(advertenties)
(advertentie)
In de VS spreekt men van een opiaten-epidemie: hordes aan opioïden-verslaafden en helaas ook doden. Mensen die bij bosjes sterven aan een overdosis voorgeschreven, legale medicijnen! Ook harddrug heroïne is aan een comeback bezig, maar laten we vooral letten op cannabisgebruikers… Kijk maar eens naar de sterftecijfers van deze middelen.

Epidemie aan medicijn-verslaafden

Zware pijnstillers op doktersrecept, Amerikanen – en helaas ook heel veel Europeanen – kunnen er blijkbaar geen genoeg van krijgen. Maar deze zogeheten opioïden – pijnstillers die behoren tot de groep morfine-achtigen en worden voorgeschreven bij hevige of chronische pijn, zoals chronische gewrichtspijn (artritis), gewrichtsreuma, botontkalking (osteoporose) of kanker – zijn letterlijk levensgevaarlijk.

In de VS werd er in 2016 voor liefst 10 miljard dollar aan deze farmaceutische medicatie uitgegeven. Aan cannabis spendeerden de Amerikanen 7 miljard…

Overheid vindt wiet gevaarlijker dan medicijnen

Voor we bij de sterftecijfers van wiet, opioïden en heroïne komen, eerst de reden waarom we je die grafiek niet willen onthouden. Omdat cannabis nog altijd als verboden substantie in de drugswet staat bijvoorbeeld, in de VS zelfs in de zwaarste categorie met de ‘meest gevaarlijke’ drugs: Schedule I van de Comprehensive Drug Abuse Prevention and Control Act. Samen met harddrugs als heroïne inderdaad en met de toevoeging van de wetgever dat cannabis een hoge kans op verslaving heeft en ‘geen of weinig medicinale toepassingen’… Ondanks dat de meeste staten (medicinale) cannabis lokaal hebben gelegaliseerd.

Dit in tegenstelling dus tot de massaal door medici voorgeschreven farmaceutische medicijnen, in het bijzonder de opioïden en opiaten. Die staan in Schedule II. En ook hier in de Lage Landen doen ze moeilijker over wiet dan over een doosje pillen met ongekende bijwerkingen…

Schokkende sterftecijfers

Maar (nog) belangrijker dan wat de wetgever vindt van substantie a of b, is wat de daadwerkelijke sociaal-maatschappelijke gevolgen zijn van het gebruik van cannabis, heroïne en opioïden & opiaten medicijnen (bijvoorbeeld morfine, Fentanyl, Tramadol, OxyContin et cetera).

Welnu, kijk zelf maar naar het leed dat legaal medicijn heet, dit zijn de overdosis-doden:

Inderdaad, je ziet het goed: 20.000 doden door medicijnen van de farma-industrie, nul door cannabis…

[Openingsfoto: shutterstock/Roxana Gonzalez]