(advertenties)
(advertentie)

Nieuw onderzoek van Tikun Olam, een van de bekendste Israëlische bedrijven op het gebied van medicinale cannabis, levert spectaculaire resultaten op bij de behandeling van de chronische spijsverteringsziekte ulceratieve colitis. Negentig procent van de deelnemende patiënten meldde verminderde buikpijn na het gebruik van medicinale cannabis. ‘Het was een symptomatische bingo.’

‘De wereld repareren’

De Hebreeuwse uitdrukking ‘Tik(k)un Olam’ betekent letterlijk ‘het repareren van de wereld’. Het bedrijf werd in 2005 opgericht door Tzahi Cohen als non-profit instelling en kweekt en ontwikkelt medicinale cannabis. Tikun Olam kreeg in 2012 wereldwijde bekendheid toen de kwekers erin slaagden een wietsoort met veel CBD en minder dan 2% THC te ontwikkelen.

Voor het onderzoek met 32 ulceratieve colitis (UC) patiënten gebruikten de onderzoekers de soort Erez, vernoemd naar de allereerste Tikun Olam patiënt. Erez bevat zo’n zestien procent THC en minder dan één procent CBD. 

Inflammatoire darmziekte ulceratieve colitis lijkt op ziekte van Crohn

Ulceratieve colitis is een inflammatoire darmziekte die gekenmerkt wordt door chronische ontsteking van de mucosa (slijmvlies) in het colon. Het colon, ook wel de karteldarm genoemd, bestaat uit het grootste deel van de dikke darm dat begint bij de dunne darm en eindigt aan de endeldarm. UC heeft veel gemeen met de ziekte van Crohn. 

De dubbelblinde, gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde studie werd in februari gepubliceerd in PLOS One, een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift. Artsen van het Meir Medical Center in Kfar Saba hebben 32 colitispatiënten getest die geen van allen reageerden op eerder voorgeschreven behandelingen.

Hoewel de momenteel voorgeschreven behandelingen voor colitis ertoe kunnen leiden dat de ziekte bij vijftig tot zestig procent van de patiënten in remissie gaat, gebruiken UC patiënten die niet positief reageren op reguliere behandeling al lang medicinale cannabis om hun symptomen te verlichten. 

In Israël zijn inflammatoire darmziekten – een verzamelnaam voor chronische aandoeningen van de darmen waaronder CU en de ziekte van Crohn – al vanaf de begintijd van legale medicinale cannabis opgenomen in de lijst van aandoeningen waarbij mediwiet mag worden voorgeschreven.  

De patiënten rapporteren een verbeterde levenskwaliteit met minder pijn en meer honger dankzij een wietsoort met heel weinig THC en heel veel CBD.

Verbetering op alle fronten dankzij CBD-rijke cannabis

Uit de nieuwe studie blijkt dat negentig procent van de deelnemende UC patiënten verminderde buikpijn meldde na gebruik van medicinale cannabis. 62 procent van de respondenten meldde een verbetering van de darmactiviteit, 54 procent rapporteerde een afname van de ernst van de ziekte en 27 procent een verbetering van de levenskwaliteit. De respondenten rapporteerden een ​​verbeterde eetlust en focus, meer zin in seks en minder pijn. 

Om de placebogroep onkundig te houden van hun placebostatus kregen ze joints gevuld met cannabis zonder actieve ingrediënten. De rest kreeg elke dag één gram aan pure joints, gevuld met Erez, de indica-dominante Tikun Olam soort met zestien procent THC en minder dan één procent CBD. 

Enorme impact door chronische spijsverteringsziekten

Volgens de Crohn’s and Colitis Foundation lijden wereldwijd ongeveer tien miljoen mensen  aan chronische spijsverteringsziekten. In Nederland gaat het om ruim 90.000 mensen met een chronische darmontsteking, waarvan iets meer dan de helft lijdt aan UC. Mensen met UC hebben meerdere vloeibare stoelgangen per dag en kunnen vaak niet in beroepen werken of naar gebieden reizen zonder goede toegang tot toiletten. 

Lihi Bar-Lev Schleider, hoofd onderzoek en ontwikkeling bij Tikun Olam, vertelde aan The Jerusalem Post over de impact van de ziekte: ‘Iemand die aan ernstige colitis lijdt, heeft vaak reserve ondergoed in zijn tas. Patiënten moeten feestjes, lange vluchten en openbaar vervoer vermijden, net als langdurige sociale evenementen waarbij ze indien nodig geen directe toegang tot een toilet hebben. De ziekte schaadt de kwaliteit van leven drastisch.’

Verbeterde eetlust en vermindering van pijn

De onderzoekers gebruikten de Erez cannabis vanwege de sterkte en eerdere positieve ervaringen van CU patiënten met deze variëteit, legde Schleider uit. ‘De belangrijkste symptomen van UC-patiënten zijn enerzijds een zeer intense pijn en anderzijds misselijkheid en verlies van eetlust. Erez heeft een paar specifieke sterke punten, namelijk verbeterde eetlust en vermindering van zowel pijn als misselijkheid. Het was een symptomatische bingo.’

Het onderzoek steunt niet alleen op zelfrapportage van de deelnemende patiënten. Op basis van colonoscopieën die elke patiënt had voor en na de proef, kon een duidelijke verbetering in de klinische ernst van de ziekte worden aangetoond tussen de groep die cannabis gebruikte en de placebogroep. Een deel van de patiënten ging zelfs in remissie.

De kleine steekproefomvang en het relatief korte tijdsbestek van het onderzoek maken het echter onvoldoende om een ​​verband tussen endoscopische remissie en gebruik van medicinale cannabis te bewijzen.

Onderzoekers zijn overtuigd van werking cannabis

‘Een van de redenen waarom het zo lang duurde om patiënten te vinden die bereid waren aan het onderzoek mee te doen, was de vereiste colonoscopie’, aldus Schleider. ‘Mensen vragen om in zo’n kort tijdsbestek twee colonoscopieën te doen, is niet eenvoudig.’ Met iets meer deelnemers en dezelfde gemiddelde resultaten had wel een duidelijk verband aangetoond kunnen worden, legde ze uit. 

Als het onderzoek langer dan acht weken was doorgegaan, dan zou er ook een uitgesproken verband zijn gebleken, aldus Schleider: ‘Zeventien van de deelnemers aan de studie bleven medicinale cannabis gebruiken en rapporteerden de resultaten nog een jaar na de studie aan het ziekenhuis … We ontdekten dat hun endoscopische scores in de loop van de tijd dramatisch afnamen.’ 

Helaas was er geen placebogroep na de acht weken van het onderzoek niet meer beschikbaar. Met een goede reden, dat wel. Schleider: ‘Het zou onethisch zijn om iemand een heel jaar een placebo te laten gebruiken terwijl ze een dergelijke aandoening hebben.’

[Bron: Cannabis linked to decreased pain in colitis patients – study, The Jerusalem Post, 9 maart 2021]
[illustratie: please buy my work I/Shutterstock]