(advertenties)
(advertentie)

Een van de meest voorkomende vormen van reuma is artritis. De pijnlijke aandoening kan op alle leeftijden voorkomen en is chronische van aard. Maar wat is het eigenlijk en hoe helpt cannabis ertegen?

Wat is artritis?

Artritis is een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat je immuunsysteem gezonde lichaamseigen cellen ziet als gevaarlijk en die gaat aanvallen. Artritis veroorzaakt ontstekingen, pijn en stijfheid die zowel accuut als geleidelijk voelbaar kunnen zijn rond een of meerdere gewrichten. Dit komt doordat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert.

De aandoening is chronisch, niet leeftijdsgebonden en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Voor elke patiënt met de ziekte kan het een ernstige beperking vormen in zijn of haar dagelijks functioneren. Naast de lichamelijke beperkingen zijn patiënten vaak erg gestresst en ook depressieklachten worden met artritis geassocieerd.

Artritis kan op elke leeftijd voorkomen, en belemmerd patiënten vaak erg in het dagelijks functioneren. [Foto: shutterstock/Andrey_Popov]

Oorzaken artritis

De voornaamste oorzaak is een auto-immuunprobleem. Artritis kan ook komen door reumatische aandoeningen (reumatische artritis), verwondingen of een bacteriële infectie. Denk hierbij ook aan allergieën of infecties door bijvoorbeeld de ziekte van Crohn.

Andere oorzaken voor verschillende soorten artritis kunnen zijn: gewrichtsschade, lange tijd overmatig buigen of hurken, een slecht werkend immuunsysteem en een ontregeld metabolisme. Het blijkt ook vaak dat reumatische aandoeningen door een combinatie van factoren worden veroorzaakt.

Reguliere behandelvormen

Pijnstillers als paracetamol, Oxycodon, Vicodin en Fentanyl worden regelmatig voorgeschreven bij artritis. Zoals je ziet zijn dit dus ook vaak opioïden pijnstillers. Deze werken alleen pijnstillend. Ze gaan de oorzaak niet tegen. De welbekende NSAIDs (niet-steroïde ontstekingsremmers) zoals Ibuprofen, Tramadol en Advil worden ook veel gebruikt tegen de pijn en ontstekingen van de ziekte.

DMARDs (disease modifying anti-rheumatic drugs) zoals Arava worden ingenomen om de ziekte te bestrijden door het afweersysteem te remmen. Daarmee wordt voorkomen dat het immuunsysteem de ontstoken gewrichten aanvalt. Om diezelfde reden kunnen ook corticosteroïden als cortison en prednison worden voorgeschreven. Al deze middelen kunnen ernstige bijwerkingen hebben, al dan niet op de lange termijn.

Het gebruik van oxycodon is de afgelopen 10 jaar met 80% toegenomen en zorgt voor veel problemen. [Shutterstock/Steve Heap]

Lichaamsbeweging kan pijn en stress verminderen. Maar ruim een kwart van de patiënten met artritis laat weten fysiek niet actief te zijn. Aanpassingen in het dieet kunnen ook helpen de ziekte onder controle te houden, gezien vlees en suiker-rijke voeding de ontstekingen kunnen verergeren.

Cannabis tegen artritis

Pijn-detecterende zenuwen zitten barstensvol cannabinoïden-receptoren. Volgens onderzoeker Jason McDougal controleren cannabinoïden de afgifte van pijnprikkels door zich aan deze receptoren te binden. Hij is niet de enige die pijnstillende werking van wiet onderzocht. Steeds meer studies onderstrepen deze werking. Onlangs werd bekend dat wiet maar liefst 30 keer sterker is dan aspirine.

Een andere studie, uitgevoerd door de Royal National Hospital for Rheumatic Disease in de UK, liet zien dat cannabinoïden een positieve invloed hebben op bewegingspijn, pijn in rust en de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Pijnklachten worden door het gebruik van cannabis dus vaak minder.

Veilige behandeling

De natuurlijke ontstekingsremmende werking van cannabis maakt het ook een perfect middel tegen de ontstekings-gerelateerde reumatische aandoening. Daarbij is het veel veiliger dan hormonen en opiaten-pijnmedicatie, de veelgebruikte middelen tegen artritis. Arts Mike Hart zegt erover:

“Cannabis is veel effectiever en veiliger op de lange termijn dan opiaten. De wetenschap is duidelijk en laat zien dat cannabis veiliger is dan opiaten. Sterker nog, het komt er niet eens in de buurt. Opiaten pijnmedicatie hebben meer mensen gedood dan alle illegale drugs bij elkaar, terwijl cannabis niet één persoon heeft gedood.”

Wiet is dus het proberen waard bij artritis. Het stilt de pijn op een natuurlijke manier, zonder de gevaarlijke bijwerkingen van heftige pijnstillers. Ook gaat het ontstekingen in gewrichten tegen. Hiervoor hoef je niet dagelijks een joint op te steken. Wiet kan veilig en effectief worden gebruikt middels een olie of door een verdamper.

[Openingsfoto: shutterstock/Africa Studio]