hebben.

Dit wordt veroorzaakt door hun werking op de CB1- en CB2-receptoren van het endocannabinoïde-systeem (ECS), die in hoge mate in de lever aanwezig zijn. De onderzoeksauteurs schrijven: ‘Het stimuleren van verschillende cannabinoïde-receptoren biedt mogelijk een nieuwe behandeling tegen auto-immuunhepatitis.’

Dit bevestigt Anja in bovenstaande video. Zij slikte ruim 12 jaar prednison tegen haar AIH en was de bijwerkingen intussen meer dan zat. Een combinatie van wietolie met THC en CBD-olie hielp haar binnen enkele dagen van haar medicijnen én van haar klachten af.

Mediwiet reguleert dus het immuunsysteem en zorgt ervoor dat deze niet extreem reageert – maar ook niet volledig wordt onderdrukt. Daarnaast vermindert het actief de ontsteking die wordt veroorzaakt door de beschadiging van de levercellen. Tenslotte herstelt cannabis ‘onherstelbare’ (zenuw-)schade aan de lever bij verder gevorderde auto-immuunhepatitis en andere leverziekten – en kan het zo zelfs de voortgang van de ziekte terugdraaien.

[Openingsfoto: shutterstock/crystal light]