(advertenties)
(advertentie)

Niet minder dan 94 procent(!) van de migraine patiënten die cannabis gebruiken melden dat ze verlichting van hun symptomen ervaren na het inhaleren ervan. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van New Mexico, die is gepubliceerd in het Journal of Integrative Medicine.

De onderzoekers beoordeelden de effecten van geïnhaleerde cannabis bij 699 proefpersonen, over een periode van bijna drie jaar. De patiënten konden zelf in real time veranderingen van hun symptomen melden, met een app op hun mobiele telefoon. Veranderingen in hoofdpijn- of migraine gerelateerde pijnintensiteit werden vóór en onmiddellijk na cannabisgebruik, gemeten op een schaal van nul tot tien.

Hoger THC-gehalte geeft meeste verlichting

Vrijwel alle proefpersonen, 94 procent, gaven aan binnen twee uur na het inhaleren van cannabis symptoomverlichting te ervaren. Ze noteerden gemiddeld een afname in symptoomintensiteit van 3,3 punten op de tienpuntenschaal.

Cannabissoorten met een hoger THC-gehalte (meer dan tien procent) correleerden het sterkst met verlichting van de symptomen. De onderzoekers concluderen:

‘Volgens deze resultaten lijkt cannabis effectief te zijn bij het verminderen van hoofdpijn en migraine-gerelateerde pijnintensiteit bij de meeste mensen die ervoor kiezen om het te gebruiken. (..) Het lijkt mogelijk dat het gebruik van cannabis, in combinatie met andere gedragsveranderingen, sommige patiënten een natuurlijk, veiliger en effectiever behandelingsregime kan bieden, vergeleken met het gebruik van sommige conventionele geneesmiddelen op recept.’

Vrijwel alle proefpersonen, 94 procent, gaven aan binnen twee uur na het inhaleren van cannabis symptoomverlichting te ervaren.

Vermindering conventionele medicatie

De nieuwe resultaten sluiten aan op eerder onderzoek. Zo bleek uit research die eerder dit jaar tijdens de jaarlijkse conferentie van de American Headache Society werd gepresenteerd dat gebruik van medicinale cannabis samenhangt met vermindering van het gebruik van conventionele medicatie tegen migraine en met zelf gerapporteerde verbetering van slaap en vermindering van angst.

In Journal of Pain verschenen vorig jaar de resultaten van een Israëlische studie naar migraine en medicinale cannabis. 61 procent van de deelnemende patiënten rapporteerde een vermindering van vijftig procent van hun migraine aanvallen door gebruik van medicinale cannabis. Zij meldden ook dat hun migraine aanvallen minder ernstig en beperkend waren, dat zij beter sliepen en minder conventionele medicijnen als opioïden en triptanen als Tramadol gebruikten.

2,5 miljoen Nederlanders

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders lijden aan migraine; het is een van de meest voorkomende hersenziekten. Niet alleen in Nederland: migraine staat op nummer zeven in de lijst van meest invaliderende aandoeningen van de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie. Gemiddeld heeft een migrainepatiënt twee aanvallen per maand, maar het kunnen er ook (veel) meer zijn. In principe kan iedereen ooit in zijn leven één of meer migraineaanvallen krijgen: bij 33 procent van de vrouwen en dertien procent van de mannen is dit het geval.

Run from the cure…

Op de website van de Nederlandse Hoofdpijn Vereniging, ‘De autoriteit op het gebied van hoofdpijnonderzoek en hoofdpijnbehandeling’, komt het woord cannabis geen enkele keer voor. Hoe noemt de Canadese wietolie-pionier Rick Simpson dat ook weer? Oh ja, run from the cure…

[Foto’s: LightField Studios, Shutterstock. Bronnen: Alleviative effects of cannabis flower on migraine and headache, Sarah S.Stitha, Jegason P.Diviant, Franco Brockelman, Keenan Keeling, Branden Hall, Storri Lucern, Jacob M.Vigil, Journal of Integrative Medicine, 18 juli 2020
Study: Migraine Patients Report Symptom Relief Following Herbal Cannabis Inhalation, NORML Blog, 30 juli 2020
Study Shows Cannabis Provides Relief To 9 Out Of 10 Migraine Patients, High Times, 31 juli 2020
Migraine: informatie voor patiënten, website Nederlandse Hoofdpijn Vereniging
Run From The Cure – The Rick Simpson Story (2008), met Nederlandse ondertiteling]