(advertenties)
(advertentie)

POT by NOIDS is een apparaat dat speciaal ontwikkeld is om cannabis te verwerken tot medicinale edibles of wietolie. Met vijf verschillende programma’s kun je CBD- of THC-wiet decarboxyleren, cannabis infuseren in boter of keukenolie, en medicinale wietolie maken. Dat laatste doet Dokter Groen van onze zustersite CNNBS je in dit artikel stap voor stap voor. 

Ik heb deze week de POT by NOIDS gebruikt, en wietolie (mét THC) gemaakt van buitenwiet van vorig jaar. Van twee wietplanten die ik aan het einde van de zomer nog een paar weken onder kunstlicht in mijn schuur heb laten bloeien. Deze cannabis heb ik voor de wietolie gebruikt, hieronder zie je de planten.

Ik gebruikte 18 gram van deze buitenwiet van 2020 om wietolie van te maken in de POT by NOIDS.

Oude buitenwiet

De twee 24K Gold planten hingen het afgelopen jaar ondersteboven in de schuur, en hadden vrij kleine maar absoluut lekkere topjes. Af en toe plukte ik er een tak vanaf om van te roken maar nu kwam de wiet goed van pas om er cannabisolie van te maken.

Omdat het relatief oude cannabis is, en ik het ook niet echt goed bewaard heb, bevat het waarschijnlijk wat meer CBN dan verse wiet. En aangezien CBN het slaapverwekkende effect van cannabis versterkt, zal mijn wietolie waarschijnlijk een goed slaapmiddel worden.

Ik gebruikte 18,45 gram oude 24K Gold voor de wietolie.

Cannabinoïden oplossen

De losse wiet paste maar net in het glas van de POT by NOIDS, maar met de bijbehorende filter kun je dat compact aandrukken. Hierdoor heb je niet zoveel alcohol nodig om de cannabinoïden in op te lossen. Ik gebruik hiervoor trouwens 96% pure consumptiealcohol van navimer.

Eerst roerde ik de cannabis ongeveer 5 minuten in de alcohol met een vork. Daarna heb ik de alcohol met een koffiefilter gefilterd, en de uitgespoelde wiet nog eens met een klein scheutje alcohol nagespoeld om ook de laatste cannabinoïden eruit te krijgen.

Het scheiden van de alcohol van de wiet gaat erg makkelijk met de filter van het apparaat. Deze kun je namelijk omlaag drukken zodat de alcoholoplossing er vanzelf uit stroomt. Om ook de kleinste plantenresten eruit te filteren heb ik het nog eens door een koffiefilter laten lopen. Dit voorkomt klonten en neerslag in de cannabisolie.

Met het filter van POT by NOIDS pers je eenvoudig alle alcohol uit de wiet. Het koffiefilter gebruik ik om ook de allerkleinste plantendeeltjes eruit te filteren.

De POT by NOIDS en de alcohol-en-cannabinoïden-oplossing klaar om in te dampen.

Indampen met POT by NOIDS

Met de heldere alcoholoplossing weer in het glas van de POT by NOIDS, kon het indampen van de alcohol beginnen. Hiervoor verwijder ik de metalen filterschijf en plaats de filterset in het glas, zodat de alcoholdamp kan ontsnappen via de RVS buis. Daarna zet ik het apparaat onder mijn afzuiger in de keuken, want alcoholdamp is ongezond en brandbaar.

Om de verdamp-functie van de POT by NOIDS in te schakelen plaats ik het glas en schakel ik het apparaat in. Een belletje laat weten dat het apparaat aan staat, waarna je de verdamp-functie activeert door het apparaat op het juiste symbool (zie linkerfoto hieronder) te draaien. De POT geeft dan nog een keer een belgeluid om je te laten weten dat de verdamp-functie geactiveerd is.

Het indampen van de alcoholoplossing duurde zo’n 6 uur maar de alcohol ging nooit echt koken. Dit komt omdat de POT by NOIDS heel gelijkmatig en op precieze temperatuur verwarmt. Door deze slow cook verwarming hoef je niet bang te zijn dat je wietolie per ongeluk verbrand, als de alcohol ingedampt is.

Handig is ook dat je het glas tussentijds bij de hittebestendige siliconenring kunt nemen om te kijken hoever het proces is. Zet je het glas snel weer terug dan gaat het verdampen ononderbroken verder. Als je het glas echter wat langer uit het apparaat neemt dan moet je de functie mogelijk even opnieuw activeren door de POT by NOIDS in de basisstand te draaien, en dan weer in de verdamp-functie.

Om te checken of de functie nog actief is til je het glas gewoon heel even op, het apparaat geeft dan weer even een belgeluid om je te laten weten dat het nog steeds voor je bezig is.

Het indampen van de alcohol duurde ongeveer zes uur.

Verdunnen met olijfolie

Na ongeveer zes uur indampen was de alcohol verdwenen en had ik een klein beetje pure cannabisolie over. Hierbij heb ik ongeveer vier keer zoveel blanke olijfolie toegevoegd. Doe dit zolang de wietolie nog warm is want dan lost het goed op in de olijfolie.

De ‘oogst’: een kleine laag pure wietolie.

Ik verdunde één deel wietolie met vier delen blanke olijfolie.

Decarboxyleren

De oplettende lezer heeft wellicht al opgemerkt dat ik de THC tot nu toe nog niet heb geactiveerd of gedecarboxyleerd. Deze belangrijke stap had ik ook vooraf kunnen doen met de droge cannabis, maar ik heb ervoor gekozen om het achteraf te doen, na het toevoegen van de olijfolie. Zodoende dacht ik, lost de wietolie tijdens het decarboxyleren extra goed op.

Het decarboxyleren is supermakkelijk met de POT by NOIDS en ging perfect. Draai het apparaat weer in de juiste stand (zie foto hieronder), en het proces begint vanzelf. Het decarboxyleren duurt 100 minuten bij een temperatuur van precies 115 graden Celsius.

Het symbool voor het decarboxyleren van THC met de POT by NOIDS.

Het eindresultaat: mooie donkere THC wietolie.

Twee flesjes wietolie

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de ‘opbrengst’ van twee flesjes verdunde wietolie een beetje vind tegenvallen. Dat ligt uiteraard niet aan de POT by NOIDS maar misschien wel aan de oude wiet of mijn manier van oplossen in de alcohol. Ik ben uiteindelijk ook niet erg ervaren met het maken van cannabisolie, want ik ben gewend om mijn wiet te roken of soms te verdampen.

De ‘oogst’: twee flesjes uitstekende wietolie!

Toch zal ik wel vaker wietolie gaan maken nu ik de POT by NOIDS heb, want die maakt het toch wel heel makkelijk en de cannabisolie is zeer potent! Ik heb eigenlijk voornamelijk zitten wachten terwijl het apparaat het werk deed, en de olie ziet er prima uit. Het is erg fijn dat er niets kan verbranden in het apparaat, en onder de wasemkap heb ik niets van het wietolie maken geroken. Het glas en de filterset van het apparaat kunnen gewoon in de vaatwasser, en ook tijdens het maken van de wietolie zelf heb je geen geknoei of plakkerige handen en dergelijke.

Tegenwoordig zit er bij de POT by NOIDS ook een handige alcohol-dispenser, zodat je het dure oplosmiddel voor meer dan 90 procent weer opnieuw kunt gebruiken! Dus nog voordeliger, want de  prijs is gewoon hetzelfde gebleven: 349 euro*.

*ps;  349 euro die je heel snel ’terugverdiend’ hebt ook, dankzij “doe-het-zelf in plaats van duur moeten kopen”…

LEES OOKThuis wietolie maken met POT by NOIDS, nu met extra alcohol condenser!

Dokter Groen