(advertenties)
(advertentie)

Cannabis capsules hebben grote voordelen. Ze zijn lekker discreet en je kunt ze gemakkelijk mee- en innemen. Doseren wordt bovendien een eitje, en de capsules werken langdurig. In deze handleiding lees je hoe je ze zelf kunt maken.

Als je snel een dosis mediwiet nodig hebt, dan zijn capsules ideaal. De dosis is al in orde, dus hoef je de capsule alleen maar in te nemen. De werking duurt lang, waardoor capsules eigenlijk ideaal zijn voor mensen met chronische  aandoeningen. Het is eigenlijk vergelijkbaar met edibles, maar dan zonder de extra calorieën.

In 3 stappen 50 cannabis capsules

Helaas is het in Nederland (nog) niet mogelijk om capsules met wietolie op recept bij de apotheek te krijgen. Laat staan met een vergoeding van de zorgverzekeraar.
Gelukkig kan je de capsules wel eenvoudig zelf maken. Wat je nodig hebt is een paar uur tijd en een aantal benodigdheden die je verderop vindt. Hiermee kan je vervolgens ongeveer 50 capsules maken.

Het is wel enigszins lastig om de ideale dosering voor jouw zelfgemaakte cannabis capsules te bepalen. Maar als je al langer wietolie gebruikt, dan weet je ongeveer hoeveel je per keer nodig hebt. Deze hoeveelheid kun je vervolgens in de capsules doen. Heb je geen idee hoeveel wietolie je per keer nodig hebt, dan wordt het een proces van experimenteren. Probeer bijvoorbeeld eerst een capsule die voor een kwart gevuld is. En vul er ook een voor de helft en driekwart. Gebruik deze daags na elkaar om te ervaren wat jij prettig vindt.

Hierbij de 3 beloofde stappen waarmee je 50 medicinale cannabis-capsules kan maken.

Benodigdheden:

 • 10 tot 15 gram cannabis (afhankelijk van kwaliteit en gewenste sterkte).
 • Een grinder
 • 50 tot 100 gram kokosolie (biologisch)
 • Doseerspuit
 • Pan
 • Kaasdoek en elastiekjes, of een fijne zeef
 • 1/2 theelepel sojalecithine
 • Gelatine capsules, of cellulose capsules als je veganist bent (maat 00)
 • Capsule vulmachine (dit is optioneel, maar maakt het proces aanzienlijk eenvoudiger).

Bereidingswijze:

Wiet decarboxyleren om wietolie te maken.

 1. Doe de kokosolie, sojalecithine en de wiet in een pan, en verhit deze zachtjes tot de olie gesmolten is. Roer het mengsel even goed door elkaar. Zet de pan nu in de oven en laat die daar 30 tot 45 minuten staan en roer af en toe.  Door het verhitten lost de hars op in de olie, en wordt de cannabis ook meteen gedecarboxyleerd.  Laat het nog 15 tot 30 minuten langer staan voor een wat zwaarder effect.
 2. Neem de pan uit de oven. Gebruik een fijne zeef, of span een kaasdoek met een elastiekje over de mond van een glazen kom. Zeef nu de kleine stukjes cannabis uit de olie. Giet de vloeistof gewoon door de zeef of het kaasdoek in de kom. Vergeet niet om kaasdoek (na afkoelen) goed uit te knijpen.
  Het is belangrijk dat de vloeistof voldoende afkoelt en niet warmer is dan 40 graden Celsius voor de volgende stappen. Anders smelten de capsules. Laat je het mengsel echter te lang afkoelen, dan zal het stollen.

  Als alle capsules zijn gevuld zal ongeveer 50 stuks hebben. [Shutterstock/Roxana Gonzalez]

 3. Bereid de capsules voor door ze te openen en netjes op tafel te leggen. Heb je een capsuleermachine? Sla deze stap dan over en volg de instructies in de handleiding van de machine. Dergelijke machines kosten overigens een paar tientjes, maar ze maken het vullen van de capsules wel een stuk eenvoudiger. Zodra de olie voldoende is afgekoeld, kunnen de capsules gevuld worden met behulp van de doseerspuit. Vul de grote helft van de capsules en plaats de kleinere helft eroverheen. Doe dit totdat de olie in alle capsules zit. Bewaar de capsules in de koelkast of een andere donkere, koele plaats.

[Openingsfoto: Shutterstock/Roxana Gonzalez]