(advertenties)
(advertenties)
Een van de meest voorkomende vormen van reuma is artritis. De pijnlijke aandoening kan op alle leeftijden voorkomen en is van chronische aard. Maar wat is het eigenlijk en hoe helpt cannabis ertegen?

Artritis

Er zijn meerdere vormen van artritis, deze worden onderscheiden door de oorzaken van de ziekte. De auto-immuunziekte veroorzaakt ontstekingen, pijn en stijfheid die zowel accuut als geleidelijk voelbaar kunnen zijn rond een of meerdere gewrichten. Dit komt doordat het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert.

De aandoening is chronisch, niet leeftijdsgebonden en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Voor elke patiënt met de ziekte kan het een ernstige beperking vormen in zijn of haar dagelijks functioneren. Naast de lichamelijke beperkingen zijn patiënten vaak erg gestresst en ook depressieklachten worden met artritis geassocieerd.

Artritis kan op elke leeftijd voorkomen, en belemmerd patiënten vaak erg in het dagelijks functioneren. [Foto: shutterstock/Andrey_Popov]

Oorzaken artritis

Artritis kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het komen door reumatische aandoeningen (reumatische artritis), verwondingen of een bacteriële infectie. Denk hierbij ook aan allergieën of infecties door bijvoorbeeld de ziekte van Crohn.

Andere oorzaken voor verschillende soorten artritis kunnen zijn: gewrichtsschade, lange tijd overmatig buigen of hurken, een slechtwerkend immuunsysteem en een ontregeld metabolisme. Het blijkt echter dat veel reumatische aandoeningen door een combinatie van factoren worden veroorzaakt.

Reguliere behandelvormen

Ze hebben geen invloed op de ontstekingen, maar (opiaten-)pijnstillers als Paracetamol, Oxycodon, Vicodin en Fentanyl worden regelmatig voorgeschreven bij artritis. De welbekende NSAIDs (niet-steroïde ontstekingsremmers) zoals  Ibuprofen, Tramadol en Advil worden ook veel gebruikt tegen de pijn en ontstekingen van de ziekte.

DMARDs (disease modifying anti-rheumatic drugs) zoals Arava worden ingenomen om de ziekte te bestrijden door het afweersysteem te remmen. Daarmee wordt voorkomen dat het immuunsysteem de ontstoken gewrichten aanvalt. Om diezelfde reden kunnen ook corticosteroïden als cortison en prednison worden voorgeschreven. Al deze middelen kunnen ernstige bijwerkingen hebben, al dan niet op de lange termijn.

Om de klachten van artritis te verminderen worden vaak gevaarlijke opiaten pijnmedicijnen voorgeschreven. [Foto: shutterstock/ Image Point Fr]

Lichaamsbeweging kan pijn en stress verminderen. Maar ruim een kwart van de patiënten met artritis laat weten fysiek niet actief te zijn. Aanpassingen in het dieet kunnen ook helpen de ziekte onder controle te houden, gezien vlees en suiker-rijke voeding de ontstekingen kunnen verergeren.

Cannabis tegen artritis

In 2015 kreeg een wetenschapper van de Dalhousie Universiteit in Canada een driejarige onderzoeks-subisidie, om te bepalen of cannabis pijn kan verminderen en gewrichten met artritis kan repareren. Daar worden in de nabije toekomst zeer positieve resultaten van verwacht.

Pijn-detecterende zenuwen zitten barstensvol cannabinoïde-receptoren. Volgens onderzoeker Jason McDougal controleren cannabinoïden de afgifte van pijnprikkels door zich aan deze receptoren te binden.

Een andere studie, uitgevoerd door de Royal National Hospital for Rheumatic Disease in de UK, liet zien dat cannabinoïden een positieve invloed hebben op bewegingspijn, pijn in rust en de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Pijnklachten worden door het gebruik van cannabis dus vaak minder.

Veilige behandeling

De natuurlijke ontstekingsremmende werking van cannabis maakt het een perfect middel tegen de ontstekings-gerelateerde reumatische aandoening. Daarbij is het veel veiliger dan hormonen en opiaten-pijnmedicatie, de veelgebruikte middelen tegen artritis. Arts Mike Hart zegt erover:

“Cannabis is veel effectiever en veiliger op de lange termijn dan opiaten. De wetenschap is duidelijk en laat zien dat cannabis veiliger is dan opiaten. Sterker nog, het komt er niet eens in de buurt. Opiaten pijnmedicatie hebben meer mensen gedood dan alle illegale drugs bij elkaar, terwijl cannabis niet één persoon heeft gedood.”

[Openingsfoto: shutterstock/Africa Studio]
(advertenties)